Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη μετά από εβδομαδιαίες απώλειες 4,42%

Η Σοφοκλέους, παίρνοντας ως αφορμή την ανοδική αντίδραση που έδειχναν οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, αποφάσισε να δώσει ανοδική κίνηση με σχετικά χαμηλότερες συναλλαγές και μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης επιφύλαξης. Σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 4,42%.

του A. Aναγνωστόπουλου

Σε αψιμαχίες μεταξύ αγοραστών - πωλητών εξελίχθηκε η σημερινή συνεδρίαση, με απόλυτα αναμενόμενη τεχνική εικόνα, και όλα αυτά εν μέσω θετικού διεθνούς κλίματος.

Η Σοφοκλέους, παίρνοντας ως αφορμή την ανοδική αντίδραση που έδειχναν οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, αποφάσισε να δώσει ανοδική κίνηση με σχετικά χαμηλότερες συναλλαγές και μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης επιφύλαξης.

Όμως όλα αυτά θα μπορούσαν να θεωρηθούν αναμενόμενα, αφενός διότι μεσολαβεί η αργία της Δευτέρας, με τα ξένα χρηματιστήρια να είναι ανοιχτά, και αρκετοί δεν θέλησαν να έχουν αυξημένες θέσεις εν όψει τριημέρου, και αφετέρου διότι την επόμενη Παρασκευή (δηλαδή σε τέσσερις συνεδριάσεις) λήγουν τα ΣΜΕ Ιουνίου επί δεικτών και μετοχών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Συμπερασματικά, στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, και όχι μόνο, το διεθνές κλίμα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, και βέβαια η εικόνα που θα παρουσιάσουν οι μεγάλες χρηματαγορές τόσο σήμερα όσο και τη Δευτέρα θα δώσει ουσιαστικά το έναυσμα εκκίνησης για τη συνεδρίαση της Τρίτης στο Χ.Α.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου παραμένουν απόλυτα επιφυλακτικοί, για όσους όμως επιμένουν σε κινήσεις trading, συστήνουν αυξημένα αντανακλαστικά και ταχύτατες κινήσεις, καθώς σε περίπτωση νέας υποχώρησης της αγοράς ελλοχεύουν κίνδυνοι περαιτέρω εγκλωβισμών.

Τεχνικά, δεν έχει αλλάξει τίποτα και ούτε πρόκειται να αλλάξει εάν δεν συμπληρωθεί σημαντικός αριθμός θετικών συνεδριάσεων και κλείσιμο του FTSE πάνω από τις 2.030 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικό gap, είδε γρήγορα το υψηλό ημέρας στις 3.548,22 μονάδες και από εκεί και πέρα, με συνεχείς διακυμάνσεις (πάντα με θετικό πρόσημο), έκλεισε στις 3,529,24 μονάδες με κέρδη 1,55%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 273 εκατ., από τα οποία τα 31,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Κυρίως στο πράσινο φόντο η εικόνα των δεικτοβαρών τίτλων, καθώς μόνο το Hyatt έκλεισε με οριακές απώλειες και ο τίτλος της ΔΕΗ αμετάβλητος. Πάρα ταύτα, από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE και παρά τις σημαντικές απώλειες που έχουν προηγηθεί, ελάχιστες κατόρθωσαν να δώσουν σημαντική ανοδική αντίδραση και αξιοσημείωτα κέρδη, και αυτό συνέβη κυρίως με Εμπορική, Βιοχάλκο, Coca Cola, Ελληνική Τεχνοδομική, ΚΑΕ, CosmΟΤΕ και Folli Follie, που κατέγραψαν κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

Σαφώς καλύτερη των προηγούμενων η τελική εικόνα, με 207 ανοδικές μετοχές έναντι 44 πτωτικών και 15 τίτλοι με κέρδη από 8%-19,44%, που όμως χρειάζεται να επιδείξουν συνέχεια και συνέπεια, προκειμένου να επανακτήσουν μέρος των ”θαυμαστών” τους.

Ακολούθησαν την υποκείμενη οι εμπλεκόμενοι στην αγορά Παραγώγων, μειώνοντας μάλιστα σχετικά τις υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης, όμως οι ανοιχτές θέσεις εν όψει της επόμενης Παρασκευής είναι ιδιαίτερα ανοιχτές και έτσι δεν αποκλείεται να έχουμε εκπλήξεις εντός της επόμενης εβδομάδας.

Τέλος, σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 4,42%, ενώ, σύμφωνα με την άποψη των περισσότερων παραγόντων της αγοράς, ακόμη και αν εξομαλυνθούν οι σημαντικές αρνητικές ταλαντώσεις, η Σοφοκλέους θα χρειαστεί πολύ καιρό να επουλώσει τα τραύματα που της δημιούργησε ο τελευταίος μήνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v