Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδρίαση "μίνι-κράχ" στη Wall Street

Γκρεμίστηκαν οι δείκτες στη Wall, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία αποδεικνύονται αδυσώπητα. Πτώση 9% o S&P, απώλειες 680 μονάδων για Dow. Πτώση ρεκόρ στην απόδοση του 2ετούς ομολόγου.

Την 4η χειρότερη πτώση στην ιστορία της κατέγραψε η Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, καθώς «εξατμίστηκε» η αισιοδοξία που είχαν μεταδώσει στην αμερικανική αγορά την προηγούμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις σχετικά με το οικονομικό επιτελείο του νεοεκλεγέντος Προέδρου Obama και τα δυσμενή μακροοικονομικά στοιχεία επανήλθαν στο προσκήνιο.

Επιπλέον, οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις ώστε να αποκομίσουν βραχυπρόθεσμα κέρδη και να εκμεταλλευτούν το θετικό σερί των προηγούμενων 5 συνεδριάσεων.

Όσον αφορά τη μακροοικονομία, ο δείκτης μεταποίησης ISM Νοεμβρίου υποχώρησε στις 36,2 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο 27 ετών, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν μια διαμόρφωσή του στις 37,5 μονάδες, έναντι 38,9 στην προηγούμενη μέτρηση.

Επίσης, νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι οι δείκτες βιομηχανικής δραστηριότητας διολίσθησαν σε αρνητικό ρεκόρ στην Κίνα, την ευρωζώνη και την Βρετανία.

Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί η έκθεση του ιδιωτικού οργανισμού οικονομικών μελετών NBER, στην οποία αναφέρεται ότι η ύφεση στην αμερικανική οικονομία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2007, παρότι έγινε αντιληπτό αρκετούς μήνες αργότερα.

Ενδεικτικό της άσχημης κατάστασης στην οποία βρίσκεται όχι μόνο η οικονομία, αλλά και η ψυχολογία των επενδυτών είναι το γεγονός ότι η απόδοση του διετούς ομολόγου υποχώρησε στο πρωτοφανές ποσοστό του 0,88%, καθώς η ζήτηση για ομόλογα, ως πιο ασφαλής επενδυτική επιλογή, έχει εκτοξευθεί.

Εν τω μεταξύ οι προσπάθειες των «κεφαλών» της αμερικανικής οικονομίας για αντιστροφή του αρνητικού κλίματος συνεχίζονται.

Αφενός, ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke, δήλωσε σε ομιλία του στο εμπορικό επιμελητήριο του Austin ότι η κεντρική τράπεζα διαθέτει κι άλλα «όπλα», εκτός από την μείωση των επιτοκίων, για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι η Fed θα μπορούσε να προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομόλογων για να μειώσει τις αποδόσεις και να "πυροδοτήσει" αύξηση της συνολικής ζήτησης, μια κίνηση που οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα δώσει τη δυνατότητα στη Fed να καθορίσει ακριβώς το μέγεθος της ρευστότητας που θα τονώσει την αμερικανική οικονομία.

Αφετέρου, ο Υπουργός Οικονομικών Henry Paulson άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μέρος του πακέτου των 700 δισ να διατεθεί για υποστήριξη ιδιοκτητών ακινήτων των οποίων τα σπίτια κινδυνεύουν με πλειστηριασμό.

Μέσα στο γενικευμένο αρνητικό κλίμα το πετρέλαιο κατέγραψε απώλειες της τάξης του 9% στα $49,28/βαρέλι, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν και τα μέταλλα με τον χρυσό να υποχωρεί 5,2% στα 776,80 δολάρια ανά ουγκιά.

Παρά τις σημερινές παρεμβάσεις των αμερικανών οικονομικών αξιωματούχων οι δείκτες στη Wall Street βυθίστηκαν στο «κόκκινο».

Ο Dow Jones υποχώρησε 7,70% στις 8.149,09 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 680 μονάδες. Ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 8,95% στις 1.398,07 μονάδες, ενώ ο S&P σημείωσε πτώση 8,93% στις 816,19 μονάδες.

Σε εταιρικό επίπεδο αρνητικοί πρωταγωνιστές ήταν οι Alcoa (-11,52%), Caterpillar (-9,22%) και General Electric (-8,79%), οι εταιρείες ενέργειας με την Chevron να σημειώνει πτώση της τάξης του 7%, αλλά και οι τράπεζες με τις Bank of America, JP Morgan και Citigroup να καταβαραθρώνονται άνω του 15%.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη κίνηση στο NYSE ήταν αυτές των Citigroup, Ford και Fannie Mae. Στο Nasdaq οι μετοχές που προσέλκυσαν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν αυτές των Sirius, Cisco και Microsoft.

Το δικαίωμα της 3Ε έκλεισε με απώλειες 6,40% στα 14,19 δολάρια. Αντίθετα, το δικαίωμα της ΕΤΕ υποχώρησε 11,69% στα 3,40 δολάρια και το δικαίωμα του ΟΤΕ σημείωσε απώλειες 4,13% στα 6,96 δολάρια.

Υψηλές απώλειες σημείωσαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες. Συγκεκριμένα, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε 5,19%, στις 4.065,49 μονάδες. Στη Γερμανία ο DAX έκλεισε χαμηλότερα 5,88%, στις 4.494,79 μονάδες ενώ εξίσου σημαντικές ήταν και οι απώλειες 5,59% του δείκτη CAC 40 στη Γαλλία, στις 3.080,43 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v