Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεμος αντίδρασης

Το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια μπορεί να σταθεί αρωγός μιας κατ’ αρχήν τεχνικής μορφής αντίδρασης στη Σοφοκλέους. Επενδυτικές ευκαιρίες είναι πιθανόν να διαμορφώνονται για αρκετές μετοχές εταιρειών με ελκυστικούς χρηματοοικονομικούς συντελεστές και σταθερά θεμελιώδη.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

O ούριος αέρας που φυσά από αργά χθες το βράδυ σε Νέα Υόρκη, δροσίζει ήδη τις ευρωπαϊκές αγορές και φαίνεται ικανός να φτάσει μέχρι και την Αθήνα.

Σε αυτή την περίπτωση, που θεωρείται και η πιθανότερη, η παράμετρος της Εμπορικής αποκτά ιδιάζουσα σημασία.

Άλλωστε η Π&Κ στην χθεσινή της εβδομαδιαία αναφορά, πέραν του αυτονόητου, πως η προσφορά των Γάλλων αποτελεί μια θετική εξέλιξη, προχωρά στην εκτίμηση πως θα μπορούσε να παράξει στήριξη στον τραπεζικό κλάδο και κατά συνέπεια στην αγορά.

Οι αναλυτές βέβαια, και δικαιολογημένα κατά την εκτίμησή μας, αναφέρονται σε μια κατ’ αρχήν τεχνικής μορφής αντίδραση, εκτόνωσης (θα λέγαμε ανακούφισης) ενός ευρύτερου μέρους της αγοράς.

Και επειδή πρόκειται για ένα σημαντικό τμήμα του ίδιου του συστήματος, που έχει εγκλωβιστεί σε τιμές μέχρι και 20-25% ακριβότερες (και αναφερόμαστε σε μετοχές του FTSE 20 και του Mid 40), αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αντίδραση των ενεργών παικτών.

Μια πρόγευση, στο πλαίσιο της προεξόφλησης που επιχειρήθηκε χθες, καταγράφηκε με την υπεραπόδοση μετοχών όπως Fourlis, ΓΕΚ, Γενικής Τράπεζας, Λιβάνης, ΕΧΑΕ, Αττικα Συμμετοχών, Βιοχάλκο, J&P Αβαξ και άλλων τίτλων-σηματωρών για το ”σύστημα”.

Εύλογα μετοχές εταιριών με σταθερά θεμελιώδη και ισχυρή ειδική διαπραγμάτευση, σαφώς και δικαιούνται καλύτερης αποτίμησης.

Άλλωστε, μετά τη δραματική και κυρίως σε σύντομο χρονικό διάστημα υποχώρηση βασικών δεικτών και μετοχών, η αποτίμηση και οι σχετικοί συντελεστές μεμονωμένων εισηγμένων αλλά και κλάδων, έχει διαμορφωθεί σε συγκρίσιμο επίπεδο με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Σε όσες μετοχές επικεντρωνόμασταν στη διάρκεια της ανόδου, μέχρι τις αρχές Μαΐου, σε όσες μετοχές επικεντρωνόμασταν στη διάρκεια της πτώσης με γνώμονα τη μακροπρόθεσμη επενδυτική μας προσέγγιση, σε αυτούς τους τίτλους θα σταθούμε εάν και εφ’ όσον φανεί πως τα χαμηλά της αγοράς –σε αυτή τη φάση- καταγράφηκαν, δηλαδή τα αφήνουμε πίσω μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v