Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ETE: Η τιμή εκκίνησης του δικαιώματος τη Δευτέρα

Με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής της ΕΤΕ την προσεχή Δευτέρα θα καθοριστεί η τιμή εκκίνησης για τη διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων συμμετοχής στην αύξηση, το πρωί της ερχόμενης Τρίτης. Οι τύποι υπολογισμού.

ETE: Η τιμή  εκκίνησης του δικαιώματος τη Δευτέρα
Την ερχόμενη Τρίτη ξεκινά η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων για συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Οπότε, ιδιαίτερη σημασία για τον καθορισμό της τιμής ”εκκίνησης” του δικαιώματος αποκτά η τιμή κλεισίματος που θα έχει η -”κομμένη” από την περασμένη Τετάρτη- μετοχή της Εθνικής τη Δευτέρα 19 τρέχοντος.

Αυτή η τιμή εκκίνησης δεν έχει σχέση με τη ”θεωρητική τιμή” που είχε στην ημερομηνία αποκοπής του, και τούτο καθώς η διαπραγμάτευση δεν ξεκίνησε το πρωί της επόμενης ημέρας από την αποκοπή.

Υπολογίζεται όμως με βάση συγκεκριμένο ”τύπο” που προβλέπεται σε σχετική απόφαση του Χ.Α.

Ο τύπος αυτός στην προκειμένη περίπτωση έχει ως εξής

Τιμή κλεισίματος της ΕΤΕ στις 19/06/06 – τιμή διάθεσης νέας μετοχής (22,11€) : 2,5

Αν για παράδειγμα η διαπραγμάτευση του δικαιώματος ξεκινούσε σήμερα, με τον τύπο αυτό και τη χθεσινή τιμή κλεισίματος θα είχαμε:

29,02€ - 22,11€ : 2,5 = 2,764€

Kι αυτό καθώς η τιμή της μετοχής παρουσιάζει αξιοσημείωτη άνοδο στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Ωστόσο, το που θα κινηθεί πρακτικά η τιμή αυτή, εξαρτάται ανά πάσα στιγμή, από την προσφορά και τη ζήτηση για τα δικαιώματα, (για συμμετοχή δηλαδή στην αύξηση) η οποία μπορεί να καθορίσει premium ή και discount στη τιμή του δικαιώματος σε σχέση με την εκάστοτε θεωρητική τιμή του, η οποία θα βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση και με την διαμόρφωση της τιμής των υφισταμένων μετοχών.

Θυμίζουμε ότι, σε κάθε χρονική στιγμή ο επενδυτής μπορεί να εξετάζει άν συμφέρει να πουλήσει μετοχές και να αγοράσει δικαιώματα με βάση την εξής σύγκριση:

Τρέχουσα τιμή μετοχής-τιμή διάθεσης νέων μετοχών :2,5= τρέχουσα θεωρητική τιμή δικαιώματος.

Αν η τιμή του δικαιώματος στο ”ταμπλό” είναι χαμηλότερη αυτής της τιμής, τότε συμφέρει σαν trade-arbitrage (ανάλογα και με το πόσο χαμηλότερη είναι η πραγματική τιμή) η πώληση υφισταμένων μετοχών και η αγορά δικαιωμάτων για νέες.



Σημειώνεται ότι παρότι η περίοδος άσκησης λήγει στις 5 Ιουλίου, η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων δεν θα είναι δυνατή τις τελευταίες τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες πριν από τη λήξη άσκησής τους.

Ως λήξη της διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών του Χ.Α. ορίζεται λοιπόν η λήξη της συνεδρίασης της 29/6/2006.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v