Τις μεγάλες ανακατατάξεις στην αγορά πληροφορικής αλλά και την έκρηξη των ψηφιακών υπηρεσιών αναλύει διεξοδικά ο κ. Αντώνης Κοτζαμανίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Entersoft. Όπως αναφέρει, καταλυτικό ρόλο στις αλλαγές αυτές έχουν τα κοινοτικά κονδύλια, ο σχηματισμός μεγαλύτερων επιχειρηματικών σχημάτων, οι ξένες επενδύσεις, οι πολλές startups, αλλά και η αλλαγή «ψηφιακής κουλτούρας» συνολικά. Εύλογα, λοιπόν, ο κλάδος έχει συγκεντρώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον -και έπεται συνέχεια.
Υπάρχουν σήμερα οι προϋποθέσεις έτσι ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να κερδίσουν το στοίχημα του ψηφιακού μετασχηματισμού τους; Τι έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν;
Σήμερα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής επιχείρησης σαφώς ευνοείται για μια σειρά από λόγους, που αφορούν τους παρόχους τεχνολογίας, τις ίδιες τις επιχειρήσεις αλλά και το γενικότερο περιβάλλον.
Η αγορά πληροφορικής αποτελείται πλέον από υγιείς και αναπτυσσόμενες εταιρείες, που επενδύουν διαρκώς σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες.
Η συγκέντρωση της αγοράς, που συνεχίζεται, δημιουργεί διαρκώς συνθήκες για πιο αξιόπιστες εταιρείες και λύσεις. Στις επιχειρήσεις, από την άλλη πλευρά, οι επενδύσεις στην τεχνολογία δεν αντιμετωπίζονται πια ως «αναγκαίο κακό», αλλά ως όρος απαραίτητος για την επιβίωση και την ανάπτυξή τους. Η πανδημία έδρασε καταλυτικά σε αυτή την κατανόηση.
Όσον αφορά το περιβάλλον, οι διαρκείς παρεμβάσεις ψηφιοποίησης του κράτους διαμορφώνουν κουλτούρα θετική για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και ήταν αυτό που έλειπε για δεκαετίες.
Τέλος, οι πρωτόγνωρα μεγάλοι πόροι του νέου ΕΣΠΑ, του Αναπτυξιακού Νόμου και του Ταμείου Ανάκαμψης δρουν ως πολλαπλασιαστές ισχύος και βοηθούν τις επιχειρήσεις σε αυτό το επενδυτικό και ψηφιακό άλμα που πρέπει να κάνουν.
Ποιοι παράγοντες θα μπορούσαν να ανακόψουν την πορεία τεχνολογικού εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων; Είναι ικανοί οι εγχώριοι όμιλοι πληροφορικής μετά την πολυετή οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η Ελλάδα να αντεπεξέλθουν σε ένα τόσο φιλόδοξο έργο; Θα υπάρξει επάρκεια ανθρώπινου κεφαλαίου;
Αν και θεωρώ δύσκολο να ανακοπεί η πορεία των επενδύσεων, δεν μπορώ να παραβλέψω ότι μια καθυστέρηση στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ ή των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα επηρέαζε σαφέστατα αυτή την πορεία. Οι μεγαλύτεροι όμιλοι πληροφορικής προετοιμάζονται διαρκώς για όλα αυτά τα έργα.
Όμως, η άνοδος των ξένων επενδύσεων τεχνολογίας στη χώρα μας, η άνοδος της ζήτησης από την αγορά αλλά και η επιχειρηματική άνοιξη που γνωρίζουν αρκετές startups, έχει καταστήσει Νο1 πρόκληση την αναζήτηση και διατήρηση ικανών στελεχών. Οι συνέργειες μεταξύ των τοπικών εταιρειών είναι σημαντικός παράγοντας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις χωρίς να κάνουμε όλοι όλα.
Η Entersoft έχει προχωρήσει εγκαίρως σε μια σειρά από ενέργειες για να διασφαλίσει ότι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού δεν θα αποτελέσει παράγοντα ανάσχεσης της ανάπτυξής της. Μέσω των δύο νέων κέντρων υλοποίησης που ήδη ανακοινώσαμε σε Πάτρα και Λάρισα (μέσω της πρόσφατης εξαγοράς της Logon) αλλά και των σχέσεων που αναπτύσσουμε με τα πανεπιστήμια, εκτιμούμε ότι θα είμαστε πανέτοιμοι για την υλοποίηση μεγάλου πλήθους αλλά και εύρους έργων που αναμένουμε να απαιτήσει η αγορά.
Προγραμματιστές εν ώρα εργασίας. Όπως τονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Entersoft, κ. Α. Κοτζαμανίδης, «Η άνοδος των ξένων επενδύσεων τεχνολογίας, η άνοδος της ζήτησης αλλά και η επιχειρηματική άνοιξη που γνωρίζουν αρκετές startups, έχει καταστήσει Νο1 πρόκληση την αναζήτηση και διατήρηση ικανών στελεχών».
