Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορική: Τα διλήμματα των υποψήφιων ”μνηστήρων”

Η δημόσια πρόταση της Credit Αgricole για την Εμπορική Τράπεζα φέρνει τους υποψήφιους ”μνηστήρες” της τελευταίας μπροστά σε σκληρά διλήμματα στα οποία καλούνται να απαντήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ποια είναι αυτά;

Εμπορική: Τα διλήμματα των υποψήφιων ”μνηστήρων”
Το τάιμινγκ της δημόσιας πρότασης της Credit Agricole για το 100% της Εμπορικής Τράπεζας δεν θα μπορούσε να είναι ίσως καλύτερο για τους Γάλλους. ”A superb stroke” το χαρακτήρισε γνωστός τραπεζίτης.

Οι χρηματιστηριακές αγορές περνάνε δύσκολες μέρες κι αν κάποια τράπεζα σκεφτόταν να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να ”σηκώσει” τα κεφάλαια που απαιτούνται για την εξαγορά της Εμπορικής, τώρα πλέον θα πρέπει να το σκεφθεί διπλά. Ιδίως αν είναι ελληνική τράπεζα.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι αγορές επιδεικνύουν μεγαλύτερη αυστηρότητα απέναντι στις εταιρίες που προβαίνουν σε γενναίες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ”τιμωρώντας” τις μετοχές τους.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν επιπλέον το ”σκόπελο” της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας ύψους 3,0 δισ. ευρώ. Η τελευταία περιορίζει δραστικά τα περιθώρια μιας νέας μεγάλης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών από άλλη τράπεζα μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν το ουσιαστικό τέλος της επέκτασής τους στα Βαλκάνια και τα σχετικά στενά χρονικά περιθώρια που θέτει η δημόσια πρόταση της Credit Αgricole.

Η απόφαση για την υποβολή της δημόσιας πρότασης μαζί με όλο το υποστηρικτικό υλικό, η σύγκληση των έκτακτων γενικών συνελεύσεων που θα κληθούν να εγκρίνουν τη δημόσια πρόταση, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και άλλα συναφή θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Με άλλα λόγια, οι πιθανότητες να υποβάλει ελληνική τράπεζα υψηλότερη αντιπροσφορά με εξ ολοκλήρου καταβολή μετρητών για την εξαγορά της Εμπορικής είναι από πολύ μικρές έως ανύπαρκτες χωρίς έξωθεν βοήθεια.

Επομένως, οι Έλληνες ενδιαφερόμενοι θα πρέπει είτε να βρουν ”χρηματοδότη” είτε να υποβάλουν μια μικτή προσφορά που θα συμπεριλαμβάνει τις δικές τους μετοχές και ρευστό σαν αντάλλαγμα για κάθε μετοχή της Εμπορικής αντί των 23,5 ευρώ που προσφέρουν οι Γάλλοι.

Ωστόσο, μία προσφορά για την Εμπορική που εμπεριέχει ρευστό και μετοχές μπορεί να μη θεωρηθεί ακριβώς συγκρίσιμη με μια άλλη που εμπεριέχει μόνο ρευστό. Η αναφορά σε ανταγωνιστική και συγκρίσιμη προσφορά στο χθεσινό δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομίας πιθανόν αυτό εννοούσε. Άλλωστε είναι γνωστή η αδυναμία του ελληνικού Δημοσίου στο ρευστό.

Εκτός όμως από τους ντόπιους ”μνηστήρες”, το θέμα της εξαγοράς της Εμπορικής ίσως προσελκύσει το ενδιαφέρον κάποιας διεθνούς τράπεζας ή ξένων επενδυτών. Αυτοί μπορούν όντως να υποβάλουν δημόσια προσφορά για το 100% της Εμπορικής, προσφέροντας υψηλότερο τίμημα σε ρευστό.

Θα πρέπει όμως να το δικαιολογήσουν στους μετόχους τους. Κι όχι μόνο αυτό. Θα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανό η Credit Agricole να ζητήσει επιπλέον χρήματα για να διαλύσει τα joint ventures που έχει με την Εμπορική σε τομείς όπως το bankassurance και η καταναλωτική πίστη.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v