Eμπορική: Τι λέει η Credit Agricole για νέο τίμημα

Στο 40% ορίζει η Credit Αgricole το ελάχιστο όριο αποδοχής της δημόσιας προσφοράς για την Εμπορική Τράπεζα, όπως ανέφεραν εκπρόσωποί της σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα. Τι δήλωσαν για νέο τίμημα, επενδύσεις, εθελούσια έξοδο, προσλήψεις και μέρισμα.

Eμπορική: Τι λέει η Credit Agricole για νέο τίμημα
του Γιώργου Μαντέλα

Στο 40% ορίζει η Credit Αgricole το ελάχιστο όριο αποδοχής της δημόσιας προσφοράς για την Εμπορική Τράπεζα, όπως ανέφεραν εκπρόσωποί της σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα.

Οι ίδιοι δήλωσαν πως δεν θα υπαρξει νέα προσφορά με βελτιωμένο τίμημα, ενώ οι επενδύσεις θα ανέλθουν σε 300 εκατ. ευρώ για τα επόμενα τρια χρόνια.

Παράλληλα, προτείνουν εθελούσια έξοδο για 500 άτομα έως το 2008, ενώ θα προσλάβουν 250 νέους υπαλλήλους.

Επίσης, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να μη διανείμουν μέρισμα για δύο χρόνια.

Εάν κάποιος ανταγωνιστής προσφέρει υψηλότερο τίμημα από εμάς και κερδίσει την υπόθεση της Εμπορικής, εμείς θα χαιρετίσουμε το νέο ιδιοκτήτη και θα αποδεχτούμε την υψηλότερη τιμή, είπαν χαρακτηριστικά.

Οι ίδιοι, ωστόσο, σε ερώτηση τι θα κάνουν σε περίπτωση που υπάρξει αντιπροσφορά, απάντησαν ότι θα εξετάσουν τα νέα δεδομένα και αναλόγως θα πράξουν.

Επισήμαναν επίσης ότι σε αυτή τη φάση αυτή είναι η προσφορά τους και είναι τελική, χαρακτηρίζοντας την κίνησή τους ”φιλική”, αφού, όπως είπαν, δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις επιθετική μια κίνηση με την οποία κάποιος καταθέτει προσφορά 3,1 δισ. ευρώ στο τραπέζι. Κάλεσαν δε τη διοίκηση της Εμπορικής να πάρει άμεσα θέση στην προσφορά τους το ταχύτερο δυνατόν.

”Στόχος μας είναι να τελειώσει γρήγορα η αβεβαιότητα και πιστεύουμε ότι με τη διαδικασία που ακολουθείται, οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πάρουν την καλύτερη δυνατή τιμή για την Εμπορική”. Εφόσον όλα πάνε όπως έχουν σχεδιαστεί, η Credit Agricole υπολογίζει ότι θα καταβάλει το τίμημα στις αρχές Αυγούστου.

Τέλος, επιχειρηματολόγησαν υπέρ της προσφοράς τους, λέγοντας ότι η δική τους είναι τοις μετρητοίς, ενώ σε ό,τι αφορά τις υποτιθέμενες άλλες προσφορές, δεν συνιστούν τίποτε άλλο παρά φήμες, τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή.

Άφησαν να εννοηθεί ότι έμειναν ικανοποιημένοι από τη διοίκηση Προβόπουλου σε ό,τι αφορά την επίλυση του Ασφαλιστικού, αλλά άφησαν αιχμές για το ρυθμό ανάπτυξης της τράπεζας και τα μερίδια αγοράς της.

Κατέληξαν λέγοντας ότι εφόσον εξαγοράσουν την Εμπορική, η τράπεζα θα παραμείνει ελληνική και με ελληνικό management.

Επισημαίνεται ότι η Credit Agricole κατέθεσε αιφνιδιαστικά σήμερα το πρωί πρόταση για την εξαγορά του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τράπεζας στα 23,5 ευρώ ανά μετοχή, σε μια προσφορά που εκτιμά την Εμπορική στα 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ (η μεγαλύτερη ξένη επένδυση μέχρι σήμερα στην Ελλάδα).

Η πρόταση είναι ανώτερη κατά 0,3% σε σχέση με την τιμή της μετοχής στις 9 Ιουνίου, κατά 0,6% ως προς τη μέση χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής ύψους 23,36 ευρώ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι την 9η Ιουνίου και κατά 17,9% ως προς τη μέση τιμή της μετοχής, ήτοι 19,94 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 2004.

Το πληροφοριακό σημείωμα για την δημόσια πρόταση της Credit Agricole αναμένεται να εγκριθεί από την Ε.Κ. εντός της επόμενης εβδομάδος και αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για την έναρξη της διαδικασίας της δημόσιας πρότασης.

Είναι η πρώτη δημόσια πρόταση η οποία θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το νέο νόμο περί Δ.Π., ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για προαιρετική και όχι υποχρεωτική δημόσια πρόταση γεγονός που την εξαίρει από την υποχρέωση απόκτησης του 100%.

Στη συνέχεια η γαλλική τράπεζα θα ορίσει την έναρξη της περιόδου αποδοχής της δημόσιας πρότασης η οποία σύμφωνα με το νόμο μπορεί να έχει διάρκεια από 4 έως 8 εβδομάδες.

Εντός των πρώτων 10 ημερών του διαστήματος της δημόσιας πρότασης το Δ.Σ. της Εμπορικής θα συνεδριάσει ώστε να αποφανθεί για το κατά πόσο η εν λόγω πρόταση είναι συμφέρουσα ή όχι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v