Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ING: Τα μερίσματα μπορούν να "σώσουν" επενδυτές

Το 2009 θα αποτελέσει έτος υψηλών διακυμάνσεων πιστεύει ο στρατηγικός αναλυτής της ING Ad van Tiggelen και εξετάζει πώς τα μερίσματα μπορούν να αποτελέσουν επενδυτικό σωσίβιο στην ύφεση.

ING: Τα μερίσματα μπορούν να σώσουν επενδυτές
Την εκτίμηση ότι οι μετοχικές αγορές θα αγγίξουν τα χαμηλότερα επίπεδά τους σε αυτό το τρίμηνο και πως το 2009 θα αποτελέσει έτος υψηλών διακυμάνσεων μέσα σε ένα μεγάλο εύρος τιμών διαπραγμάτευσης εκφράζει ο στρατηγικός αναλυτής της ING Investment Management κ. Ad van Tiggelen, ο οποίος δηλώνει υποστηρικτής της μερισματικής στρατηγικής.

Τα μερίσματα καθίστανται όλο και πιο σημαντικό τμήμα της αναμενόμενης απόδοσης των μετοχικών επενδύσεων, επισημαίνει ο ίδιος.

Ιδιαίτερα τώρα, με τις μερισματικές αποδόσεις σε πολλές χώρες να κυμαίνονται στα ίδια ή και σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα από αυτά των αποδόσεων (στη λήξη) των κρατικών ομολόγων, είναι εύλογο να αναλογιστούμε και πάλι τα πλεονεκτήματα αυτής της πηγής εισοδήματος.

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι στρατηγικές, οι οποίες επικεντρώνονται σε εταιρίες υψηλών μερισματικών αποδόσεων, τείνουν να αποφέρουν καλύτερες αποδόσεις σε περιόδους ύφεσης, κυρίως σε σχέση με άλλου είδους μετοχικές επενδύσεις. Ωστόσο, υπάρχει ένας κίνδυνος: στην ύφεση που διανύουμε πολλές εταιρίες είναι πιθανό να περικόψουν μερίσματα, καθώς τα κέρδη υποχωρούν, ενώ παράλληλα αυξάνονται τα κίνητρα για τη διατήρηση της ρευστότητας, δεδομένης της σφιχτής τραπεζικής πίστωσης και της εξασθενημένης αγοράς εταιρικών ομολόγων.

Επομένως, οι επενδυτές θα βρίσκονται στην... αίθουσα αναμονής έως ότου σχηματιστεί μία πιο διατηρήσιμη ανοδική πορεία από τις προσδοκίες ότι τα εταιρικά κέρδη πλησιάζουν τα χαμηλότερα επίπεδά τους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αναμονής, τα μερίσματα μπορούν να αποτελέσουν ιδιαίτερα ελκυστική πηγή εισοδήματος, με την προϋπόθεση ότι δεν θα περικοπούν σε μεγάλο βαθμό. Επομένως, η γνώση της αντοχής των μερισμάτων είναι περισσότερο σημαντική από ποτέ.

Σε προηγούμενες υφέσεις, οι πληρωμές μερισμάτων παγκοσμίως έτειναν να αντιστέκονται πολύ ικανοποιητικά. Μόνο μέσα στο 2002 και στα μέσα της δεκαετίας του '70 υποχώρησαν σε επίπεδα μόλις κάτω του 5%. Σε όλες τις υπόλοιπες υφέσεις τα μερίσματα συνέχισαν να ενισχύονται με ήπιο ρυθμό.

Οι εταιρίες γενικά αποφεύγουν τις περικοπές μερισμάτων, ακόμα και αν τα κέρδη τους σημειώσουν υποχώρηση, καθώς μία τέτοια απόφαση προοικονομεί δυσοίωνο μέλλον για τους επενδυτές, οι οποίοι τείνουν να τιμωρούν τέτοιες κινήσεις.

