Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαζικές πωλήσεις στη Wall Street

Ισχυρή πτώση σημειώνει η Wall Street καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις τράπεζες και τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών. Στο επίκεντρο οι δηλώσεις Paulson για το πακέτο στήριξης. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Νέα χαμηλά για το Νοέμβριο σημειώνουν οι αμερικανικοί δείκτες στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ οι επενδυτές ανησυχούν για το κλίμα που επικρατεί στον χρηματοοικονομικό κλάδο, στην αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά και μετά την ανακοίνωση της Best Buy που προειδοποιεί για μειωμένα αποτελέσματα στο τέλος της χρήσης.

Η έντονα αρνητική τάση δεν ανεστράφη ούτε από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Henry Paulson ότι θα χρησιμοποιήσει το υπόλοιπο μισό από το σχέδιο διάσωσης 700 δισ. δολ. για να ενισχύσει την φθίνουσα καταναλωτική πίστη, καταργώντας τις εξαγορές «τοξικών» στεγαστικών ενεργητικών και ότι θα μελετήσει πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων πέραν του τραπεζικού κλάδου.

Έτσι ο Dow Jones, υποχωρεί κάτω από τις 8.500 μονάδες, κατά 2,99%, στις 8434,39. Ο Nasdaq σημειώνει απώλειες 2,80% στις 1536,57 μονάδες, ενώ ο S&P 500, καταγράφει μεγάλες απώλειες 3,18% στις 870,40 μονάδες.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο ανάσα παίρνουν σήμερα οι αυτοκινητοβιομηχανίες με την μετοχή της General Motοrs να ενισχύεται άνω του 7%, αφού η τιμή της άγγιξε τα χαμηλά 62 ολόκληρων ετών, και της Ford κατά περίπου 6%, κατόπιν της πρωτοβουλίας από την επικεφαλής των δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κ. Nancy Pelosi, να ζητήσει από τον κ. Barney Frank, επικεφαλής της οικονομικής επιτροπής, να ξεκινήσει την κατάρτιση ενός νέου νομοσχεδίου μέσω του οποίου θα προσφερθεί χρηματική βοήθεια στις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του Dow Jones, που υποχωρούν στο σύνολό τους, τις σημαντικότερες απώλειες, άνω του 8%, καταγράφει η American Express.

Σημαντικές πιέσεις δέχεται και η τιμή του πετρελαίου φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτη του 2007. Ειδικότερα, το συμβόλαιο Δεκεμβρίου του αργού πετρελαίου υποχωρεί κατά 4,1% και διαμορφώνεται στα 56,89 δολάρια το βαρέλι.

Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν σήμερα και οι ευρωαγορές. Συγκεκριμένα ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με απώλειες 1,52%, στις 4.182.02 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη, ο DAX υποχώρησε κατά 2,96%, στις 4.620.80 μονάδες, ενώ ο CAC 40 κατέφραψε απώλειες 3,07% στις 3.233.96 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v