Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS- Citigroup: Φθηνό το τίμημα για Εμπορική (upd)

Την αντίθεσή τους στο τίμημα που προσφέρει η Credit Agricole για την απόκτηση της Εμπορικής διατυπώνουν οι UBS και Citigroup. Η πρώτη χαρακτηρίζει την προσφορά ”χαμηλότερη από την εκτιμώμενη δίκαιη αξία της Εμπορικής”, ενώ η Citigroup χαρακτηρίζει μεγάλο το discount. Διίστανται οι απόψεις των Ελλήνων αναλυτών για το αν θα υποβληθεί και δεύτερη προσφορά.

UBS- Citigroup: Φθηνό το τίμημα για Εμπορική (upd)
Χαμηλότερη από την εκτιμώμενη δίκαιη αξία της Εμπορικής χαρακτηρίζει η UBS την προσφορά της Credit Agricole, σε έκθεσή της με ημερομηνία 13 Ιουνίου, όπου αναφέρει πως η προσφορά ”υποτιμά την Εμπορική”, ενώ διατηρεί την τιμή στόχο στα 37 ευρώ (”buy 2”).

Κατά την εκτίμηση του οίκου, η χθεσινή άνοδος της μετοχής καταδεικνύει την άποψη της αγοράς για την υποβολή νέων προσφορών- γεγονός που και η ίδια η UBS θεωρεί ότι συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες.

Διατηρεί την τιμή στόχο των 33 ευρώ ανά μετοχή και τη σύσταση ”buy” για τη μετοχή της Εμπορικής Τράπεζας η Citigroup, μετά την ανακοίνωση της προσφοράς της Credit Agricole.

Στην έκθεσή της με ημερομηνία 14/6/2006, η Citigroup αναφέρει ότι ενώ η δίκαιη τιμή της Εμπορικής θα έπρεπε να εμφανίζει discount σε σχέση με τις ανταγωνίστριες τράπεζες, δεδομένου ότι λειτουργεί με χαμηλότερο RoE (15% το 2006 έναντι 26% των άλλων τραπεζών), το discount με βάση την προσφορά της Credit Agricole φαίνεται να είναι υπερβολικό.

Στα 23,5 ευρώ η CA θα πληρώσει 2,90 φορές το book value του 2005 και 2,65 φορές το εκτιμώμενο book value για το 2006, την ώρα που οι Έλληνες ανταγωνιστές της Εμπορικής διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο σε επίπεδο 2,88 φορών το εκτιμώμενο για το 2006 book value, αναφέρει η Citigroup.

Πέραν των αποτελεσμάτων τριμήνου της Εμπορικής που οδήγησαν στην αναβάθμιση εκ μέρους του ξένου οίκου, οι αναλυτές της Citigroup επισημαίνουν ακόμη την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών που όπως αναφέρεται υπόσχεται αναπτυξιακές δυνατότητες έναντι των άλλων ιδρυμάτων της Ευρωζώνης. Βάσει αυτού, αναφέρεται στην έκθεση εκτιμάται ότι θα υπάρξει υπολογίσιμο ενδιαφέρον για μια ελληνική τράπεζα που βρίσκεται προς πώληση.

Οι Έλληνες αναλυτές

Την εκτίμηση ότι η Credit Agricole θα καταφέρει να φτάσει το 40% του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής εκφράζει στο πρωινό της report η EFG Eurobank Securities, η οποία επισημαίνει ότι υψηλότερη προσφορά είναι κάπως απίθανη, ενώ οι Γάλλοι φαίνεται ότι θα είναι ικανοποιημένοι με ποσοστό 40-50%- κάτι που θα καταφέρουν αποκτώντας τα κρατικά μερίδια.

Εκτίμηση της χρηματιστηριακής είναι πως τα σωματεία των εργαζομένων πιθανότατα θα αποδειχτούν ”σκληρό καρύδι”. Συνολικά η Eurobank υιοθετεί θετική στάση για την προσφορά καθώς εκτιμά την αποτίμηση ως λογική, ενώ προσθέτει πως οι επενδυτές μπορούν να εκμεταλλευτούν την τρέχουσα τιμή της μετοχής για να μειώσουν τις θέσεις τους.

Από την άλλη, μια παρέμβαση τύπου ”λευκού ιππότη” εκ μέρους παίκτη της εγχώριας αγοράς θα σήμαινε ότι πρέπει να αντιμετωπίσει την προσφορά της Credit των 3,1 δισ. ευρώ- ενδεχόμενο που θα μπορούσε να αποδειχτεί δύσκολο για τους περισσότερους ”παίκτες”.

Αντίστοιχη είναι και η εκτίμηση της Π&Κ, η οποία επισημαίνει πως κάτι τέτοιο εκ μέρους μιας ελληνικής τράπεζας θα σήμαινε αύξηση κεφαλαίου, αφού το goodwill που θα προέκυπτε από μια τέτοια συναλλαγή θα έφτανε τα 2 δισ. ευρώ



Κατά την εκτίμηση της Π&Κ οι επενδυτές στην Εμπορική θα μπορούσαν να ρευστοποιήσουν μέρος των χρημάτων τους σε τιμή υψηλότερη από την προσφερόμενη. Εξάλλου, η κερδοσκοπία γύρω από το ενδεχόμενο αντιπροσφοράς, είναι πιθανόν να διατηρήσει τον τίτλο υπεράνω των 23,5 ευρώ. Η χρηματιστηριακή διατηρεί αμετάβλητη την τιμή στόχο για την Εμπορική στα 26 ευρώ με σύσταση ”equalweight”.

Θετικό κρίνει η HSBC το σενάριο να ”περάσει” η Εμπορική Τράπεζα στην Credit Agricole, καθώς θα δώσει τέλος στην αβεβαιότητα σχετικά με την δομή της ιδιοκτησίας της ελληνικής τράπεζας, θα βελτιώσει την ευελιξία της διαχείρισής της και θα αυξήσει την διαφάνεια όσον αφορά τους στρατηγικούς στόχους.

Παράλληλα, αναφέρει η HSBC, η CA φαίνεται διατεθειμένη να επιταχύνει την αναδιάρθρωση της Εμπορικής και να βοηθήσει την τράπεζα να ”κλείσει” την ”ψαλίδα” απόδοσης σε σχέση με τις άλλες ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο, στο στάδιο αυτό δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το αν η προσφορά θα είναι τελικώς επιτυχημένη, καθώς υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες για υποβολή ανταγωνιστικής προσφοράς.

Ανταγωνιστικές προσφορές ”βλέπει” και η Marfin Analysis στο πρωινό report της, η οποία δεν αποκλείει την υποβολή προσφορών από άλλους ενδιαφερόμενους μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.

Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει την υποβολή προσφοράς για την Εμπορική η Πειραιώς Χρηματιστηριακή. Όπως αναφέρει, είναι προσφορά σε ρευστό, είναι καλή για το ελληνικό δημόσιο καθώς συνιστά πρόοδο στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ενώ είναι θετική για την Εμπορική καθώς δίνει τέλος στην περίοδο αβεβαιότητας, επιτρέποντας στην τράπεζα να προχωρήσει με το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.

Η Alpha Finance εκτιμά ότι το τίμημα που είναι διατεθειμένη να καταβάλλει η CA είναι χαμηλό αλλά δικαιολογείται εν μέρει από το χαμηλότερο RoE της τράπεζας σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Ωστόσο, εκτιμά ότι είναι θετική εξέλιξη καθώς ξεκαθαρίζουν οι προθέσεις της Credit Agricole.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v