Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Οχι άλλο κάρβουνο” στη Σοφοκλέους

Εικόνα αγοράς που μόλις... ανακάλυψε την πτώση έδωσε σήμερα το ΧΑ το οποίο με τις απώλειες που κατέγραψε πέτυχε να καλύψει και τη χθεσινή αργία ακολουθώντας το αρνητικό διεθνές κλίμα. Οι μεγαλύτερες απώλειες (6,82%) εκδηλώθηκαν στους ”μικρούς”, ενώ μόλις 7 μετοχές που δεν είναι σε επιτήρηση και είχαν τζίρο μεγαλύτερο των 10.000 ευρώ έκλεισαν με θετικό πρόσημο.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Εικόνα αγοράς που μόλις... ανακάλυψε την πτώση έδωσε σήμερα το ΧΑ το οποίο με τις απώλειες που κατέγραψε πέτυχε να καλύψει και τη χθεσινή αργία ακολουθώντας το αρνητικό διεθνές κλίμα.

Πολλοί επαγγελματίες του χώρου μιλούν για εικόνα διάλυσης με τις αποτιμήσεις να αποψιλώνονται σχεδόν καθημερινά, ενώ οι ανύπαρκτοι αμυντικοί μηχανισμοί έχουν αφήσει την αγορά στο έλεος των πωλητών.

Μάλιστα και σήμερα από κάποιο σημείο της συνεδρίασης και μετά οι όποιοι θαρραλέοι συνεχίζαν να εμπλέκονται με την αγορά δεν ρευστοποιούσαν ότι ήθελαν, αλλά ότι μπορούσαν καθώς αρκετές μετοχές είχαν κολλήσει στο πρώτο όριο πτώσης με ανεκτέλεστα.

Οι σημερινοί πωλητές αλλά και αυτοί των προηγούμενων συνεδριάσεων μέχρι στιγμής δικαιώνονται, καθώς αγνοώντας τα όποια θεμελιώδη και τις όποιες προοπτικές απλά ρευστοποιούν για να γλιτώσουν το επόμενο limit down και να διαφυλάξουν τη ρευστότητα που περιορίζεται συνεχώς εδώ και περίπου ενάμισι μήνα.

Και αν σήμερα η υψηλή κεφαλαιοποίηση διαμόρφωσε αρνητικό κλίμα η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη ήταν σαφώς χειρότερη έως περίπου δραματική κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται είτε από το -4,32% του Mid 40 είτε από -6,82% του Small Cap 80, ενώ η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών πτωτικών μετοχών που διαμορφώθηκε στο 1 προς 28 δίνει την εικόνα που επικράτησε σήμερα στην αγορά.

Για αρκετούς η σημερινή συνεδρίαση ήταν ο απόηχος των χθεσινών και σημερινών απωλειών στις μεγάλες διεθνείς αγορές αλλά και των συντριπτικών απωλειών που κατέγραφαν σήμερα τα περιφερειακά χρηματιστήρια της Ευρώπης όπως η Αυστρία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρωσία και Κωνσταντινούπολη.

Με υψωμένα τα χέρια όσοι ασχολούνται με την τεχνική ανάλυση καθώς κάθε βραχυπρόθεσμη ανάλυση μένει επισφαλής, ο Γ.Δ. διασπά καθοδικά με ευκολία κάθε ψυχολογικό και τεχνικό στήριγμα, ενώ η αρνητική ψυχολογία που έχει διαμορφωθεί και η οποία θεωρεί κάθε ανοδική αντίδραση πλατύσκαλό πριν την κίνηση χαμηλότερα, ”δίνει κάρβουνο” για περαιτέρω συστημικές πωλήσεις.

Από τις μετοχές του FT 20 με ιδιαίτερη σημαντικά κέρδη η Εμπορική (οι επόμενες συνεδριάσεις θα δείξουν αν η σημερινή κίνηση ήταν αποτέλεσμα short covering, κινήσεων trading με μαξιλάρι τα 23,5 ευρώ, ή φημών που θέλουν κάποιούς από τους υπόλοιπου ενδιαφερόμενους να υποβάλλει δημόσια πρόταση σε υψηλότερη τιμή), ενώ αμετάβλητοι διασώθηκαν οι τίτλοι των Γερμανού και Hyatt (έληξε σήμερα η δημόσια προσφορά στα 11 ευρώ).

Όλοι οι υπόλοιποι δεικτοβαρείς τίτλοι με σημαντικές απώλειες που υπερέβησαν το 5% σε Αγροτική, Βιοχάλκο, Motor Oil, Τιτάνα και Folli Follie. Δε χρήζει περαιτέρω σχολίων η τελική εικόνα μ 10 ανοδικές μετοχές έναντι 286 πτωτικών, ενώ 34 τίτλοι κατέγραψαν πτώση από 10% έως 19,7%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v