Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψαν οι αγοραστές στη Wall Street

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε την Παρασκευή η Wall Street, μετά από δύο συνεδριάσεις ισχυρών απωλειών, παρά τα αρνητικά στοιχεία για την ανεργία και την καταβαράθρωση της μετοχής της GM. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε την Παρασκευή η Wall Street, μετά από δύο συνεδριάσει ισχυρών απωλειών, παρά τα αρνητικά στοιχεία για την ανεργία και την καταβαράθρωση της μετοχής της General Motors. 

Οι συνταρακτικές ανακοινώσεις για την ανεργία στις ΗΠΑ και η άρση συναλλαγών που αποφασίστηκε για την σοβαρά πληττόμενη μετοχή της General Motors, δεν στάθηκαν ικανές να κάμψουν το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε λόγω της ελκυστικής τιμής διαπραγμάτευσης των μετοχών, αναθερμαίνοντας έτσι την ελπίδα ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις παγκοσμίως θα αποφέρουν καρπούς και θα αντιμετωπιστεί εντέλει η οικονομική κρίση.

Συγκεκριμένα το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι το ποσοστό ανεργίας τον Οκτώβριο αυξήθηκε στο 6,5% από 6,1% το Σεπτέμβριο, εξέλιξη που παρέβλεψαν οι επενδυτές  καθώς εκτιμούν ότι τα δυσμενή μακροοικονομικά στοιχεία θα οδηγήσουν την Fed σε νέα μείωση επιτοκίων.

Έτσι, ο δείκτης Dow Jones κινήθηκε ανοδικά 2,85% κλείνοντας στις 8.943,89 μονάδες περιορίζοντας τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 4,1%. Ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη της τάξης του 2,41% κλείνοντας στις 1.647,40 μονάδες, με την εβδομαδιαία μεταβολή του να διαμορφώνεται στο -4,3%, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 2,86% στις 930,75 μονάδες, 3,9% χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής.

Από τα blue-chips ξεχώρισε η μετοχή της Alcoa που σημείωσε κέρδη 7,2%.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε η μετοχή της σκληρά δοκιμαζόμενης General Motors που έκλεισε 11% χαμηλότερα.

Εντυπωσιακή πτώση και για την μετοχή της Yahoo που υποχώρησε κατά 12,75%, ύστερα από τις δηλώσεις του Steve Balmer ότι η Microsoft δεν ενδιαφέρεται πλέον να την εξαγοράσει.

Σε κλαδικό επίπεδο, κέρδη σημείωσαν όλοι οι κλάδοι του S&P με τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες να ξεχωρίζουν.

Ο όγκος των συναλλαγών στο NYSE κυμάνθηκε στα 920 εκατ. τεμάχια να αλλάζουν χέρια. Η αναλογία ανοδικών-πτωτικών τίτλων ήταν 3 προς 2. Στον Nasdaq 1,6 δισ. τεμάχια διαπραγματεύτηκαν με τις ανοδικές μετοχές να υπερτερούν των πτωτικών σε αναλογία 5 προς 4.

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη κίνηση στο NYSE ήταν αυτές των Wells Fargo, iShares και Ford. Στον Nasdaq οι μετοχές που προσέλκυσαν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν αυτές των Microsoft, Intel, και Cisco.

Το δικαίωμα της 3E κατέγραψε κέρδη 4,27% στα 14,91 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής έκλεισε στα 4,50 δολάρια, με άνοδο 6,38%. Tο δικαίωμα του ΟΤΕ σημείωσε άνοδο 6,30%, στα 7,09 δολάρια.

Σταθεροποιητικά κινήθηκαν κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, τόσο το ενεργειακό μπλοκ, όσο και τα μέταλλα που μετά από διακυμάνσεις έκλεισαν κοντά στα προηγούμενα κλεισίματά τους.

Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο Δεκεμβρίου του Light crude oil έκλεισε στα 61,10 δολάρια το βαρέλι, ενώ η διακύμανση της συνεδρίασης ήταν ανάμεσα στο 59,97-62,82 δολάρια το βαρέλι.

Κέρδη σημείωσαν και οι ευρωπαϊκές αγορές. Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε ενισχυμένος κατά 2,69%, στις 4.387,14 μονάδες. Ανοδικά κινήθηκε και η Φρανκφούρτη με τον δείκτη DAX 30 να σημειώνει κέρδη 2,59% στις 4.938,46 μονάδες, ενώ ακολούθησε και το Παρίσι με τον CAC 40 να ενισχύεται κατά 2,42% κλείνοντας στις 3.469,12 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v