Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάση αναμονής στη Wall εν όψει των εκλογών

Ύστερα από μια συνεδρίαση με συνεχείς διακυμάνσεις, η Wall Street έκλεισε τελικά με μικρές μεταβολές, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να τηρούν στάση αναμονής εν όψει των αυριανών εκλογών. Σημαντικά κέρδη στις ευρωαγορές.

Ύστερα από μια συνεδρίαση με συνεχείς διακυμάνσεις λόγω των αρνητικών μακροοικονομικών στοιχείων, η Wall Street έκλεισε τελικά με μικρές μεταβολές, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να τηρούν στάση αναμονής εν όψει των αυριανών προεδρικών εκλογών.

Ειδικότερα, οι επενδυτές εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί από την αρχή της συνεδρίαση λόγω της ισχυρής πτώσης που κατέγραψε ο δείκτης μεταποίησης ISM τον Οκτώβριο, ο οποίος διολίσθησε στο 38,9% από 43,5% τον Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ότι αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει βρεθεί ο δείκτης από τον Σεπτέμβριο του 1982.

Το κλίμα βάρυνε και η αξιοσημείωτη υποχώρηση που εμφάνισαν οι πωλήσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών λόγω της εντεινόμενης κρίσης, με την μετοχή της General Motors να υποχωρεί κατά 2,4%, ύστερα από την ανακοίνωση για πτώση των πωλήσεών τον Οκτώβριο της κατά 45% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Στο ίδιο κλίμα και η μετοχή της Ford που κατέγραψε απώλειες 2,7%.

Σημαντικότατη πτώση σημείωσαν επίσης οι μετοχές της Walt Disney και της Home Depot.

Μέσα στο κλίμα νευρικότητας που διαμορφώθηκε διασώθηκαν οι μετοχές των εταιρειών τηλεφωνίας χωρίς παρόλα αυτά να αντιστρέψουν την ψυχολογία των επενδυτών. Ειδικότερα, ξεχώρισαν οι μετοχές της ΑΤ&Τ και της Verizon που έκλεισαν ανοδικά, αλλά και η μετοχή της Sprint Nextel που κατέγραψε εντυπωσιακά κέρδη της τάξης του 27%.

Μικτές επιδόσεις κατέγραψαν οι εταιρείες του εμπορικού κλάδου, ενώ βαρύ πλήγμα δέχτηκε ο τομέας της ενέργειας «πληρώνοντας» τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις μακροοικονομικών στοιχείων που επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες για επερχόμενη παγκόσμια ύφεση. Αρνητικοί πρωταγωνιστές ήταν οι μετοχές της Weatherford International με πτώση 11% και της Halliburton με απώλειες 7,2%.

Όσον αφορά στους δείκτες, ο Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 9.319,83 μονάδες, με οριακές απώλειες 0,06%, ο S&P 500 έκλεισε στις 966,30 μονάδες, με πτώση 0,25%, ενώ αντίθετα ο Nasdaq κατάφερε να διατηρήσει το θετικό πρόσημο, διαμορφούμενος στις 1.726,33 μονάδες, με άνοδο 0,31%.

Ο όγκος των συναλλαγών στο NYSE πλησίασε τα 800 εκατ. τεμάχια με τους ανοδικούς τίτλους να υπερτερούν των πτωτικών σε αναλογία 9 προς 7. Το αγοραστικό ενδιαφέρον προσέλκυσαν οι μετοχές των American International Group, Hartford Finl Svcs Group και Citigroup.

Στον Nasdaq άλλαξαν χέρια 1,57 δισ. μετοχές με τις πτωτικές να υπολείπονται των ανοδικών σε αναλογία 4 προς 5. Τις υψηλότερες συναλλαγές εμφάνισαν οι τίτλοι των PowerShares QQQ, Microsoft, Cisco, και Intel.

Το δικαίωμα της 3E κατέγραψε κέρδη 6,81% στα 15,06 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής έκλεισε στα 4,58 δολάρια, με άνοδο 2,97%. Αντίθετα, το δικαίωμα του ΟΤΕ σημείωσε πτώση 1,7%, στα 7,13 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, με ισχυρές απώλειες ολοκλήρωσε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και το πετρέλαιο, με τα συμβόλαια του WTI Crude για το Δεκέμβριο να καταγράφουν πτώση 5,8% και να κλείνουν 63,91 δολάρια το βαρέλι, πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας των 63,63 δολαρίων.

Στην Ευρώπη, τα χρηματιστήρια έκλεισαν με κέρδη για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση, καθώς οι ενδείξεις για εκτόνωση του αρνητικού κλίματος συναγωνίζονται τις ανακοινώσεις για τους μακροοικονομικούς δείκτες που προοιωνίζουν παγκόσμια οικονομική ύφεση.

Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε 1,5% υψηλότερα, στις 4.443, 28 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 έκλεισε με άνοδο 0,8% στις 5.026,84 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 με σημείωσε άνοδο 1,2% κλείνοντας στις 3.527, 97 μονάδες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v