Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική "αφύπνιση" στη Wall Street

Σε σημαντικά κέρδη ωθεί η Citigroup (+50%) τη Wall μετά τη συμφωνία για "πακέτο" στήριξης από την αμερικανική κυβέρνηση, ενώ δεν αποκλείονται και νέες αντίστοιχες κινήσεις για άλλες τράπεζες. Kέρδη ρεκόρ στις ευρωαγορές.

Σημαντική άνοδο σημειώνουν οι δείκτες στη Wall Street, διευρύνοντας τα κέρδη της συνεδρίασης της Παρασκευής, αφού η ανακοίνωση για «πακέτο» στήριξης της μέχρι πρότινος καταρρέουσας Citigroup από την αμερικανική κυβέρνηση ωθεί το σύνολο του τραπεζικού κλάδου.

Ειδικότερα, το σχέδιο διάσωσης της Citigroup προβλέπει κυβερνητικές εγγυήσεις ύψους 306 δισ. δολαρίων για «τοξικά» προϊόντα, αλλά και "ένεση" ρευστότητας 20 δισ. δολαρίων, τα οποία θα αντληθούν από το πακέτο των 700 δις, με αντάλλαγμα για το αμερικανικό κράτος προνομιούχες μετοχές με μέρισμα 8%.

Εν τω μεταξύ, ο απερχόμενος πρόεδρος Bush δήλωσε ότι είναι προετοιμασμένος να προβεί σε νέες κινήσεις στήριξης, αντίστοιχες με αυτήν στην Citigroup, αν χρειαστεί και ότι θα συνεργαστεί στενά με τον νεοεκλεγέντα Barack Obama, για να προωθήσουν περαιτέρω μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

Έτσι, η μετοχή της Citigroup ενισχύεται σε ποσοστό 48,81%, ενώ την ακολουθούν η JP Morgan με κέρδη άνω του 12%, αλλά και η Bank of America που ενισχύεται σε ποσοστό άνω του 18%.

Εκτός χρηματοοικονομικών σημαντικά κέρδη άνω του 3,5% καταγράφει η μετοχή της μεταλλευτικής Alcoa.

Ο δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη 3% στις 8.287,52 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύεται 3,66% στις 1.434,96 μονάδες, αλλά και ο S&P κινείται ανοδικά 4,34% στις 834,78 μονάδες.

Στο μεταξύ, οι θετικές εξελίξεις με την Citigroup μετέδωσαν αισιοδοξία και στις ευρωπαϊκές αγορές που επιδόθηκαν σε ράλι ανόδου στη σημερινή συνεδρίαση.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 9,84% κλείνοντας στις 4.152,96 μονάδες. Ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κατέγραψε υψηλά κέρδη 10,34% στις 4.554,33 μονάδες, ενώ τον ακολούθησε ο CAC 40 στο Παρίσι με άνοδο 10,09% στις 3.172,11 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v