Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Μπροστά ο Obama- Ο σφυγμός της αναμέτρησης

Ανήμερα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον δημοκρατικό B. Obama ως αδιαφιλονίκητο φαβορί με διψήφιο ποσοστό έναντι του J. McCain. Οι τελευταίες κινήσεις των επιτελείων και η συμμετοχή ρεκόρ.

ΗΠΑ: Μπροστά ο Obama- Ο σφυγμός της αναμέτρησης
Τη δεινή εκλογική θέση στην οποία έχει περιέλθει ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος John McCain παραδέχονται ακόμη και ακραιφνείς οπαδοί της παράταξης. Δεν είναι τυχαίο ότι η ημέρα των αμερικανικών εκλογών ξεκίνησε με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν στον δημοκρατικό υποψήφιο Barack Obama αυξανόμενο προβάδισμα που φτάνει και το 11%.

Τα πρώτα αποτελέσματα που αφορούν ένα μικρό χωριό στο New Hampshire, το Dixville Notch, του οποίου η εκλογική βούληση είναι πάντα η πρώτη που ανακοινώνεται λόγω της διαφοράς ώρας, δείχνουν συντριπτική επικράτηση του Obama με 15 έναντι 6 ψήφων. Αξίζει να σημειωθεί πως η τελευταία φορά που το συγκεκριμένο εκλογικό σώμα έδωσε νίκη στους δημοκρατικούς ήταν στις εκλογές του 1968
 
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, ο δημοκρατικός υποψήφιος προηγείται σε πέντε από τις οκτώ πολιτείες- "κλειδιά".  

Εξάλλου, σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρίας Gallup, ο κ. Obama προηγούνταν  κατά 10 μονάδες του κ. McCain. Η τελευταία φορά που ο κ. McCain διατηρούσε προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του ήταν τον Σεπτέμβριο, πριν από το… φόρτε της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Ακόμα και μέσα που παραδοσιακά στηρίζουν τους ρεπουμπλικάνους, όπως το τηλεοπτικό δίκτυο Fox, παραδέχονταν νωρίτερα το ξημέρωμα της Τρίτης ότι θα είναι πολύ δύσκολο για τον McCain να ανατρέψει τα παρόντα δεδομένα. 

Το επιτελείο του ρεπουμπλικανού υποψηφίου έχει επιδοθεί σε απέλπιδες επικοινωνιακές προσπάθειες με διαφημιστικά σποτς "της τελευταίας στιγμής". Τα επίσημα εξ΄αυτών που εκπέμπονται κυρίως στο Ιλινόις- την έδρα του επιτελειου Obama- αποκαλούν τον γερουσιαστή "ψεύτη", ενώ άλλα, ανεπίσημα που καταχωρούνται από υποστηρικτές του, τον βαφτίζουν "τρομοκράτη". 

Την τελευταία ημέρα του αγώνα ο Obama ανακοίνωσε με συγκίνηση τον θάνατο της γιαγιάς του, ("της γυναίκας που με μεγάλωσε") που πέθανε στη Χαβάη από καρκίνο σε ηλικία 86 ετών. Αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμη και αυτή η είδηση μπορεί να λειτουργήσει συγκινησιακά για τον μέσο αμερικανό ψηφοφόρο.  

Οι αναλυτές εκτιμούν επίσης ότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων θα φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ, με βάση την πρωτοφανή εκτίναξη της έλευσης των ψηφοφόρων για τις «πρώτες εκλογές» σε πολιτείες όπως η Φλόριντα και η Νεβάδα, όπου σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι έχουν ήδη ψηφίσει προκαταβολικά.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης πως οι αρχές του Σικάγο αναμένουν ότι μια ενδεχόμενη νίκη του Obama θα πανηγυριστεί από περίπου ένα εκατομμύριο κόσμου μόνο στην πόλη όπου έχει τη βάση του ο μαύρος υποψήφιος. 
  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v