Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυο στους τρεις κέρδισαν στη Wall Street

Μεικτές τάσεις επικράτησαν στη Wall Street. Σε κέρδη ώθησε τον Dow Jones και τον S&P 500 ο χρηματοοικονομικός κλάδος. Απώλειες για Nasdaq λόγω ξεπουλήματος στις μετοχές τεχνολογίας. Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας ήταν η σημερινή στη Wall Street μετά από δύο συνεδριάσεις υψηλών κερδών και ενώ αναζωπυρώθηκαν οι ανησυχίες για το βάθος της ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας, παρά το πακέτο 800 δισ. που εξήγγειλε η κυβέρνησης μέσω της Fed για την ενίσχυση της καταναλωτικής και στεγαστικής πίστης, αλλά και για δάνεια μικρών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, το πλάνο της Fed προβλέπει την εξαγορά χρεογράφων 600 δισ. τα οποία εκδίδουν ή εγγυώνται "ημικρατικές" εταιρίες στεγαστικής πίστης και την δημιουργία ενός νέου προγράμματος, συνολικού ύψους 200 δισ. δολ. για τη στήριξη των καταναλωτικών δανείων και των δανείων προς μικρές επιχειρήσεις.

Τις εξαγγελίες τις Fed ήρθε να επισκιάσει η ανακοίνωση για την αναθεώρηση των ρυθμών επιβράδυνσης του ΑΕΠ στο 0,5% από το 0,3% των προηγούμενων εκτιμήσεων, αλλά και από τον επιχειρηματικό χώρο η αρνητική εικόνα των εταιρειών τεχνολογίας και ενέργειας.

Ενδεικτικά, σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των Hewlett-Packard (-5%) και Cisco (-6%), λόγω της εκτίμησης ότι η ύφεση θα επιφέρει ισχυρά πλήγματα στα κέρδη των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας το 2009.

Αλλά και ο ενεργειακός κλάδος υποχώρησε κατόπιν της νέας πτώσης, μετά το χθεσινό «διάλειμμα», της τιμής του πετρελαίου που διαμορφώθηκε στα 51,18 δολάρια το βαρέλι.

Εντέλει οι δείκτες ανέκαμψαν την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, καθώς κατά πρώτο λόγο ο κλάδος των χρηματοοικονομικών, με την JPMorgan (+8,6%) να πρωταγωνιστεί, αλλά και αυτός των καταναλωτικών αγαθών, με την Wal Mart να ενισχύεται άνω του 3,5%, προεξόφλησαν θετικά τη νέα κίνηση στήριξης οικονομίας που ανακοίνωσε η Fed ωθώντας τον Dow και τον S&P σε θετικό έδαφος.

Έτσι ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,43% στις 8.479,39 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,66% στις 857,39 μονάδες. Εξαίρεση αποτέλεσε ο Nasdaq, εξαιτίας του αρνητικού κλίματος στην τεχνολογία, που κατέγραψε απώλειες 0,50% στις 1.464,73 μονάδες.

Η αναλογία ανοδικών-πτωτικών τίτλων στο NYSE ήταν 9 προς 7, ενώ αντίθετα στο Nasdaq οι πτωτικές μετοχές υπερτέρησαν των ανοδικών σε αναλογία 5 προς 4.

Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης το δικαίωμα της 3Ε κατέγραφε κέρδη 0,20% στα 14,94 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της ΕΤΕ ενισχυόταν 1,88% στα 3,80 δολάρια. Το δικαίωμα του ΟΤΕ υποχωρούσε 0,84% στα 7,06 δολάρια

Ανοδικά έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με κέρδη 0,44% στις 4.171 μονάδες, ο DAX 0,13% στις 4.560 μονάδες και ο CAC 1,18% στις 3.209 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v