Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ύφεση "χτυπά την πόρτα" της ευρωζώνης

Αυξάνονται οι πιέσεις στους πολιτικούς ηγέτες για την άμεση δημιουργία σχεδίου για την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης, καθώς η ύφεση «χτυπά» πλέον και επισήμως την «πόρτα» της Ευρώπης.

Η ύφεση χτυπά την πόρτα της ευρωζώνης
Αυξάνονται οι πιέσεις στους πολιτικούς ηγέτες για την άμεση δημιουργία σχεδίου για την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης, μετά και την ανακοίνωση της Κομισιόν για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, με την ύφεση να «χτυπά» πλέον και επισήμως την «πόρτα» της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης θα υποχωρήσει στο 0,1% το 2009, εμφανίζοντας τη χειρότερη επίδοση από το 1993, ενώ για φέτος οι προβλέψεις μειώνονται στο 1,2% από 1,5% τον Απρίλιο.

«Ο οικονομικός ορίζοντας έχει σκοτεινιάσει σημαντικά καθώς η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλήττεται από την οικονομική κρίση που διευρύνθηκε κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Ε.Ε., κ. Χοακίν Αλμούνια. «Χρειαζόμαστε συντονισμένη δράση σε επίπεδο Ε.Ε. προκειμένου να στηρίξουμε την οικονομία, παρόμοια με αυτήν που έχουμε πραγματοποιήσει για τον χρηματοοικονομικό κλάδο», σημείωσε.

Το ΑΕΠ της ευρωζώνης εκτιμάται πως υποχώρησε το γ΄ τρίμηνο, μετά την υποχώρησή του κατά 0,2% τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με την Κομισιόν, υποδηλώνοντας ύφεση της οικονομίας της περιοχής, η οποία καθορίζεται από δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, η Ιρλανδία και η Ισπανία θα ανακοινώσουν συρρίκνωση της οικονομίας τους φέτος, ενώ το 2009 οι οικονομίες της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας θα συρρικνωθούν. Στάσιμες θα παραμείνουν οι οικονομίες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Η υποχώρηση αυτή θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας στην ευρωζώνη στο 8,4% το 2009 από 7,6% φέτος. Ωστόσο, η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, σε συνδυασμό με την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, θα μειώσει τον πληθωρισμό, ο οποίος ενδέχεται να υποχωρήσει στο 2,2% το 2009 από 3,5% φέτος, ενώ για το 2010 η Ε.Ε. «βλέπει» ενίσχυση της οικονομίας της ευρωζώνης κατά 0,9%.

Σημειώνεται ότι όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, στο 3,2% υποχώρησε ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Οκτώβριο, αυξάνοντας τις πιθανότητες μείωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων την ερχόμενη εβδομάδα. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχωρεί σταθερά από το υψηλό του 4,1% που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο, λόγω της σημαντικής μείωσης των τιμών του αργού πετρελαίου.

Εν τω μεταξύ, με ρυθμό-ρεκόρ συρρικνώθηκε η ευρωπαϊκή μεταποίηση τον Οκτώβριο, καθώς η οικονομική κρίση «φρέναρε» τη ζήτηση και οι εταιρίες μείωσαν την παραγωγή τους. Ο δείκτης μεταποίησης του Royal Bank of Scotland Group υποχώρησε στο 41,1 τον Οκτώβριο, από 45 τον Σεπτέμβριο, επίπεδο χαμηλότερο της εκτίμησης για 41,3, μετέδωσε το Bloomberg, σημειώνοντας πως αυτό είναι το χειρότερο επίπεδο στην ιστορία του δείκτη.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v