Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ματώνει" ξανά η Wall Street

Ισχυρότατες απώλειες εμφάνισε η Wall, οδηγώντας τους δείκτες σχεδόν 10% χαμηλότερα μέσα σε δυο συνεδριάσεις, με την εκλογική ευφορία να αντικαθίσταται από προβληματισμό για την οικονομία.

Ισχυρότατες απώλειες εμφάνισε η αμερικανική αγορά, οδηγώντας τους δείκτες σχεδόν 10% χαμηλότερα μέσα σε δυο συνεδριάσεις, με την εκλογική ευφορία να δίνει τη θέση της σε προβληματισμό για την οικονομία.

Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 8.695,79 μονάδες με απώλειες 4,85% ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 4,34% στις 1.608,7 μονάδες. "Βουτιά" 5,03% για τον S&P 500, στις 904,88 μονάδες.

Σημειώνεται ότι στις δυο συνεδριάσεις που ακολούθησαν την εκλογική νίκη του Barack Obama, ο Dow Jones έχει υποχωρήσει σωρευτικά κατά 9,6%, ο Nasdaq κατά 9,15% και ο S&P 500 κατά 10%.

Ενδεικτικό της ευρύτητας των πωλήσεων στη σημερινή συνεδρίαση, το γεγονός ότι και οι 30 μετοχές που συνθέτουν τον βιομηχανικό δείκτη έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος, με τον τίτλο της General Motors να εμφανίζει τις ισχυρότερες απώλειες, πλέον του 14%.

Σε κλαδική βάση, σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν οι κλάδοι τραπεζών και βιομηχανίας.

Η σχέση ανοδικών-πτωτικών, τόσο στο NYSE όσο και στον Nasdaq ξεπέρασε το 1 προς 3.

Τη σημερινή συνεδρίαση σηματοδότησαν οι αρνητικές εξελίξεις τόσο από το εταιρικό μέτωπο (με την προειδοποίηση κερδοφορίας της Cisco και τις ανησυχίες για τα προβλήματα των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εταιριών λιανικού εμπορίου) όσο και από το μέτωπο της οικονομίας (με τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας να παραμένουν ακόμη σε επίπεδα που παραπέμπουν σε οικονομική ύφεση). 

Ειδικότερα, η Cisco ανακοίνωσε μηδενικά κέρδη στο τρίμηνο, προειδοποιώντας όμως για πτώση στα έσοδα της τάξης του 5% με 10% σε σχέση με πέρυσι.

Σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν και οι εταιρίες λιανικού εμπορίου -εκτός της Wal Mart- μετά την ανακοίνωση ισχνών πωλήσεων Οκτωβρίου ενώ απώλειες εμφάνισαν και οι τίτλοι ενέργειας, σε ευθυγράμμιση με την έντονα πτωτική κίνηση του εμπορεύματος, που έχασε πάνω από 7% στα 60,71 δολάρια το βαρέλι.  

Το δικαίωμα της 3E παρουσίαζε πτωτική τάση καταγράφοντας απώλειες 8,27% στα 14,30 δολάρια. Το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας βρισκόταν στα 4,23 δολάρια καταγράφοντας σημαντική πτώση της τάξης του 7,84%. Το δικαίωμα του ΟΤΕ υποχωρούσε επίσης κατά 8,38% στα 6,56 δολάρια.

Ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με απώλειες ύψους 5,7%, στις 4.272,41 μονάδες ένώ αντίστοιχα σημαντικές απώλειες παρουσίασαν και τα χρηματιστήρια σε Γερμανία και Γαλλία. Συγκεκριμένα ο DAX έκλεισε χαμηλότερα κατά 6,8% στις 4.813,57 μονάδες ενώ ο CAC 40 ακολούθησε με πτώση 6,4% στις 3.387,25 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v