Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σημαντικά κέρδη στη Wall με οδηγό τις τράπεζες

Με σημαντικά κέρδη έκλεισε η Wall Street, καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στην βελτίωση του κλίματος στην πιστωτική αγορά. Μηνιαίες απώλειες 14% για Dow, 17,7% για Nasdaq και 17% για S&P. Άνοδος στις ευρωαγορές.

Με κέρδη αποχαιρέτησε τον χειρότερο μήνα εδώ και δεκαετίες το αμερικανικό χρηματιστήριο συνεχίζοντας στο ανοδικό κανάλι που ακολούθησε όλη την εβδομάδα.

Οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στην βελτίωση του κλίματος στην πιστωτική αγορά, παραβλέποντας τα δημοσιευθέντα δυσμενή στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν σημείωσε τον Οκτώβριο αισθητή πτώση, διαμορφούμενος στις 57,6 μονάδες, έναντι 70,3 στα τέλη Σεπτεμβρίου. Το μέγεθος ήταν πάντως ελαφρώς καλύτερο από τις 57,5 μονάδες που περίμεναν οι αναλυτές.

Ωστόσο οι επενδυτές αγνόησαν τα παραπάνω στοιχεία και επικεντρώθηκαν στους τραπεζικούς τίτλους, οι οποίοι κινήθηκαν ανοδικά εν μέσω εκτιμήσεων ότι τα μέτρα ενίσχυσης του κλάδου έχουν αρχίσει να αποδίδουν.

Έτσι, ο Dow Jones έκλεισε στις 9.325,01 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,6%, με αποτέλεσμα να αυξήσει τα εβδομαδιαία κέρδη του στο 11,3%. Ωστόσο σημειώνεται ότι ο βιομηχανικός δείκτης τον Οκτώβριο εμφάνισε την χειρότερη επίδοσή του από το 1987, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 14%.
 
Ο S&P έκλεισε ενισχυμένος κατά 1,5% στις 968,75 μονάδες, βελτιώνοντας την εβδομαδιαία επίδοσή του στο 10,5%. Σε μηνιαία βάση ο S&P σημείωσε πτώση 16,9%.

Ο δείκτης Nasdaq επίσης αυξήθηκε σήμερα κατά 1,3% κλείνοντας στις 1.720,95 μονάδες, 10,9% υψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής. Ωστόσο για τον Οκτώβριο ο δείκτης εμφάνισε πτώση 17,7% που είναι η μεγαλύτερη μηνιαία υποχώρησή του από το 2001.

Από πλευράς συναλλαγών στο NYSE άλλαξαν χέρια περίπου 520 εκατ. τεμάχια, με την αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών να κυμαίνεται στο 3 προς 2. Το επενδυτικό ενδιαφέρον συγκέντρωσαν οι τίτλοι των National City, Wachovia, Bank Of America.

Στον Nasdaq ο όγκος συναλλαγών ανήλθε περίπου στο 1,08 δισ. τεμάχια, με τις ανοδικές μετοχές να υπερτερούν των πτωτικών σε αναλογία 2 προς 1. Στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν οι τίτλοι των Intel, Microsoft, Cisco και Apple.

Το «χορό» της ανόδου έσυρε η μετοχή της J.P Morgan που κατέγραψε αξιοσημείωτα κέρδη 6,8%. Από τα blue-chips υποχώρησε σημαντικά μόνο η μετοχή της General Motors, καταγράφοντας απώλειες 4,8% μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για αδιέξοδο στη συμφωνία συγχώνευσης με την Chrysler.

Από τον τομέα της τεχνολογίας και ειδικότερα από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές ξεχώρισε Rowan Companies, η οποία υποχώρησε 4,1%.

Το δικαίωμα της Εθνικής σημείωσε άνοδο 6,33%, στα 4,37 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της 3E ενισχύθηκε κατά 4,29%, στα 14,10 δολάρια. Κέρδη 2,11% κατέγραψε και το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 7,26 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, με ένα μίνι ράλι που πραγματοποιήθηκε στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου Nymex της Νέας Υόρκης τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου που ενδοσυνεδρικά ήταν «κολλημένα» μεταξύ 64 και 65 δολαρίων το βαρέλι, έκλεισαν τελικά με άλμα 3% στα 67,92 δολάρια.

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν επίσης και οι κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης, καθώς το ανοδικό άνοιγμα στη Wall Street συνέβαλε στην βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

Συγκεκριμένα, με άνοδο 2% στις 4,377,34 μονάδες έκλεισε ο δείκτης FTSE 100 ενώ παράλληλη πορεία (τόσο στη διακύμανση όσο και στο κλείσιμο) ακολούθησε και ο CAC 40 με άνοδο 2,3% στις 3,487,07 μονάδες. Στη Γερμανία ο δείκτης DAX δεν αποτέλεσε εξαίρεση κλείνοντας υψηλότερα 2,4% στις 4,897,97μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v