Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιθανή η ανακωχή, πληγωμένη η ψυχολογία

Αποχρώσες ενδείξεις ανακωχής των επιθετικών πωλήσεων καταγράφηκαν στη Σοφοκλέους, όμως η ψυχολογία παραμένει ευμετάβλητη και ευαίσθητη στις αρνητικές ειδήσεις. Μετά από σημαντικό αριθμό συνεδριάσεων οι εμπλεκόμενοι στα παράγωγα εξάλειψαν σχεδόν εξ ολοκλήρου τις υποτιμήσεις στα ΣΜΕ του FT 20 λήξεως Ιουνίου.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Αποχρώσες ενδείξεις ανακωχής των επιθετικών πωλήσεων όμως η ψυχολογία παραμένει ευμετάβλητη και ευαίσθητη στις αρνητικές ειδήσεις, ενώ μετά από σημαντικό αριθμό συνεδριάσεων οι εμπλεκόμενοι στα παράγωγα εξάλειψαν σχεδόν εξ ολοκλήρου τις υποτιμήσεις στα ΣΜΕ της υψηλής κεφαλαιοποίησης λήξεως Ιουνίου.

Αυτά ήταν ουσιαστικά τα μηνύματα που άφησε η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαιώνοντας όσους υποστηρίζουν ότι η επιφυλακτικότητα είναι παρούσα αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί σχετική ανοδική αντίδραση αν αυτή σηματοδοτηθεί από το διεθνές κλίμα.

Βεβαίως η πλειονότητα των εμπλεκομένων και όσων συνεχίζουν να ασχολούνται με τα της Σοφοκλέους θεωρεί ότι κάθε ανοδική αντίδραση είναι ευκαιρία ρευστοποιήσεων και δυστυχώς αυτό για να αλλάξει είναι βέβαιο ότι χρειάζονται πολλές πειστικές ανοδικές συνεδριάσεις, αλλά και πως οι αποτιμήσεις αρκετών τίτλων να βρίσκονται σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Τεχνικά συνεχίζονται οι αρνητικές αποκλίσεις και αυτό σε πτωτικές συνεδριάσεις θεωρείται θετικό όμως η όποια ανοδική κίνηση έως τις 3.650 μονάδες θεωρείται απλή τεχνική αντίδραση, ενώ κλείσιμο υψηλότερα από εκεί (κάτι που στην παρούσα φάση δεν φαίνεται εύκολο) ίσως και να απαιτεί επανεξέταση της επενδυτικής στρατηγικής.

Ασφαλώς τα μηνύματα θα ξεκινήσουν από τις αγορές στην πέραν του Ατλαντικού όχθη. Με τα σημερινά στοιχεία του πληθωρισμού να εντείνουν τις ανησυχίες αλλά και την αναβάθμιση της Goldman Sachs στον κλάδο των ημιαγωγών να αποτελεί σχετικό αντίβαρο στην αρνητική ψυχολογία.

Ο Γ.Δ. κινήθηκε σε ένα σημαντικό εύρος διακύμανσης (υψηλό ημέρας 3.415,89, χαμηλό 3.362,24) και έκλεισε στις 3379,28 με απώλειες 0,46%, ενώ ο τζίρος προσέγγισε τα 340 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 26,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από τους δεικτοβαρείς τίτλους συνέχισε ανοδικά η Εμπορική, ιδιαίτερη σημαντικά κέρδη που ξεπέρασαν το 3% προς το τέλος για τη Βιοχάλκο, με αγοραστικό ενδιαφέρον και η ΔΕΗ (+4%), αξιοσημείωτα κέρδη για ΕΛΤΕΧ, ΚΑΕ, θετικό πρόσημο για ΟΤΕ, Πειραιώς, Intracom και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Γερμανού και ΕΛΠΕ.

Αντίθετα με σημαντικές απώλειες την πρώτη μέρα χωρίς την δημόσια πρόταση η Hyatt, ακόμα μια πτώση για Αγροτική, Εθνική, αξιοσημείωτες απώλειες για Cosmote, Motor Oil, 3Ε, Τιτάν και αρνητικό πρόσημο για ΟΠΑΠ, Eurobank, Alpha Bank. Με συνεχείς εναλλαγές η αναλογία μεταξύ ανοδικών (139) – πτωτικών (123) μετοχών, ενώ προς το τέλος σχετική κινητικότητα κυρίως από ανοικτές εντολές αγορών έδωσαν σε 15 τίτλους κέρδη από 8% έως 20%.

Αναφορικά με τις επιμέρους μετοχές αξίζει υποσημείωσης η κινητικότητα στον όγκο συναλλαγών για την Κύπρου, η ανοδική διάθεση από Αττικής και Γενική, τα σημαντικά ημερήσια κέρδη μετά την υποβολή της Δημόσιας Πρότασης για την Δέλτα Παγωτού και η προσπάθεια των Λιβάνη και Κτήμα Λαζαρίδη αλλά και Εβροφάρμα, Φουρλή να επιστρέψουν σε ανοδική τάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v