Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Comeback... χαμηλού κόστους

Το +6,5% της Εθνικής, η υπεραντίδραση συνολικά του τραπεζικού κλάδου, αλλά και η υπεραπόδοση συγκεκριμένων μετοχών-σηματωρών, όπως Μυτιληναίος, ΓΕΚ, Εθνική Ασφαλειών, Altec και ορισμένων ακόμη, αποτυπώνει μέρος της ανοδικής ”μόχλευσης” με χαμηλό μέχρι στιγμής κόστος, που φέρνει τον Γενικό Δείκτη μέχρι και 3,8% υψηλότερα και των 3.500 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ανοδικό ”ξέσπασμα”, με λίγες συναλλαγές, φέρνει την αγορά σε επίπεδο Γενικού Δείκτη υψηλότερα και των 3.500 μονάδων.

Με τη μία, έτσι απλά, με χαμηλότατο κόστος κτήσης και χαμηλότερο κόστος ”μόχλευσης”.

Στις 14:05 από τα περίπου 160 εκατ. των συναλλαγών, τα περίπου 6,7 αφορούσαν στις προσυμφωνημένες πράξεις και στα πακέτα, σε μια συγκυρία που ειδήσεις, αλλά κυρίως φήμες, καθιστούν και πάλι τον τραπεζικό κλάδο πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Οι ειδήσεις αφορούν βεβαίως στην Εθνική και την Εμπορική, οι φήμες κατά κύριο λόγο στην Κύπρου.

Η μετοχή της Εθνικής με την σε μέγιστο βαθμό παντοδύναμη παρουσία των πανίσχυρων ξένων χαρτοφυλακίων επανέρχεται με ένα θεαματικό +6,4%, υψηλότερα και των 28 ευρώ.

Κόστος αντίδρασης; Μόλις 500.000 τεμάχια ή 13,8 εκατ. ευρώ.

Ακολουθεί με 3,5% και συναλλαγές περίπου 11,5 εκατ. ευρώ η Alpha Bank προς τα 19,36 ευρώ, η Eurobank, η Πειραιώς, η Εμπορική, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Marfin.

Στην κορυφή από πλευράς τζίρου βρισκόταν για μία ακόμη συνεδρίαση με 14,7 εκατ. ευρώ συναλλαγές, στις 14:10, η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, που ενισχυόταν κατά 3,3%, προς τα 6,90 ευρώ.

Το πώς διαμορφώνεται το κλίμα στην αγορά και το ποιοι έχουν το ”πάνω χέρι”, αγορασμένοι μάλιστα από χαμηλότερες τιμές, αποτυπώνεται εύγλωττα στην πρώτη 10άδα των πιο εμπορεύσιμων τίτλων.

Δέκα στις δέκα τραπεζικές μετοχές, συμπεριλαμβανόμενων του Ταμιευτηρίου, της Marfin και της Γενικής Τράπεζας.

Ακολουθούν Ελλάδος και Ασπίς, ενώ με αυξημένες συναλλαγές βρίσκονται στην πρώτη 20άδα προνομιούχος και κοινή της Εγνατίας.

Το εγχείρημα ”αποκατάστασης ζημιών και τραυμάτων” έχει άμεσο αποτέλεσμα στο +7% της ΓΕΚ προς τα 5,50 ευρώ, το 8,7% της Εθνικής Ασφαλιστικής προς τα 5,74 ευρώ, το 8,5% του Μυτιληναίου προς τα 15,80 ευρώ, το 8,7% του Αλουμινίου προς τα 14,60 ευρώ, το 14% της Altec προς τα 1,71 ευρώ, σε μια αγορά που εκτονώνεται ανοδικά και δικαιολογημένα μετά την ταλαιπωρία των τελευταίων εβδομάδων.

Πέρασε η κρίση ή όχι; Πρόκειται για διόρθωση ή για μίνι κραχ που οδηγεί σε ”περίοδο αρκούδων”;

Τα ερωτήματα θα απαντηθούν στη συνέχεια, αν και θα πρέπει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με την Π&Κ Χρηματιστηριακή, που παρουσίασε πριν από λίγη ώρα τον επενδυτικό της σχεδιασμό για την επόμενη 10ετία, με βάση τις υπάρχουσες ενδείξεις και οικονομικά θεμελιώδη, επικρατέστερη θα πρέπει να θεωρείται η πρώτη εκδοχή.

Σε κάθε περίπτωση, η μάχη θα φανεί και θα κερδηθεί (ή χαθεί) στο ταμπλό στις επόμενες συνεδριάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v