Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς "αντιστάσεις" η Wall Street

Χαμηλότερα των 8.000 έκλεισε ο Dow, ενώ ο Nasdaq βρέθηκε κάτω από τις 1.400 σε μια συνεδρίαση ισχυρών απωλειών, που χρωματίστηκε από έντονες ανησυχίες για το βάθος της ύφεσης.Πτώση ρεκόρ για Citi.

Χαμηλότερα των 8.000 έκλεισε ο Dow, ενώ ο Nasdaq βρέθηκε κάτω από τις 1.400 σε μια συνεδρίαση ισχυρών απωλειών που χρωματίστηκε από τις έντονες ανησυχίες για το βάθος της ύφεσης. Πτώση ρεκόρ για Citi. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Στις δυσμενείς ανακοινώσεις για την κατάσταση της οικονομίας ήρθαν σήμερα να προστεθούν η πρωτοφανής πτώση κατά 1% του πληθωρισμού τον Οκτώβριο και αλλά και η πτώση-ρεκόρ των κατασκευών νέων κατοικιών, δύο μακροοικονομικά στοιχεία που ενίσχυσαν τον προβληματισμό των επενδυτών για το μέγεθος και τη διάρκεια της κρίσης.

Η μετοχή της Citigroup σημείωσε τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες (23%) στην ιστορία της σε ποσοστιαίο επίπεδο, μετά τη σημαντική επιδείνωση του δανεισμού της αλλά και το κλείσιμο ενός ακόμη hedge fund. 

Παράλληλα, για δεύτερη μέρα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Καπιτώλιο ανάμεσα στους εκπροσώπους των τριών μεγάλων αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών και την κυβέρνηση, με το τοπίο να παραμένει θολό σχετικά με την αίτηση βοήθειας που έχουν απευθύνει στο Κογκρέσο για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ρευστότητας που τις οδηγεί σταδιακά σε κατάρρευση.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα οι μετοχές των General Motors και Ford κατέγραψαν απώλειες, άνω του 13% και 24,5% αντίστοιχα.

Μεγάλη πτώση σημειώνει και ο χρηματοοικονομικός κλάδος με τις ασφαλιστικές εταιρείες Rivals Lincoln (-27%) και Hartford Financial (-38,7%) να βυθίζονται.

Λίγο πριν το κλείσιμο οι μετοχές με τη μεγαλύτερη "κίνηση" στο NYSE ήταν αυτές των Citigroup, ProShares και General Electric, ενώ στο Nasdaq οι μετοχές που προσέλκυσαν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν αυτές των PowerShares, Microsoft και Sirius.

Ο Dow Jones διαμορφώθηκε στις 7.997 μονάδες με πτώση 5,07%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 6,53%, στις 1.386 μονάδες. Απώλειες 6,12%, στις 806 μονάδες. Ο δείκτης Dow είχε ξαναβρεθεί σε επίπεδα κάτω των 8.000 το Μάρτιο του 2003.

Σημειώνεται ότι με βάση την τεχνική ανάλυση η υποχώρηση του δείκτη S&P 500 κάτω από τις 830-840 μονάδες ή χειρότερα κάτω από τις 818 μονάδες (χαμηλά του 2003) θα ανοίξει το δρόμο για μια πτώση στην περιοχή των 670 με 680 μονάδων.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση. Παραμένει ωστόσο γεγονός ότι στατιστικά, δεν έχει επιβεβαιωθεί η ύφεση. Ο επίσημος ορισμός της ύφεσης είναι δύο διαδοχικά τρίμηνα οικονομικής συρρίκνωσης. Εχοντας εμφανίσει εύρωστη ανάπτυξη στο β’ και γ’ τρίμηνο 2007, το ΑΕΠ των ΗΠΑ μειώθηκε 0,2% κατά το δ’ τρίμηνο πέρσι.

Ωστόσο, ανέκαμψε σε ανάπτυξη 0,9% στο α’ τρίμηνο 2008 και οι φορολογικές επιστροφές ώθησαν το ΑΕΠ β’ τριμήνου σε αύξηση 2,8%. Το ΑΕΠ διολίσθησε 0,3% στο γ’ τρίμηνο και, εάν συρρικνωθεί και στο δ’ τρίμηνο –πράγμα που θεωρείται- δεδομένο, τότε θα ικανοποιήσει τον τεχνικό ορισμό της ύφεσης.

Μια πιο πραγματική κατάσταση όμως, είναι εκείνη που εκφράζεται με τον ορισμό του National Bureau of Economic Research, της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας. Η NBER είναι και η αρχή που έχει επισήμως την ευθύνη να ανακηρύξει επισήμως ότι η χώρα βρίσκεται σε ύφεση.

Σύμφωνα λοιπόν με τον ορισμό της NBER, «ύφεση είναι μια σημαντική αποκλιμάκωση της οικονομικής δραστηριότητας που θα εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα, θα διαρκέσει περισσότερο από λίγους μήνες, θα είναι ορατή στο πραγματικό ΑΕΠ, το πραγματικό εισόδημα, την απασχόληση, την βιομηχανική παραγωγή και τις χονδρικές-λιανικές πωλήσεις.»

Με βάση αυτόν τον ορισμό, φαίνεται ότι η Αμερική βρίσκεται σε ύφεση εδώ και έναν περίπου χρόνο.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι τόσο η FED όσο και οι διαχειριστές κεφαλαίων εκτιμούν ότι η ύφεση στις ΗΠΑ θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το 2009.

Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν και οι ευρωπαϊκές αγορές
. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 4,82% στις 4.005,68 μονάδες. Ανάλογη πορεία και για τον DAX 30 στη Φρανκφούρτη που υποχώρησε κατά 4,92% στις 4.354,09 μονάδες, αλλά και για τον CAC 40 που κατέγραψε απώλειες 4,03% στις 3.087,89 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v