Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Triple witching και ΧΠΑ δίνουν τον τόνο

Έως τα υψηλά των 3.638,5 μονάδων αντέδρασε η αγορά, για να υποχωρήσει σταδιακά προς τις 3.600, ενώ ανάλογη διάθεση κατοχύρωσης μέρους βραχυπρόθεσμων θέσεων παρατηρείται στις ευρωπαϊκές αγορές. Triple witching σήμερα στις διεθνείς αγορές, λήξη συμβολαίων Ιουνίου στο ΧΠΑ. Κέρδη για Εθνική, Εμπορική, Πειραιώς και Κύπρου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

”Ζεστό” είναι το κλίμα που διαμορφώνεται στο σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών, επιβεβαιώνοντας σχετικά άμεσα τις τελευταίες εκτιμήσεις -προβλέψεις του Citigroup, ενώ σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν το triple witching * των διεθνών αγορών, αλλά και η λήξη των συμβολαίων Ιουνίου στο ΧΠΑ.

Ανάλογη είναι η εικόνα που έχει διαμορφωθεί από το πρώτο κιόλας λεπτό της συνεδρίασης στη Σοφοκλέους, με τον Γενικό Δείκτη να φθάνει μέχρι τα υψηλά των 3.638,5 μονάδων.

Στη συνέχεια ήταν λογικό να εμφανιστούν πωλητές, καθώς ”μαζεύονταν” τα αρχικά μεγαλύτερα κέρδη των ευρωπαϊκών αγορών, με τον Δείκτη να υποχωρεί προς τις 3.600 μονάδες και τον FTSE-20 να διαμορφώνεται μέχρι και 1,4% υψηλότερα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως μία χρηματιστηριακή αγορά που προσομοιάζει ιδιαίτερα με τη δική μας, η αυστριακή (δείκτης ΑΤΧ), κινήθηκε αρχικά ανοδικά μέχρι και 5,6% υψηλότερα, για να περιοριστεί στη συνέχεια στο +3%.

Η κατοχύρωση κυρίως βραχυπρόθεσμων θέσεων θεωρείται απόλυτα λογική συνέχεια και κίνηση ”παικτών” που κινούνται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση.

Πόσο μάλλον όταν σήμερα λήγουν τα ΣΜΕ Ιουνίου και θα πρέπει να βρεθεί λογική τιμή μεταξύ Υποκείμενης και της Αγοράς Παραγώγων.

Να προσεχθεί πως μέχρι στιγμής η διακύμανση του FTSE-20 διαμορφώνεται στο εύρος των 1.982-2.004 μονάδων, με το ”υψηλό” να καταγράφεται στην αρχή της συνεδρίασης και το χαμηλό να δοκιμάζεται γύρω στις 12:20.

Μετοχές εταιριών όπως Motor Oil, ΑΕΓΕΚ, Μυτιληναίος, Πειραιώς και αρκετές ακόμη από αυτή την κατηγορία, που είχαν πιεστεί τις προηγούμενες εβδομάδες, αντέδρασαν μέχρι και 7% υψηλότερα.

Οι τέσσερις μετοχές-κλειδιά του τραπεζικού κλάδου σε αυτή τη φάση διαμορφώνονται η μεν Εθνική μεταξύ 29,40-30 ευρώ, η Εμπορική στα 26,80-27,28 ευρώ, η Πειραιώς στα 18,70-19,10 ευρώ και η Κύπρου στα 7,18-7,30 ευρώ.

* Το triple witching είναι ο όρος που καθιερώθηκε στις αγορές στη δεκαετία του ’80 για να εξηγήσει τη μεταβλητότητα που παρατηρείται από την ταυτόχρονη λήξη των option μετοχών, option και παράγωγων χρηματιστηριακών δεικτών.

Το triple witching λαμβάνει χώρα ετησίως την τρίτη Παρασκευή του Μαρτίου, του Ιουνίου, του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v