Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Σοφοκλέους στη... χώρα των θαυμάτων!

Συνεδρίαση ”μαγικής εικόνας”, με το Γενικό Δείκτη να ξεκινάει σε επίπεδα μεγαλύτερα των 2 ποσοστιαίων μονάδων, ως εκ θαύματος στη διάρκεια των δημοπρασιών να εκτοξεύεται στις 3.653,64, λίγο πριν από το τέλος να έχει απολέσει το θετικό πρόσημο, ενώ μετά τις τελικές δημοπρασίες να κλείνει με κέρδη 0,47%.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεδρίαση ”μαγικής εικόνας”, με το Γενικό Δείκτη να ξεκινάει σε επίπεδα μεγαλύτερα των 2 ποσοστιαίων μονάδων, να υποχωρεί σχετικά στη συνέχεια, ως εκ θαύματος μετά το δεκάλεπτο των δημοπρασιών που μεσολάβησαν στο διάστημα 13:44-13:55 να εκτοξεύεται στις 3.653,64 με κέρδη 2,87%, λίγο πριν από το τέλος να έχει απολέσει το σύνολο των κερδών και το θετικό πρόσημο, ενώ μετά τις τελικές δημοπρασίες να κλείνει στις 3.568,35 μονάδες με κέρδη 0,47%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 401 εκατ., από τα οποία τα 24,9 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Πλήρεις αποριών οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, που προσπαθούν να κατανοήσουν τι παρακίνησε τους αγοραστές στο διάστημα 13:44-13:55 και ώθησαν σε τόσο υψηλά επίπεδα σημαντικό αριθμό δεικτοβαρών τίτλων και σε προέκταση και το Γενικό Δείκτη και οι περισσότεροι των οποίων αργότερα απώλεσαν όλα τα εντυπωσιακά κέρδη, ενώ οι περισσότερο ”υποψιασμένοι” αφήνουν υπόνοιες ότι το όλο εγχείρημα μπορεί να είχε σχέση με τη λήξη των ΣΜΕ Ιουνίου.

Είναι ενδεικτικό ότι στις 13:55 η Εθνική Τράπεζα κατέγραφε κέρδη 3,38%, η Τράπεζα Πειραιώς 6,68%, η Eurobank 4,6%, τα Ελληνικά Πετρέλαια 6,25%, ο ΟΤΕ 2,91%, η Ιντρακόμ 3,55% και ο Τιτάνας 6,59%.

Από εκεί και πέρα και καθαρά από τεχνικής πλευράς, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικό gap, το οποίο κάλυψε στη συνέχεια λόγω της υποχώρησης που κατέγραψε (αυτό κρίνεται θετικό για την τεχνική ανάλυση), και δεν αποκλείεται να υπάρξει συνέχεια της ανοδικής κίνησης, εάν βοηθήσει το διεθνές κλίμα.

Περισσότερο αναμενόμενη η τελική εικόνα μεταξύ ανοδικών - πτωτικών μετοχών, καθώς μετά τα χθεσινά σημαντικά ημερήσια κέρδη και το σημερινό έντονα ανοδικό ξεκίνημα, και με δεδομένο ότι η ψυχολογία των εμπλεκομένων έχει τρωθεί σε σημαντικό βαθμό, αρκετοί θα ήταν αυτοί οι οποίοι θα έμπαιναν στον πειρασμό να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις και να μην κρατήσουν ιδιαίτερα σημαντικό αριθμό ανοιχτών θέσεων εν όψει Σαββατοκύριακου.

Από τους δεικτοβαρείς τίτλους, που σε αρκετές περιπτώσεις παρουσίασαν συμπεριφορά περιφερειακών μετοχών με σημαντική ημερήσια διακύμανση, τελικά κέρδη μεγαλύτερα των 4 ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψε η Coca Cola, αξιοσημείωτα κέρδη για Εθνική, ΔΕΗ, Hyatt, Eλληνικά Πετρέλαια, Μότορ Όιλ, OPAP, ΟΤΕ, Folli Follie, θετικό πρόσημο για Εμπορική, Eurobank, Πειραιώς και αμετάβλητος ο τίτλος του Γερμανού.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Ιντρακόμ και Ελληνική Τεχνοδομική, αξιοσημείωτες απώλειες για Βιοχάλκο, CosmΟΤΕ, Alpha Bank και αρνητική μεταβολή για ΚΑΕ και Τιτάνα.

Για τους πολλούς, μάλλον αναμενόμενη η τελική εικόνα με 84 ανοδικές έναντι 195 πτωτικών μετοχών και 20 τίτλοι με απώλειες από 6-16,67%.

Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, με σχετικά καλή τεχνικά εικόνα οι Αττικής και Κύπρου, με ανοδικές διαθέσεις από την αρχή της συνεδρίασης ο ΟΠΑΠ, σημαντικά ημερήσια κέρδη εν μέσω θετικών εκτιμήσεων όσον αφορά την πώληση του 50% της εταιρίας που κατέχει το The Mall για τη Lamda Development, ενώ υπό προϋποθέσεις ίσως χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή ο τίτλος της Ξυλεμπορίας, καθώς σήμερα άλλαξε χέρια περισσότερο από το 30% του συνόλου των κοινών μετοχών της εταιρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v