Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δίχτυα προστασίας στην... Εθνική

Στους έντονα αρνητικούς ρυθμούς των διεθνών αγορών επέστρεψε η Σοφοκλέους μετά την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ. Ξένοι πανίσχυροι επενδυτικοί οίκοι διαφυλάττουν για τρίτη–τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση τα επίπεδα των 30 ευρώ στη μετοχή της Εθνικής εν όψει και της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ξαναγυρίζουν χαμηλότερα βασικοί δείκτες και μετοχές.

Η πρώτη αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά την ανακοίνωση των επιτοκίων ήταν μάλλον σπασμωδική, έφερε μέχρι και 2,2% χαμηλότερα τον DAX, για να μαζευτεί στη συνέχεια στο προηγούμενο επίπεδο του -1,8%.

Περίπου μισή ώρα μετά την ανακοίνωση των επιτοκίων και περιμένοντας τις επόμενες δηλώσεις, από τη Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση για μόλις 9 τίτλους η τιμή διαμορφωνόταν θετικά και για 81 με απώλειες.

Στην… κρατική τριάδα των Εθνική, ΟΤΕ, CosmΟΤΕ, που είχαν επωμιστεί το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας αντίδρασης, εμφανίστηκαν και πάλι πωλητές μετά τις 14:55-15:00, ψαλιδίζοντας την προηγούμενη μεγαλύτερη θετική τους απόδοση.

Η Εθνική, λόγου χάρη, προσαρμόστηκε από τα 30,2 προς τα 29,94 ευρώ.

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως, για παράδειγμα, στη μετοχή της Εθνικής διαμορφώθηκε σήμερα ένα εύρος διακύμανσης περίπου 7-7,5 ποσοστιαίων μονάδων, από το χαμηλό του -4,7% μέχρι το υψηλό του περίπου +2%.

Αυτό ενισχύει την εκτίμηση όσων υποστηρίζουν πως τις τελευταίες ημέρες κυρίως 2-4 ισχυροί ξένοι επενδυτικοί οίκοι απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς σε συγκεκριμένους τίτλους.

Η Εθνική για διάφορους λόγους αποτελεί το βραχυπρόθεσμο ”στοίχημά” τους, λόγω της επικείμενης έγκρισης των χωρών της αύξησης κεφαλαίου.

Μεταξύ των ελάχιστων μετοχών που διαμορφώνονται ανοδικά ξεχωρίζουν η πιο πρόσφατη ”αγαπημένη” της Citigroup, Blue Star Nαυτιλική, η CosmΟΤΕ, OΤΕ, Εθνική, αλλά και Chipita, Notos Com, Βασιλόπουλος, Γερμανός, Εγνατία Τράπεζα, Λάμψα, Τεχνική Ολυμπιακή και περιορισμένων ακόμη.

Μεταξύ δύο ανακοινώσεων, της πρώτης να έχει γίνει στις 14:45 και της επόμενης να ακολουθεί, η αγορά μας γύρισε και πάλι χαμηλότερα.

Συγκεκριμένοι ξένοι πανίσχυροι επενδυτικοί οίκοι διαφυλάττουν για τρίτη–τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση τα συμφέροντα γύρω από την ΑΜΚ της Εθνικής.

Για ελάχιστες μετοχές η τιμή διαμορφώνεται θετικά, ενώ κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης παραμένει η υψηλή μεταβλητότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v