"Ξεπούλημα" στο τέλος στη Wall Street

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες στη Wall Street, μετά τις μαζικές ρευστοποιήσεις που εκδηλώθηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης. "Βυθίστηκαν" οι εταιρείες ενέργειας. Αγωνία για Big 3. 

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες στη Wall Street, μετά τις μαζικές ρευστοποιήσεις που εκδηλώθηκαν κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης.

Το κύμα πωλήσεων προκάλεσαν αφενός τα δυσοίωνα μακροοικονομικά νέα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα και αφετέρου η αβεβαιότητα σχετικά με την τελική απόφαση της κυβέρνησης για το μέλλον των αυτοκινητοβιομηχανιών, αλλά και με την αυριανή ανακοίνωση για το μέγεθος της ανεργίας στις ΗΠΑ.

Όσον αφορά τις τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, οι επικεφαλής τους εκθέτουν τα επιχειρηματικά σχέδιά τους στο Κογκρέσο προκειμένου να λάβουν συνολικά 34 δισ. δολάρια για να εξέλθουν της κρίσης.

Σημειώνεται ότι η General Motors, μαζί με την Chrysler εξετάζει την πιθανότητα να δεχτεί τον διακανονισμό της προσυμφωνημένης χρεοκοπίας, ως το έσχατο μέσο για να λάβει την κυβερνητική ενίσχυση.

Εν μέσω αγωνίας για την τελική απόφαση της κυβέρνησης κατακρημνίστηκαν οι μετοχές των General Motors (-15%) και Ford (-7%).

Εξάλλου, έρχονται μαζικές απολύσεις από μεγάλες επιχειρήσεις αφού τόσο η εταιρεία τηλεπικοινωνιών ΑΤ&Τ ανακοίνωσε 12.000 απολύσεις, αλλά και ο όμιλος χημικών DuPont σκοπεύει να προχωρήσει σε περικοπές 2.500 θέσεων εργασίας.

Επισημαίνεται ότι οι νέες αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 21.000 στους 509.000 την περασμένη εβδομάδα, αλλά συνολικά ο αριθμός των Αμερικανών που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα υψηλότερα επίπεδα 26 ετών ξεπερνώντας τα 4 εκατομμύρια.

Η ανακοίνωση για την αύξηση της ανεργίας από το Υπουργείο Εργασίας, που σύμφωνα με τους αναλυτές επέτεινε την αβεβαιότητα στην σημερινή συνεδρίαση, αναμένεται την Παρασκευή.

Στα παραπάνω προστίθεται η πτώση 5,1% των βιομηχανικών παραγγελιών τον Οκτώβριο, εξαιτίας της ύφεσης.

Σε κλαδικό επίπεδο τα ισχυρότερα πλήγματα δέχτηκαν οι εταιρείες ενέργειας, με τη Chevron να καταγράφει απώλειες της τάξης του 4%, μετά την κατακόρυφη πτώση 6,8% που σημείωσε το πετρέλαιο κλείνοντας στο χαμηλό τεσσάρων ετών των 43,59 δολαρίων το βαρέλι.

Από το «βύθισμα» των δεικτών διασώθηκαν οι εταιρείες λιανικής ειδών ευρείας κατανάλωσης που επιδεικνύουν καλύτερες αντιδράσεις στην ύφεση, όπως οι Nordstrom (+10%) και Office Depot (+15%).

Ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες 2,51% στις 8.376,24 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε πτώση 3,14% στις 1.445,56 μονάδες. Ο S&P υποχώρησε 2,93% στις 845,21 μονάδες.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη κίνηση στο NYSE ήταν αυτές των Citigroup, Ford και ProShares. Στο Nasdaq οι μετοχές που προσέλκυσαν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν αυτές των Microsoft, Intel και Cisco.

Λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης το δικαίωμα της 3Ε υποχωρούσε 1,75% στα 14,01 δολάρια. Το δικαίωμα της ΕΤΕ κατέγραφε απώλειες 1,96% στα 3,50 δολάρια και το δικαίωμα του ΟΤΕ σημείωνε πτώση 0,27% στα 7,41 δολάρια.

Οριακές απώλειες κατέγραψαν οι ευρωαγορές.

Κατόπιν μιας νευρικής συνεδρίασης ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε χαμηλότερα 0,15% στις 4.163,61 μονάδες. Αντίστοιχα ο DAX υποχώρησε 0,07% στις 4.564,23 μονάδες, ενώ ο CAC 40 έκλεισε στις 3.161,16 μονάδες με απώλειες 0,17%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v