Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα πρόθυρα χρεοκοπίας η General Motors

Σοκ προκάλεσε η General Motors, όταν ανακοίνωσε ογκώδεις ζημίες, πολύ μεγαλύτερες των αναμενόμενων, και προειδοποίησε ότι κινδυνεύει να «μείνει» από ρευστό στους ερχόμενους μήνες.

Στα πρόθυρα χρεοκοπίας η General Motors
Σοκ προκάλεσε στην καταπονημένη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία η General Motors, όταν ανακοίνωσε ογκώδεις ζημίες, πολύ μεγαλύτερες των αναμενόμενων, και προειδοποίησε ότι κινδυνεύει να «μείνει» από ρευστό στους ερχόμενους μήνες.

Στο γ’ τρίμηνο, πλην εφάπαξ περιπτώσεων, η μεγαλύτερη βιομηχανία αυτοκινήτων της Αμερικής ανακοίνωσε ζημίες 4,2 δισ. δολάρια ή 7,35 δολ. ανά μετοχή έναντι ζημιών 1,6 δισ. δολ. στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι αναλυτές περίμεναν ζημίες της τάξης των 3,7 δολ. ανά μετοχή.

Το ισχυρότερο «σοκ» προκάλεσε πάντως η ανακοίνωση της GM ότι οι λειτουργίες της πραγματοποιούνται με την ελάχιστη απαιτούμενη ρευστότητα.

Συγκεκριμένα, στα τέλη Σεπτεμβρίου, η ρευστότητα της GM ήταν 16,2 δισ. δολ., από 21 δισ. δολ. στα τέλη Ιουνίου.

Οι λειτουργικές ζημίες ανήλθαν στα 2,5 δισ. δολ. για το γ’ τρίμηνο η General Motors, καθώς τα έσοδά της μειώθηκαν 13%. Οι πωλήσεις συρρικνώθηκαν δραματικά στα 37,9 δισ. δολ. από 43,7 δισ. δολάρια, όπως ανακοίνωσε η εταιρία, που προειδοποίησε ότι η αποδυνάμωση θα συνεχιστεί και το 2009.

Ο κολοσσός έχει ανακοινώσει μια σειρά μέτρα, που περιλαμβάνουν περικοπές θέσεων εργασίας και δαπανών, αλλά προειδοποίησε ότι είναι πιθανό ούτε αυτά τα μέτρα να επαρκέσουν για την ανάκαμψη των επιχειρήσεων. Ανακοίνωσε, ότι ίσως χρειαστεί την αρωγή της κυβέρνησης της χώρας.

Η μετοχή της GM, της οποία η διαπραγμάτευση ανεστάλη ενόψει της ανακοίνωσης, διολισθαίνει 16% κατόπιν της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v