Οι επιχειρήσεις προτιμούν να διανείμουν προσωρινά στους μετόχους ένα μεγαλύτερο ποσοστό επί των κερδών τους. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη αναλογία μερίσματος ως προς τα κέρδη τον περασμένο χρόνο βρισκόταν σε χαμηλά επίπεδα (35%), φαντάζει ιδιαίτερα πιθανό η κάμψη στα διανεμόμενα μερίσματα αυτή τη φορά να είναι πιο έντονη σε σύγκριση με προγενέστερες υφέσεις

Ο λόγος είναι απλός: αυτή τη φορά ο χρηματοοικονομικός τομέας, που αποτελεί κλάδο υψηλών μερισμάτων και το προηγούμενο έτος συνεισέφερε το 1/3 των συνολικών διανεμηθέντων μερισμάτων, βρίσκεται στην καρδιά του προβλήματος.

Εκτιμούμε ότι πολλές τράπεζες πρόκειται προσωρινά είτε να περικόψουν είτε ακόμα και να μη διανείμουν μέρισμα, καθώς βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης των κεφαλαίων τους (ανακεφαλαιοποίηση), μέσα στα πλαίσια της μεγαλύτερης από το 1929 πιστωτικής κρίσης, αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της ING.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένουμε ότι ο χρηματοοικονομικός τομέας (τράπεζες, ασφαλιστικές, real estate) θα περικόψει τα μερίσματα κατά 40%, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των συνολικών μερισμάτων παγκοσμίως κατά 10% έως 15%. Οι κυκλικές επιχειρήσεις (υψηλή εξάρτηση από την οικονομική συγκυρία) επίσης αναμένεται να προβούν σε ανάλογες περικοπές, ορμώμενες από την πεποίθηση ότι οι επενδυτές θα επιδείξουν μεγαλύτερη κατανόηση, δεδομένης της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες για να χρηματοδοτηθούν μέσα σε αυτές τις συνθήκες των πιστωτικών αγορών.

Για τις βιομηχανίες, τις μεταφορικές, τις εταιρίες λιανικών πωλήσεων, τις κατασκευαστικές, τα μέσα επικοινωνίας, τις εταιρίες παροχής καταναλωτικών υπηρεσιών και χημικών αναμένουμε κάμψη των μερισμάτων της τάξεως του 30%. Αυτό θα επιβαρύνει επιπλέον τη συνολική διανομή μερίσματος, συμβάλλοντας σε πτώση τους της τάξεως του 6%.

Πιστεύουμε ότι τα μερίσματα σε άλλους κλάδους είναι ανθεκτικά, παρά το γεγονός ότι οι πετρελαϊκές εταιρίες θα αποδυναμωθούν εάν η τιμή του πετρελαίου υποχωρήσει κάτω από τα 50 δολ. το βαρέλι. Οι αμυντικοί κλάδοι, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των μερισμάτων κατά μέσο όρο, δεν αναμένεται να περικόψουν τα μερίσματά τους. Με βάση τα παραπάνω, αναμένουμε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι πληρωμές μερισμάτων θα σημειώσουν υποχώρηση της τάξεως του 15% - 20% κατά τη διάρκεια αυτής της ύφεσης.

Στην Ευρώπη, που έχει γενικότερα μεγαλύτερη ευαισθησία στην οικονομική συγκυρία, η διανομή μερισμάτων εκτιμούμε ότι θα υποχωρήσει ελαφρώς περισσότερο. Αλλά ακόμα και έπειτα από τέτοιες περικοπές οι μερισματικές αποδόσεις (ο λόγος του μερίσματος προς την τιμή της μετοχής) θα παραμείνουν ελκυστικές σε σχέση με τις ιστορικές τιμές τους και με τις αποδόσεις κατηγοριών επένδυσης μηδενικού κινδύνου (risk free rates).

Συμπερασματικά, εκτιμούμε ότι η επένδυση σε εταιρίες με υψηλές και διατηρήσιμες μερισματικές αποδόσεις θα ανταμειφθεί μέσα στα επόμενα χρόνια, προσφέροντας σταθερή εισροή κεφαλαίου και καλύτερη πορεία της τιμής των μετοχών τους σε σχέση με την ευρύτερη μετοχική αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v