Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίδραση με χαμηλό τζίρο

Η ανοδική τάση μερίδας των blue chips διευκόλυνε αρκετούς ενεργούς ”παίκτες” να ανεβάσουν λίγο ψηλότερα τον πήχη σταδιακά μετά το ”άνοιγμα” και της υπόλοιπης αγοράς. Χαμηλές οι συναλλαγές, εμφανέστατη η επιφυλακτικότητα, η αγορά όμως μπορεί να ακολουθήσει σε ενδεχόμενη τεχνικής μορφής αντίδραση των ξένων χρηματιστηρίων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Kατ’ αρχάς, το στοιχείο που θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας για τη βραχυπρόθεσμη τάση αφορά το χαμηλό τζίρο.

Περίπου 120 εκατ. ευρώ είναι το μέχρι στιγμής κόστος της αντίδρασης για το Γενικό Δείκτη, ο οποίος στις 14:10 διαμορφωνόταν μεταξύ 3.520-3.525 μονάδων και με σημερινή μέγιστη τιμή τις 3.548,2 μονάδες.

Στα πρώτα 10-15 λεπτά της συνεδρίασης μετά τις 14:00 παρατηρείται ένα ”ανέβασμα” του πήχη για μετοχές της Μεσαίας - Μικρής Κεφαλαιοποίησης που είχαν ”κλείσει” στο 4% και 5%-6%.

Παρατηρείται πως σε αρκετές από αυτές τις μετοχές οι πρώτες εντολές αγοράς που δόθηκαν ήταν σταδιακά σε υψηλότερες περιοχές.

Η Βαλκάν βρέθηκε σε διαπραγμάτευση προς τα 1,20 ευρώ, ο Παΐρης προς τα 1,43 ευρώ, η Περσεύς προς τα 1,22, η Δομική Κρήτης προς τα 0,98 ευρώ, ενώ ακολουθούσαν Σελόντα, Καραμολέγκος, ΝΕΛ και αρκετές ακόμη.

Διαπιστώνεται δηλαδή πως ορισμένοι ενεργοί ”παίκτες” της αγοράς ποντάρουν σε ενδεχόμενη συντήρηση της -τεχνικής μορφής- ανοδικής αντίδρασης των ξένων χρηματιστηρίων και τη Δευτέρα (οπότε και αργεί η Σοφοκλέους), για να συνεχίσουν από την επόμενη Τρίτη.

Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να κινούνται εδώ και δυο-τρεις μέρες εκείνοι οι ξένοι πανίσχυροι οίκοι που απορρόφησαν το σύνολο της προσφοράς στη μετοχή της Εθνικής σε τιμές χαμηλότερες και των 28 ευρώ, μέχρι τα σημερινά ”υψηλά”.

Όσον αφορά τη Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση, η Εθνική συντηρείται στα 30,78 ευρώ με μέγιστη ημέρας τα 30,98, η Eurobank στα 22,36 με μέγιστη τα 22,46 ευρώ, ο ΟΤΕ στα 16,28 με υψηλή στα 16,70 ευρώ.

Η μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου διαμορφώνεται στα 13,66 ευρώ, με ανώτατη τα 13,90 ευρώ και συναλλαγές περίπου 380.000 τεμαχίων στις 14:15.

Με την προϋπόθεση πως η δυναμική αντίδρασης στα ξένα χρηματιστήρια μπορεί να έχει συνέχεια τη Δευτέρα, ο πρώτος στόχος για τον Γενικό Δείκτη, από την Τρίτη, τίθεται εκ των πραγμάτων προς την ”αντίσταση” πέριξ των 3.620 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v