Πώς αξιολογείτε την τρέχουσα στάση των τραπεζών και των κεφαλαιαγορών απέναντι στις εταιρείες πληροφορικής;
Πρωτόγνωρη και ασυνήθιστα θετική, θα έλεγα. Ξέρετε, ζήσαμε τα πέτρινα χρόνια της πληροφορικής και τώρα βλέπουμε, δικαίως, ότι η πληροφορική ξαναγίνεται από τους πιο ελκυστικούς κλάδους για τις τράπεζες και τους επενδυτές, ακριβώς όπως συμβαίνει σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο.
Τα χαρακτηριστικά της έντονης ανάπτυξης, των επαναλαμβανόμενων εσόδων, των οικονομιών κλίμακας που μπορούν να επιτευχθούν, αλλά και των καλών περιθωρίων κερδοφορίας, έχουν ξαναβάλει τον κλάδο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Αν το συνδυάσουμε και με τον νέο επταετή κύκλο που ξεκινάει με το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, εκτιμώ ότι η θετική αυτή τάση δεν είναι καθόλου προσωρινή και θα ενισχυθεί περαιτέρω.
Προβλέπετε ότι θα συνεχιστεί η τάση συγκέντρωσης της εγχώριας αγοράς σε λιγότερους ομίλους;
Ο κλάδος παραμένει σε σημαντικό βαθμό κατακερματισμένος και υπάρχουν ακόμη περιθώρια συγκέντρωσης σε μεγαλύτερα σχήματα, τόσο λόγω των σημαντικών χρηματοδοτικών ικανοτήτων αυτών των σχημάτων όσο και από την άνοδο των αποτιμήσεων, που λειτουργεί ως κίνητρο.
Από την άλλη, αναδύεται ένα άλλο τοπίο νεοφυών επιχειρήσεων που μπορούν να βρουν επενδυτές και να αναπτύξουν καινοτομίες και οι οποίες νομίζω πως θα αντικαταστήσουν τις σημερινές ανεξάρτητες επιχειρήσεις παραδοσιακού τύπου.
Σε ποιους τομείς επενδύει σήμερα η Entersoft και για ποιους λόγους πιστεύετε ότι θα καταφέρει να βγει κερδισμένη από τις εξελίξεις των επόμενων ετών;
Η Entersoft πρωταγωνιστεί στον κύκλο συγκέντρωσης της αγοράς πληροφορικής έχοντας πραγματοποιήσει στοχευμένες εξαγορές, τα θετικά αποτελέσματα των οποίων θα φανούν στο άμεσο μέλλον. Οι εξαγορές αυτές ενίσχυσαν την ήδη πλούσια προϊοντική της γκάμα και το πελατολόγιο με εκατοντάδες μεσαίες και μεγάλες υγιείς επιχειρήσεις.
Πέραν αυτού, η Entersoft επενδύει και σε τρεις επιπλέον τομείς με στόχο την ενίσχυση των μελλοντικών ρυθμών ανάπτυξης. Ο πρώτος αφορά το ανθρώπινο δυναμικό. Προανέφερα τις κινήσεις μας για τα δύο νέα κέντρα υλοποίησης λογισμικού σε Πάτρα και Λάρισα, καθώς και τις συνεργασίες μας με ΑΕΙ, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού δεν θα επηρεάσει την ανάπτυξή μας.
Ο δεύτερος άξονας αφορά τις επενδύσεις σε νέα προϊόντα λογισμικού για επιχειρήσεις. Έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι προς τα τέλη αυτής της χρονιάς θα παρουσιάσουμε τα νέα μας συστήματα για τη διαχείριση προσωπικού και μισθοδοσίας μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς και προϊόντα για την εύκολη ανάπτυξη των επιχειρήσεων στον χώρο του eCommerce τόσο για B2B όσο και για B2C (eShop) συναλλαγές. Θα ακολουθήσουν κι άλλες επενδύσεις ανάπτυξης νέων προϊόντων, είτε για εξειδεικευμένες κάθετες αγορές είτε για συγκεκριμένα τμήματα της αγοράς.
O τρίτος άξονας αφορά την ενίσχυση της παρουσίας μας στο εξωτερικό -κυρίως στη Ρουμανία- μέσω εξαγοράς. Κινούμαστε δυναμικά προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να μεγαλώσουμε την παρουσία μας στη Ρουμανία και συνεπώς τη μελλοντική μας ανάπτυξη. Η αγορά αυτή έχει μέγεθος παρόμοιο με αυτό της ελληνικής και άρα διπλασιάζει τους πιθανούς υποψήφιους πελάτες για τα προϊόντα μας. Τέλος, υλοποιούμε και νέες επενδύσεις, που θα μας ισχυροποιήσουν ακόμα περισσότερο και θα ενισχύσουν δυναμικά την ήδη κραταιά θέση μας ως εταιρείας που αναλαμβάνει δύσκολα και απαιτητικά έργα για μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, που ζητούν κάτι πέρα από απλή μηχανογράφηση.
Η Entersoft αποτελεί τη μοναδική ελληνική εταιρεία λογισμικού για επιχειρήσεις με τόσο ευρεία και πλήρη γκάμα λογισμικών (ERP, CRM, Retail, Warehouse management και Logistics, ηλεκτρονική τιμολόγηση, HRM/Payroll, eCommerce), έτοιμη να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τους πόρους που θα διατεθούν για την αναβάθμιση της ψηφιακής ετοιμότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.