Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η GM επισκιάζει τη συνεδρίαση στη Wall Street

Το αμφίβολο μέλλον του κολοσσού General Motors ανατρέπει τις θετικές διαθέσεις που ενέπνευσαν αρχικά στην Wall Street τα μέτρα της Κίνας για τόνωση της οικονομίας και τα επιπλέον κρατικά κεφάλαια στην ασφαλιστική AIG.

Οι δυσοίωνες προοπτικές για το μέλλον του αμερικανικού κολοσσού General Motors ανατρέπουν τις θετικές διαθέσεις που ενέπνευσαν αρχικά στην Wall Street τα μέτρα της Κίνας για τόνωση της οικονομίας και τα επιπλέον κρατικά κεφάλαια στην ασφαλιστική AIG.

Η μετοχή της GM βυθίζεται 26% κατόπιν της σύστασης της Deutsche Bank για «πώληση» της μετοχής και την μείωση της τιμής-στόχου στο μηδέν.

Η μετοχή της Goldman Sachs βυθίζεται 8,2% κατόπιν της δήλωσης της Barclays ότι η χρηματιστηριακή κρίση έχει «καταστρέψει» τις επιχειρήσεις private-equity του οίκου. Η Google «βουλιάζει» 4,7% καθώς επικρατοόυν ανησυχίες για στασιμότητα στα έσοδα δ΄τριμήνου.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί αυτή την ώρα 0,16% στις 8.929 μονάδες, ο Standard & Poor's 0,64% στις 925 μονάδες και ο Nasdaq 0,89% στις 1.632 μονάδες.

Οι προθεσμιακές αγορές της Wall κινήθηκαν ανοδικά μέχρι το άνοιγμα της συνεδρίασης, στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματιστηριακής ανάτασης που προκάλεσε το πακέτο οικονομικής στήριξης της Κίνας, ύψους 586 δισ. δολ. Απώλεσαν παροδικά μόνο τα κέρδη τους, όταν η επιχείρηση ηλεκτρονικών ειδών Circuit City Stores, ανακοίνωσε ότι κατέθεσε αίτηση χρεοκοπίας.

Στη συνέχεια, οι βασικοί δείκτες άνοιξαν με σημαντικά κέρδη, και με την μετοχή της AIG να εκτινάσσεται 22% κατόπιν διεύρυνσης του κυβερνητικού προγράμματος διάσωσης του ασφαλιστικού κολοσσού στα 150 δισ. δολάρια.

Η McDonald's ενισχύεται 4,7% κατόπιν ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της.

Η General Electric και η Caterpillar ενισχύθηκαν 2% κατόπιν της κίνησης του Πεκίνου, που διασκέδασε τις ανησυχίες για επιβράδυνση των παγίων δαπανών στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο.

Κέρδη αποκομίζει και ο τραπεζικός κλάδος, κατόπιν της δήλωσης της ομάδας της G20 ότι θα χρησιμοποιηθεί «πιστωτική και δημοσιονομική πολιτική» για να καταπολεμηθεί η παγκόσμια ύφεση, που ισοδυναμεί με «πρόσκληση» περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων

Οι G20 πραγματοποιούν αυτή την εβδομάδα έκτακτη σύνοδο στην Ουάσιγκτον για την καταπολέμηση της κρίσης. Οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται κατά 99% ότι η Federal Reserve θα μειώσει τα επιτόκια περαιτέρω από το 1% στην τακτική συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Οι βασικοί δείκτες των ευρωαγορών απεκόμισαν αισθητά κέρδη κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων, αλλά η άνοδος περιορίστηκε μετά το μεσημέρι και οι δείκτες FTSE, DAX, CAC έκλεισαν με κέρδη πλησίον του 1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v