Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη για 4η συνεχή συνεδρίαση στη Wall

Ανοσία στην νέα λίστα δυσμενών οικονομικών δεδομένων επέδειξε η Wall καταγράφοντας κέρδη για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση. Kλειστή την Πέμπτη λόγω Ημέρας Ευχαριστιών. Κέρδη για αυτοκινητοβιομηχανίες. Πτώση στις ευρωαγορές.

Ανοσία στην νέα λίστα δυσμενών οικονομικών δεδομένων επέδειξε η Wall καταγράφοντας κέρδη για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση παραμονή της αργίας της Ημέρας των Ευχαριστιών. Ισχυρά κέρδη για το πετρέλαιο. Κάτω από το 3% για πρώτη φορά στην ιστορία του η απόδοση του 10ετούς ομόλογου.

Αναλυτικότερα, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών υποχώρησαν κατά 6,2% τον Οκτώβριο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για πτώση 2,5% και οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 1%, που είναι η μεγαλύτερη υποχώρηση από τον «μαύρο» Σεπτέμβρη του 2001.

Επίσης, οι πωλήσεις νέων κατοικιών υποχώρησαν κατά 5,3%, φτάνοντας στα επίπεδα του 1991, και οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας εκτοξεύτηκαν σε υψηλά 25 ετών, παρά την εβδομαδιαία πτώση κατά 14.000

Απόδειξη της βαρύτητας των μακροοικονομικών ανακοινώσεων αποτελεί το γεγονός ότι η απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου βρέθηκε κάτω του 3% για πρώτη φορά στην ιστορία, διαμορφούμενη στο 2,99%.

Παρόλα αυτά, τα μακροοικονομικά στοιχεία δεν στάθηκαν ικανά να κάμψουν το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση.

Η επιλογή του 81χρονου Paul Volcker, πρώην προέδρου της Fed, από τον κ.Barack Obama για την θέση του νέου προεδρικού συμβουλίου Οικονομικής Ανάπτυξης και η δήλωση του νεοεκλεγέντος Προέδρου ότι το σχέδιο αναθέρμανσης της οικονομίας θα εφαρμοστεί από την πρώτη μέρα της θητείας του αποδείχθηκαν ισχυρότερες από τα νέα της πραγματικής οικονομίας και συντέλεσαν στην καλλιέργεια κλίματος αισιοδοξίας, παραμονές της αργίας για τη Μέρα των Ευχαριστιών.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, πρωταγωνίστησαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες μετά την πιθανολογία αναλυτών ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει εντέλει το σχέδιο διάσωσής τους, με την General Motors (+34%) και την Ford (+29%) να καταγράφουν εντυπωσιακά κέρδη.

Αλλά και οι εταιρείες τεχνολογίας ανέκαμψαν μετά την χθεσινή υποχώρηση, αφού οι αποτιμήσεις τους που πλησιάζουν στα ιστορικά χαμηλά, τις καθιστούν ελκυστικές επενδυτικές επιλογές, με τους κολοσσούς Intel (+4,80%), Cisco (+5,45%) και Apple (+3,30%) να σημειώνουν αξιοσημείωτα κέρδη.

Στο θετικό κλίμα συνέβαλλαν και οι εταιρείες ενέργειας, με την Chevron να ενισχύεται άνω του 3,5%, μετά την αύξηση κατά 7% περίπου της τιμής του πετρελαίου που έκλεισε στα 54,44 δολάρια το βαρέλι

Από τον χρηματοοικονομικό κλάδο με υψηλά κέρδη έκλεισε για μια ακόμα συνεδρίαση η Citigroup (+19%).

Ο Dow Jones κατέγραψε κέρδη 2,91% στις 8.726 μονάδες, ενώ ο Nasdaq, ενισχύθηκε 4,6% στις 1.532 μονάδες. Ο S&P 500 έκλεισε ανοδικά 3,53% στις 887 μονάδες.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη κίνηση στο NYSE ήταν αυτές των Citigroup, General Motors και Ford. Στο Nasdaq οι μετοχές που προσέλκυσαν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν αυτές των, Intel ,Cisco και Microsoft.

Λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης, το δικαίωμα της 3E κατέγραφε κέρδη 0,53% στα 15,08 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής σημείωνε άνοδο 1,56% στα 3,90 δολάρια. Το δικαίωμα του ΟΤΕ ενισχυόταν 6,44% στα 7,60 δολάρια.

Πτωτικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές. O FTSE 100 διαμορφώθηκε στις 4.152,69 μονάδες με απώλειες 0,40%. Εντονότερες ήταν οι πιέσεις στο Παρίσι όπου ο CAC 40 υποχώρησε 1,24%, στις 3.169,85 μονάδες, ενώ αμετάβλητος τερμάτισε ο DAX στη Φρανκφούρτη στις 4.560,50 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v