Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: ”Θετική εξέλιξη η απόφαση της CA” (upd)

”Θετική εξέλιξη” χαρακτήρισε την πρόταση της εξαγοράς του 100% της Εμπορικής από την Credit Agricole ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης στη συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι η μέθοδος της δημόσιας προσφοράς ενδείκνυται ως μέθοδος αποκρατικοποίησης, καθώς ”διασφαλίζει πλήρη διαφάνεια και δυνατότητα για όλους τους μετόχους να πουλήσουν”.

Κυβέρνηση: ”Θετική εξέλιξη η απόφαση της CA” (upd)
της Έλενας Λάσκαρη

”Θετική εξέλιξη” χαρακτήρισε την πρόταση της εξαγοράς του 100% της Εμπορικής από την Credit Agricole ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης στη συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι η μέθοδος της δημόσιας προσφοράς ενδείκνυται ως μέθοδος αποκρατικοποίησης, καθώς ”διασφαλίζει πλήρη διαφάνεια και δυνατότητα για όλους τους μετόχους να πουλήσουν”.

Δεν βιάζεται η κυβέρνηση να ανακοινώσει εάν δέχεται ή όχι την προσφορά, θα διερευνηθεί το ενδιαφέρον μέσω του συμβούλου και από άλλους πιθανούς επενδυτές, οι οποίοι τυχόν θα υποβάλλουν ανταγωνιστικές προσφορές, και στην περίπτωση αυτή θα ενθαρρύνει τυχόν υποψηφίους μέσω της διαδικασίας των δημοσίων προσφορών, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας δίνοντας επί της ουσίας και το σήμα για την εγκατάλειψη της ενδεχόμενης προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού.

Στα διαδικαστικά, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι από την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η πρόταση ισχύει για τέσσερις εβδομάδες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα ίσως υπάρξουν και άλλες προσφορές και στο τέλος της διαδικασίας θα απαντήσει και το ελληνικό δημόσιο, το οποίο σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομίας προτίθεται να διαθέσει πακέτο της τάξεως του 20% (11% η συμμετοχή της ΔΕΚΑ και τμήμα της συμμετοχής των ταμείων).

Όσον αφορά το ζήτημα της εθελουσίας εξόδου που έθεσε η Credit Agricole, ο Υπουργός τόνισε ότι όλες οι παράμετροι της πρότασης θα συνεκτιμηθούν και ”ασφαλώς στα κριτήρια που θα λάβουμε υπόψιν θα είναι και οι θέσεις εργασίας και οι επενδύσεις που θα γίνουν και η τιμή, με τελικό στόχο το συμφέρον του δημοσίου και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος”.

Σχετικά με τη χρηματιστηριακή συγκυρία, ο κ. Αλογοσκούφης σχολίασε ότι δεν πρόκειται για χρηματιστηριακή κίνηση αλλά για στρατηγική κίνηση ενώ ερωτηθείς σχετικά δήλωσε ότι η κυβέρνηση ενημερώθηκε για την πρόθεση της Credit Agricole το περασμένο σαββατοκύριακο. Εχθές, ο γενικός γραμματέας αποκρατικοποιήσεων Λουκάς Παπάζογλου, συναντήθηκε με εκπροσώπους των γάλλων και της Εμπορικής και σήμερα στις 8:30 το πρωί οι εκπρόσωποι της Credit Agricole σε συνάντηση με τον Υπουργό υπέβαλαν επισήμως την πρότασή τους.

Τέλος, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας, ο Υπουργός αφού υπογράμμισε και πάλι ”δεν βιαζόμαστε”, συμπλήρωσε: ”Όσο το νωρίτερο, τόσο το καλύτερο”.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών για την προσφορά έχει ως εξής:

”Η Κυβέρνηση θεωρεί ως θετική εξέλιξη την απόφαση της Credit Agricole να υποβάλει δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 100% των μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου οικονομίας και οικονομικών.



Η πλήρης αποκρατικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας συνιστά προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Με τις αποκρατικοποιήσεις ενισχύεται ο ανταγωνισμός, διασφαλίζεται η σταθερότητα και η ισχύς του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας και προωθείται το δημόσιο συμφέρον.



Η Κυβέρνηση πιστεύει ότι η υποβολή δημόσιας πρότασης για το 100% των μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας, η οποία είναι εισηγμένη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο με μεγάλο όγκο δημοσιευμένων πληροφοριών και μεγάλο αριθμό θεσμικών και ιδιωτών μετόχων, ενδείκνυται ως μέθοδος αποκρατικοποίησης για τους παρακάτω λόγους:



- Εξασφαλίζει πλήρη διαφάνεια δεδομένου ότι οι όροι της πρότασης, η στρατηγική των προτεινόντων για την τράπεζα και η σχετική γνώμη του Δ.Σ. της Εμπορικής Τράπεζας τίθενται σε γνώση του κοινού.

- Δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους μετόχους να πωλήσουν το σύνολο των μετοχών τους, εφ’ όσον το επιθυμούν.

- Παρέχει τη δυνατότητα μιας θεσμοθετημένης διαδικασίας για την υποβολή ανταγωνιστικών προσφορών.



Η Ελληνική Δημοκρατία υπό την ιδιότητά της ως μετόχου της Εμπορικής Τράπεζας θα εξετάσει σοβαρά την πρόταση της Credit Agricole, όπως και κάθε ανταγωνιστική συγκρίσιμη πρόταση που τυχόν υποβληθεί, σε συνεργασία με τους οικονομικούς και νομικούς συμβούλους της στο πλαίσιο και υπό το φως των εξελίξεων της διαδικασίας της δημόσιας πρότασης”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v