Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Βουτιά" στη Wall λόγω κατοχύρωσης κερδών

Μια ακόμη συνεδρίαση με ισχυρές απώλειες ολοκληρώθηκε στη Wall Street, παρά την προσπάθεια ανάκαμψης του Dow, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε κατοχύρωση κερδών από το χθεσινό ράλι. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Μια ακόμη συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις ολοκληρώθηκε στη Wall Street με τον δείκτη Dow Jones να κλείνει με σημαντικές απώλειες παρά την προσπάθεια ανάκαμψης, που τον είχε οδηγήσει προσωρινά σε θετικό έδαφος.

Σε πρώτο πλάνο βρέθηκαν για ακόμη μια μέρα οι δυσμενείς ανακοινώσεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη, με τις λιανικές πωλήσεις να σημειώνουν πτώση-ρεκόρ 2,8% τον Οκτώβριο.

Αλλά και από το επιχειρηματικό μέτωπο τα νέα δεν ήταν πιο ευχάριστα αφού όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά οι αναλυτές, μετά το real-estate και την αυτοκινητοβιομηχανία, οι εταιρείες τεχνολογίας, που βλέπουν τις πωλήσεις τους να συρρικνώνονται δραματικά, είναι τα νέα θύματα της κρίσης που ταλανίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τελικά, και παρά την προσπάθεια ανάκαμψης, ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με απώλειες 3,82% στις 8.497,31 μονάδες. Ο Nasdaq, αποδίδοντας την ζοφερή εικόνα που μεταδίδουν οι εταιρείες τεχνολογίας, σημείωσε πτώση 5% στις 1.516,85 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε κατά 4,17% στις 873,29 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες 5%, ο S&P υποχώρησε κατά 6,2%, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο Nasdaq  με πτώση 8%.

Σε εταιρικό επίπεδο σημαντικές απώλειες σημείωσαν οι Intel (-7,69%) και Nokia (-10,60%), που ανακοίνωσαν δυσοίωνες προοπτικές για τις πωλήσεις αγαθών υψηλής τεχνολογίας, ενώ εξαίρεση αποτέλεσε η μετοχή της Sun (0,98%), που σχεδιάζει να προχωρήσει σε περικοπές 6.000 υπαλλήλων για να περιορίσει τα λειτουργικά της έξοδα.

Αναπάντεχη διάθεση αντίστασης στο αρνητικό κλίμα επιδεικνύει η, σε μεγάλο βαθμό απαξιωμένη, μετοχή της General Motors με κέρδη της τάξης του 2,4%, ενώ αντέδρασε θετικά και η μετοχή της Citigroup (+1%) που είχε φτάσει να σημειώνει απώλειες της τάξης του 6% ενδοσυνεδριακά.

Ο όγκος των συναλλαγών στο NYSE κυμάνθηκε περίπου στα 800 εκατ τεμάχια. Η αναλογία ανοδικών - πτωτικών τίτλων ήταν 1 προς 3. Στον Nasdaq 1,4 δισ. τεμάχια ήταν διαπραγματεύσιμα με τις πτωτικές μετοχές να υπερτερούν των ανοδικών σε αναλογία 3 προς 1.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη κίνηση στο NYSE ήταν αυτές των Citigroup, iShares και Bank of America. Στο Nasdaq οι μετοχές που προσέλκυσαν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν αυτές των Microsoft, Intel, και Cisco.

Το δικαίωμα της 3E κατέγραφε απώλειες 3,74% στα 13,40 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής έκλεισε στα 3,95 δολάρια, με πτώση 2,23%. Tο δικαίωμα του ΟΤΕ υποχώρησε 2,07% στα 7,57 δολάρια.

Μικτές τάσεις επικράτησαν στην αγορά εμπορευμάτων. Πτωτικά κινήθηκε το πετρέλαιο κλείνοντας στα 56,69 δολάρια το βαρέλι, ενώ ισχυρά κέρδη 6% κατέγραψε ο χρυσός κλείνοντας στα 746,5 δολάρια ανά ουγκιά.

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές. Το Λονδίνο κινήθηκε ανοδικά 1,53% με τον FTSE 100 να κλείνει στις 4.232.97 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε κατά 1,31%, στις 4.710.24 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με άνοδο 0,67% στις 3.291.47 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v