Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Πότε θα ανοίξουμε τα χαρτιά μας για Εμπορική”

”Το δημόσιο δεν πρόκειται να ανοίξει τα χαρτιά του πρόωρα”, δηλώνει στο euro2day.gr ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, δίνοντας το στίγμα της εξάντλησης κάθε περιθωρίου για την απάντηση στη γαλλική... πρόκληση για την Εμπορική. Τι ελπίζει το οικονομικό επιτελείο, τι θα ζητήσει από το σύμβουλο, πως εκλαμβάνει την προσφορά σε μετρητά.

”Πότε θα ανοίξουμε τα χαρτιά μας για Εμπορική”
της Ελενας Λάσκαρη

”Το δημόσιο δεν πρόκειται να ανοίξει τα χαρτιά του πρόωρα”, δηλώνει στο euro2day.gr ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης δίνοντας το στίγμα της εξάντλησης κάθε περιθωρίου για την απάντηση στη γαλλική... πρόκληση για την Εμπορική.

Μάλιστα ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το δημόσιο θα ανακοινώσει αν αποδέχεται ή απορρίπτει την προσφορά της Credit Agricole, λίγο πριν την εκπνοή των τεσσάρων εβδομάδων, μετά το ”πράσινο φως” από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, περιθώριο στο οποίο επί της ουσίας οι μικρομέτοχοι θα είναι ”εγκλωβισμένοι”.

Στο μεσοδιάστημα, το οικονομικό επιτελείο ελπίζει σε αντιπροσφορά από ξένο ή εγχώριο ”παίκτη” προκειμένου να ανεβάσει το τίμημα, αποκλείοντας όμως την εμφάνιση λευκών ιπποτών. Όπως τονίζεται από κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος ” είναι τόσο σοβαρή η πρόταση και η διαδικασία που δεν μπορεί να κάνει κάποιος... μαϊμουδιές”.

---- Οι μνηστήρες

Οι ενδείξεις που έχει η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων για τυχόν ενδιαφέρον από άλλους επενδυτές βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

”Έχει εκφραστεί ενδιαφέρον και από Έλληνες και από ξένους αλλά σε επίπεδο διερευνητικό που δεν μας δίνει ασφαλείς ενδείξεις συμμετοχής στη διαδικασία”, αναφέρει στέλεχος που είναι σε θέση να γνωρίζει.

Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε στη συνάντηση με το σύμβουλο Citigroup, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ. Αλογοσκούφης θα ζητήσει τη διερεύνηση τυχόν ενδιαφέροντος από πάσα πλευρά και την προτροπή από τον σύμβουλο στην κατεύθυνση ”ανταγωνιστικής δημόσιας πρότασης”.

Επί της ουσίας τυχόν επίδοξοι μνηστήρες, έχουν περιορισμένες επιλογές. Η πρόταση της Credit Agricole συγκεντρώνει δύο στοιχεία τα οποία δύσκολα μπορούν να ”κοντραριστούν” σε άλλους όρους.

Το πρώτο αφορά στην παράμετρο της πρότασης για εξαγορά του 100% των μετοχών της Εμπορικής. Το δεύτερο ισχυρό στοιχείο δεν είναι άλλο από την πληρωμή με μετρητά.

Κορυφαίο στέλεχος τονίζει, δίνοντας στίγμα προθέσεων: ”Θα βαρύνει ιδιαίτερα αν οι τυχόν προσφορές είναι σε cash ή σε συνδυασμό με ανταλλαγή μετοχών, διότι αυτό που θέλουμε είναι να αποκρατικοποιήσουμε την Εμπορική και όχι να κρατικοποιήσουμε μια άλλη τράπεζα”.

Στην παράμετρο του ποσοστού, η διατύπωση της φράσης περί ”ανταγωνιστικής δημόσιας προσφοράς” από την πρώτη κιόλας μέρα, δεν είναι τυχαία. Όπως σχολιάζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας, μιλώντας σε υποθετικό επίπεδο, ”μια προσφορά για το 20% της τράπεζας ακόμα και σε τιμή 30 ευρώ ανά μετοχή, θεωρείται εκ προοιμίου ότι θα απορριφθεί, δεν είναι συγκρίσιμη”.

Αιτιολογούν τη θέση αυτή, με το σκεπτικό ότι δεν προστατεύονται τα συμφέροντα των μικρομετόχων σε αντιδιαστολή με τη δημόσια προσφορά και θεωρούν ότι όποια τυχόν σοβαρή πρόταση προκύψει θα αφορά το 100% των μετοχών. Βεβαίως δεν μπορεί να αποκλειστεί από τη διαδικασία και οποιαδήποτε άλλη πρόταση.

Όσον αφορά την υπηκοότητα του ...γαμπρού, εξακολουθεί να ισχύει η προτίμηση του Γ. Αλογοσκούφη σε ξένο παίκτη προκειμένου να τονωθεί ο ανταγωνισμός, χωρίς βεβαίως να έχει την πρόθεση να αποκλείσει και τυχόν εγχώριο υποψήφιο στο βαθμό που η πρότασή του είναι συνολικά η καλύτερη.

---- Απορίες

• Οι Γάλλοι: Πολλοί αναρωτήθηκαν γιατί η πρόταση της Credit Agricole θέτει ως κατώτατο αποδεκτό επίπεδο υλοποίησης της προσφοράς της το 40% των μετοχών της Εμπορικής. Η απάντηση κρύβεται στη γαλλική νομοθεσία που ορίζει ακριβώς ότι το 40% αποτελεί το ”κατώφλι” ώστε στην προκειμένη περίπτωση η C.A να παρουσιάσει ενοποιημένα αποτελέσματα με την Εμπορική.

• Τα Ταμεία: Αρκετοί θα αναρωτιούνται επίσης γιατί ο υπουργός Οικονομίας προσδιορίζει στο 20% το προς πώληση ποσοστό του δημοσίου, όταν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα ΝΠΔΔ ελέγχουν υψηλότερο ποσοστό από μόνα τους χωρίς να συνυπολογίζεται το 11% της ΔΕΚΑ. Και σε αυτό το μέτωπο η απάντηση είναι απλή: ”η μέση τιμή κτήσης της μετοχής της Εμπορικής από τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να είναι χαμηλότερη της προσφερόμενης τιμής από τον αγοραστή”.

Είναι προφανές ότι στην αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση θα κατηγορούνταν για ζημία του δημοσίου. Το 20% πάντως δεν θα πρέπει να θεωρείται δεσμευτικό καθώς αρμόδιο στέλεχος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διευρυνθεί σε 22% ή 23%.

• Και οι εκθέσεις; Αίσθηση έχουν προκαλέσει και οι εκθέσεις ξένων οίκων που δίνουν τιμή -στόχο υψηλότερη των 30 ευρώ ακόμα και μετά την πρόταση της C.A. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργού Οικονομίας όταν καλείται να σχολιάσει αυτή την παράμετρο τονίζει ότι ”οι ξένοι οίκοι μπορούν να κάνουν όποια σύσταση θέλουν, σημασία έχει τι αποφασίζει η αγορά...”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v