Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το εκκρεμές, η Εθνική και η Εμπορική

Οι αγορές δεν αποδείχθηκαν φιλικές προς τον κ. Αράπογλου και την Εθνική τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Αντίθετα, αποδείχθηκαν πολύ φιλικές προς την Credit Agricole αφού η πτώση των μετοχών έκανε εφικτή την υποβολή της δημόσιας προσφοράς για τον έλεγχο της Εμπορικής. Όμως, οι αγορές μοιάζουν αρκετές φορές με εκκρεμές κι αυτός είναι ο λόγος που προβληματίζονται οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ των ντίλ.

Το εκκρεμές, η Εθνική και η Εμπορική
Για τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας κ. Τάκη Αράπογλου και τους άμεσους συνεργάτες του στο ντίλ της Finansbank, τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο κ. Γιάννη Πεχλιβανίδη και τον γενικό οικονομικό διευθυντή κ. Ανθιμο Θωμόπουλο, οι τελευταίες 40 περίπου μέρες θα τους μείνουν αξέχαστες αλλά όχι τον λόγο που θα ήθελαν.

Η μετοχή της Εθνικής, επιβαρημένη από την μεγάλη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, υπέστη σημαντικές απώλειες που υπερέβησαν τις αντίστοιχες του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 20.

Ισως λίγοι θα ασχολούνταν με την πτώση της μετοχής της Εθνικής αν οι διεθνείς αγορές και η Σοφοκλέους κινούνταν ανοδικά το ίδιο διάστημα αφού λογικά θα ήταν πολύ μικρότερη.

Λίγες μέρες πριν την έναρξη της διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων, η ”κομμένη” μετοχή της Εθνικής μοιάζει ακόμη πιο εκτεθειμένη από πριν στο εκκρεμές των αγορών αφού ένας από τους λόγους που θα την αγόραζε κανείς πριν δεν υφίσταται πια. Οι αγοραπωλησίες στα δικαιώματα ξεκινάνε στις 20 Ιουνίου.

Παρά το γεγονός ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής δεν θα έχει πρόβλημα να ολοκληρωθεί επιτυχώς, η πορεία των διεθνών αγορών το επόμενο διάστημα θα κρίνει πόσο βαθιά θα είναι τα τραύματα που θα αποκομίσουν οι μέτοχοί της.

Όμως κάθε νόμισμα έχει δυο όψεις. Η βουτιά των αγορών και η σημαντική πτώση της μετοχής της Εμπορικής άνοιξε το παράθυρο ευκαιρίας που αναζητούσε η Credit Agricole για να υποβάλλει δημόσια προσφορά για το 100% της Εμπορικής στην τιμή των 23,5 ευρώ ανά μετοχή.

Όμως, η πορεία της μετοχής της Εμπορικής το επόμενο διάστημα θα είναι συνισταμένη δυο τινών. Πρώτον, των πιθανοτήτων που δίνει η αγορά στην υποβολή μιας υψηλότερης προσφοράς από άλλη τράπεζα και δεύτερον της πορείας των διεθνών αγορών.

Θεωρητικά, η πορεία των αγορών δεν θα έπρεπε να επηρεάσει το τίμημα μιας στρατηγικής εξαγοράς. Από την άλλη πλευρά όμως, η συμπεριφορά των αγορών μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αφού η τιμή της μετοχής της εταιρείας στόχου μπορεί να διατηρηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από την τιμή της δημόσιας προσφοράς, αποθαρρύνοντας αρκετούς μετόχους από το να παραδώσουν τις μετοχές τους.

Το εκκρεμές των αγορών έδειξε χθες να γυρίζει προς την αντίθετη κατεύθυνση η τουλάχιστον να αμφιταλαντεύεται. Η πορεία του τις επόμενες εβδομάδες θα δείξει αν η Εθνική θα ανασάνει και η Credit Agricole θα αγκομαχήσει η το αντίθετο.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v