Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωζώνη: Οι αναλυτές «βλέπουν» επιτόκιο 2,5%

Δύο έρευνες δείχνουν ότι ο μέσος όρος των οικονομολόγων εκτιμούν πως η ΕΚΤ και η ΒοΕ θα μειώσουν τα επιτόκια του ευρώ και της στερλίνας στο 2,5% έως τα μέσα του επόμενου έτους.

Ευρωζώνη: Οι αναλυτές «βλέπουν» επιτόκιο 2,5%
Τα ευρωπαϊκά επιτόκια θα μειωθούν με ρυθμό-ρεκόρ καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες προσπαθούν να περιορίσουν την ζημιά της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, σύμφωνα με έρευνες μεταξύ των οικονομολόγων.

Δύο διαφορετικές έρευνες, τις οποίες παρουσιάζει το πρακτορείο Bloomberg, δείχνουν ότι ο μέσος όρος των οικονομολόγων εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσουν τα επιτόκια του ευρώ και της στερλίνας στο 2,5% έως τα μέσα του επόμενου έτους, προχωρώντας σε μείωση 1,75 και 2,50 μονάδων συνολικά αντιστοίχως.

Η ΕΚΤ και η Bank of England, που έχουν ήδη μειώσει τα επιτόκια κατά μισή μονάδα, αναμένεται να προχωρήσουν σε περαιτέρω περικοπές του κόστους δανεισμού στις τακτικές συνεδριάσεις στις 6 Νοεμβρίου.

«Εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να μειώνεται, δεν βλέπω γιατί να μην υποχωρήσουν τα επιτόκια στο 1%,» δηλώνει οικονομολόγος της Commerzbank. Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ διαμορφώνεται σήμερα στο 3,75% και της ΒοΕ στο 4,5%.

Εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις των οικονομολόγων και τα εν λόγω επιτόκια υποχωρήσουν στο 2,5% του χρόνου, θα έχει σημειωθεί ο ταχύτερος ρυθμός μείωσης στην ιστορία της ΕΚΤ και από το 1992 για την Βρετανία, όταν η ΒοΕ περιέκοψε κάθετα τα επιτόκια κατόπιν της εξόδου της στερλίνας από τον συναλλαγματικό μηχανισμό του ευρώ.

Οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το βασικό επιτόκιο κάθετα στο αρνητικό ρεκόρ του 1,5% έως τα μέσα του 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v