Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετακύλιση θέσεων - βελτίωση αποτιμήσεων

Τις διαθέσεις τους, ως αγοραστές, έδειξαν ισχυρά χαρτοφυλάκια όταν -στη διάρκεια των δεκάλεπτων δημοπρασιών και πριν από τη λήξη των Συμβολαίων Ιουνίου στις 14:00- ο Γενικός Δείκτης έφθασε να κερδίζει έως και 2,7%, για να υποχωρήσει στη συνέχεια πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα. Παρατηρήθηκε μετακύλιση θέσεων, αλλά και βελτίωση των αποτιμήσεων των χαρτοφυλακίων.

των Μιχαήλ Γελαντάλι - Α. Αναγνωστόπουλου

Το ’χει η μέρα σήμερα, καθότι λήγουν τα παράγωγα, να... δικαιολογούνται κινήσεις προσαρμογής της υποκείμενης αγοράς στο επίπεδο των θέσεων παραγώγων που έχουν ανοιχτεί.

Παράξενες διακυμάνσεις παρατηρήθηκαν μετά τις 13:55 και ενώ είχε προηγηθεί παύση των συναλλαγών από τις 13:44 έως τις 13:54.

Αυτό συμβαίνει κάθε τρίτη Παρασκευή του μήνα, που λήγουν τα ΣΜΕ στο ΧΠΑ, όπου σε αυτό το 10λεπτο υπάρχει συσσώρευση εντολών και οι τιμές ανοίγουν κατόπιν δημοπρασιών.

Είναι ενδεικτικό ότι μόλις ξεκίνησαν οι συναλλαγές ο Δείκτης εκτινάχτηκε στις 3.653,64 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 2,87%, ενώ σε επιμέρους δεικτοβαρείς τίτλους καταγράφηκαν διακυμάνσεις, όπως της Εθνικής (βρέθηκε στα 30 ευρώ, με κέρδη 3,38%), της Πειραιώς (βρέθηκε στα 19,5 ευρώ, με κέρδη 6,68%), της Eurobank (στα 23,20 ευρώ, με κέρδη 4,6%), των ΕΛΠΕ (στα 10,20 ευρώ, με κέρδη 6,25%), του ΟΤΕ (στα 16,96 ευρώ, με κέρδη 2,91%) και της Τιτάν (στα 38,80 ευρώ, με κέρδη 6,59%).

Υστερα από αυτό το άνοιγμα υπήρξε σημαντική υποχώρηση των τιμών και ίσως τώρα τον λόγο έχουν οι Αρχές, που θα πρέπει να διερευνήσουν ποιοι είχαν λόγους να στείλουν τόσο υψηλά το Δείκτη, προκειμένου να απεγκλωβιστούν από θέσεις long που μπορεί να είχαν πάρει ή εγκλωβιστεί.

Η ουσία όμως είναι πως οι συγκεκριμένοι ισχυροί ”παίκτες” που διαφεντεύουν τα της αγοράς, μας πείθουν πως σε αυτή τη φάση, βραχυπρόθεσμα, ενδιαφέρονται πέραν της μετακύλισης των θέσεών τους στον επόμενο μήνα, τον Ιούλιο, να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την αποτίμηση των ”εγκλωβισμένων” χαρτοφυλακίων τους.

Ειδικότερα οι δύο-τέσσερις ξένοι ισχυροί επενδυτικοί οίκοι με συμφέροντα στη Σοφοκλέους, ενδιαφέρονται να στηρίξουν την αγορά και αυτό εξηγεί τα συντονισμένα προγράμματα αγορών τους που έδιναν σταθερά από την αρχή της εβδομάδας σε μετοχές-κλειδιά.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα τολμούσαμε να προεξοφλήσουμε τη σταθερή συνέχεια της αντίδρασης σε ”κλείσιμο” ίσως και πάνω από τις 3.620-3.625 μονάδες, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις πρώτες δύο-τρεις συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.

Ιδιαιτέρως θα πρέπει να προσεχθεί η τεχνητή προσαρμογή της Εθνικής υψηλότερα πέριξ των 30 ευρώ, της Eurobank υψηλότερα των 22,80 ευρώ, της Alpha Bank λίγο χαμηλότερα των 20 ευρώ, της Πειραιώς μέχρι και 5,7% υψηλότερα.

Οι επόμενες, δηλαδή οι πρώτες, συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, προμηνύονται ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v