Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητούνται τα όρια της αντίδρασης

Σε αναζήτηση των ορίων της τεχνικής υπεραντίδρασης βρίσκονται οι παράγοντες της Σοφοκλέους. Εάν οι δεκάδες εγκλωβισμένοι μεγαλοπαράγοντες, που έχουν αγοράσει μετοχές του ”20άρη” μέχρι και 20%-25% ακριβότερα, έχουν την πληροφόρηση πως μπορούν να ”ρεφάρουν” τις ζημίες τους ή και να γράψουν κάποιες υπεραξίες, τότε η υπέρβαση των 3.622 μονάδων, άμεσα, θα πρέπει να θεωρείται το πιθανότερο ενδεχόμενο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τα όρια της τεχνικής υπεραντίδρασης αναζητούν πλέον στην αγορά.

Ευχάριστη ενασχόληση θα λέγαμε, σε αντιδιαστολή με το μεμψίμοιρο και φοβισμένο κλίμα των προηγούμενων εβδομάδων.

Σήμερα, άλλωστε, λήγουν και τα συμβόλαια μηνός Ιουνίου, περισσότερες λεπτομέρειες και στοιχεία για τα οποία αναφέρονται στη σχετική σελίδα ”Παράγωγα”.

Αναμφίβολα η θεαματική επαναφορά του τραπεζικού κλάδου στο προσκήνιο της αγοράς ανατρέπει ισορροπίες, δημιουργεί εκ των πραγμάτων αύξηση της ζήτησης, της ”μόχλευσης” και προοιωνίζεται ενδιαφέρουσες καταστάσεις.

Δεν είναι τυχαίο πως αυτή την περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη δύο πολύ μεγάλες, για τα δεδομένα της εθνικής μας οικονομίας, συμφωνίες, η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής και η πρόταση της C.A. για την απόκτηση του τουλάχιστον 40% της Εμπορικής, προστίθεται και η κίνηση (;) της Πειραιώς στην Κύπρου.

Μια κίνηση που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να φανεί ακόμη εάν θα οδηγήσει σε ”ματ”, καθώς σε σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου (και συγκεκριμένα στην Ημερησία) αναφέρεται ως στόχος η διεύρυνση της συμμετοχής στο 10%-15%.

Από τεχνικής πλευράς, όπως αναφέρθηκε στο χθεσινό σχόλιο του Α. Αναγνωστόπουλου, κατ΄ αρχάς ζητούμενη είναι η προσέγγιση των 3.622 μονάδων, κατά την εκτίμησή μας όχι με ”εκβιαστική” ενίσχυση των συναλλαγών.

Πάντα κατά την εκτίμησή μας, η χθεσινή ”μόχλευση” του 5,1% με συγκριτικά λίγες συναλλαγές (περί τα 300 εκατ. ευρώ) είναι πρόκριμα για κάτι καλύτερο.

Είναι προφανές πως εγκλωβισμένοι μεγαλοπαράγοντες, ξένοι και Έλληνες, σε επίπεδα μέχρι και 25% υψηλότερα (αναφερόμαστε σε θέσεις τους σε μετοχές του FTSE-20), δεν έχουν λόγο να βγουν πωλητές εάν γνωρίζουν πως έστω και βραχυπρόθεσμα είναι εφικτή η μείωση των σημαντικών απωλειών τους ή ενδεχομένως η καταγραφή ακόμη και υπεραξιών.

Αυτή η παράμετρος ενδέχεται να οδηγεί στις επόμενες 2-3 συνεδριάσεις σε συγκράτηση των πωλήσεων και ενδεχομένως σε επιπρόσθετη ώθηση των τιμών προς τα επιθυμητά επίπεδα.

Στα υπ’ όψιν μας για σήμερα η υποβολή προσφοράς της Εθνικής για τη Βοϊβοντάνσκα (δες σχετικό θέμα) και η επένδυση 17 εκατ. ευρώ της 3Ε στη Ρουμανία.

Σημείωση: Στο in2life οι φίλοι και καλοί συνάδελφοι Δημήτρης Γλύστρας, Ηρώ Κουνάδη και Γιώργος Φλώκας αναφέρονται στα ”τραπεζάκια έξω”, αναφερόμενοι σε εννέα ταβέρνες. Είναι τουλάχιστον... ύποπτο το γεγονός ότι δεν αναφέρεται καμιά ταβέρνα, κανένα στέκι από την ευρύτερη περιοχή... Καισαριανής - Παγκρατίου που γεννά τη διασκέδαση και την τάση.

Σύντομα θα απαντήσουμε με μια ενδελεχή περιήγηση και παρουσίαση αυθεντικών ταβερνείων και στεκιών φθηνού κόστους για καλοφαγάδες της ευρύτερης περιοχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v