Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα "ανώμαλη προσγείωση" στη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε η Wall κατόπιν μίας συνεδρίασης όπου κυριάρχησε έντονη νευρικότητα εν μέσω ανησυχιών για την πορεία της οικονομίας αλλά και των αμερικανικών επιχειρήσεων.

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε η Wall Street έπειτα από μία συνεδρίαση όπου κυριάρχησε έντονη νευρικότητα και μεταβλητότητα που είχε ως αποτέλεσμα τις εναλλαγές προσήμων των χρηματιστηριακών δεικτών.

Τα κέρδη που σημειώθηκαν από την εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος στη συνέχεια του αρνητικού ανοίγματος, όπου καταγράφηκαν απώλειες άνω του 2%, αποδείχτηκαν πρόσκαιρα, καθώς οι επενδυτές βρέθηκαν για ακόμη μία συνεδρίαση αντιμέτωποι με δυσάρεστα νέα, τόσο από το μακροοικονομικό όσο και από το επιχειρηματικό μέτωπο.

Από τη μία πλευρά η ανακοίνωση της Citigroup ότι σκοπεύει να περικόψει 50.000 θέσεις εργασίας αλλά και η επισημοποίηση ότι η ιαπωνική οικονομία έχει εισέλθει σε φάση ύφεσης, μετά τη μείωση σε ποσοστό περίπου 10% των διεθνών εξαγωγών των επιχειρήσεων της χώρας, λειτούργησαν ανασταλτικά για την εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Στις παραπάνω ανακοινώσεις προστέθηκε κι αυτή για τον χαμηλότερο δείκτη μεταποιητικής δραστηριότητας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης τα τελευταία 7 χρόνια.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με απώλειες 2,63% στις 8.273,58 μονάδες. Ο Nasdaq υποχώρησε κατά 2,29% στις 1.482,05 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2,58% κλείνοντας στις 850,75 μονάδες.

Στο αρνητικό κλίμα πρωταγωνίστησε η Alcoa με απώλειες της τάξης του 10%. Απώλειες 3,88% και για την Target που ανακοίνωσε πτώση κερδών εννεαμήνου κατά 24%, ενώ η Citigroup υποχώρησε άνω του 6,5%.

Εξαίρεση αποτέλεσε η μετοχή της General Motors  με κέρδη 1,33%, αναμένοντας την απόφαση για πακέτο στήριξης των αυτοκινητοβιομηχανιών από την αμερικανική κυβέρνηση και ενώ ανακοίνωσε ότι θα εξοικονομήσει 232 εκατ. δολάρια από την πώληση του 3% που κατέχει στην ιαπωνική Suzuki.

Ο όγκος των συναλλαγών στο NYSE κυμάνθηκε περίπου στα 810 εκατ τεμάχια. Η αναλογία ανοδικών - πτωτικών τίτλων ήταν 2 προς 3. Στον Nasdaq 1,4 δισ. τεμάχια ήταν διαπραγματεύσιμα, με τις πτωτικές μετοχές να υπερτερούν των ανοδικών σε αναλογία 4 προς 3.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη κίνηση στο NYSE ήταν αυτές των Citigroup, ProShares και Bank of America. Στο Nasdaq οι μετοχές που προσέλκυσαν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν αυτές των PowerShares, Microsoft, Intel και Cisco.

Το δικαίωμα της 3E κατέγραφε απώλειες 5,13% στα 12,76 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής έκλεισε στα 3,69 δολάρια, με πτώση 5,38%. Tο δικαίωμα του ΟΤΕ υποχώρησε 3,46% στα 7,26 δολάρια.

Σημαντική πτώση 3,2% σημείωσε η τιμή του πετρελαίου, το οποίο έκλεισε σε νέο χαμηλό είκοσι μηνών, στα 55,19 δολάρια το βαρέλι.

Έντονα αρνητικές τάσεις επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε απώλειες 2,38% στις 4.132, 16 μονάδες. Ακολούθησαν ο DAX με απώλειες 3,25% στις 4.557,27 μονάδες και ο CAC με απώλειες 3,32% στις 3.182,03 μονάδες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v