Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορεύματα: Ο χειρότερος μήνας από το 1956

Το χειρότερο μήνα από το 1956 –τουλάχιστον- συμπληρώνουν οι διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, με τον δείκτη Reuters/Jefferies CRB των 19 κύριων πρώτων υλών, να κλείνει τον Οκτώβριο 23% χαμηλότερα.

Εμπορεύματα: Ο χειρότερος μήνας από το 1956
Το χειρότερο μήνα από το 1956 –τουλάχιστον- κλείνουν σήμερα οι διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, εξαιτίας των φόβων κάθετης πτώσης στην ζήτηση για πρώτες ύλες στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής αδυναμίας.

Ο δείκτης Reuters/Jefferies CRB που καλύπτει 19 πρώτες ύλες, έχει διολισθήσει 23% αυτό το μήνα, με την μεγαλύτερη πτώση στον τελευταίο μισό αιώνα και πλέον. Η τιμή του αργού πετρελαίου σημειώνει μηνιαία πτώση ρεκόρ, ο χαλκός σημειώνει την μεγαλύτερη υποχώρηση 20 ετών και ο χρυσός την χειρότερη εμφάνιση 25 ετών.

«Ευτυχώς που τελειώνει ο Οκτώβριος –ήταν ο χειρότερος μήνας στην ιστορία των εμπορευμάτων,» αναφέρει αναλυτής της Commerzbank στο πρακτορείο Bloomberg.

Η UBS AG, που υποβάθμισε την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη του χρόνου στο 1,3% από 2,2%, έχει υποβαθμίσει κατά έως 48% τις προβλέψεις για τις τιμές εμπορευμάτων όπως ο χαλκός το 2009.

Το συμβόλαιο του αργού πετρελαίου έχει διολισθήσει 36% αυτό το μήνα, περισσότερο από το ρεκόρ 30% τον Φεβρουάριο 1986. Ο χρυσός έχει υποχωρήσει 16%.

Στο London Metal Exchange, ο χαλκός «βούλιαξε» 39% και το αλουμίνιο 17% κατά τον μήνα Οκτώβριο. Ο δείκτης LME που καλύπτει τα έξι βιομηχανικά μέταλλα, υποχώρησε μέχρι χθες 27%.

Παράλληλα, ο δείκτης ναύλων Baltic Freight Index βυθίστηκε μέσα στην εβδομάδα κάτω από τις 1.000 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα έξι ετών. Ο δείκτης-βαρόμετρο για το κόστος παγκόσμιας μεταφοράς χύδην φορτίου έχει διολισθήσει 92% από το υψηλό του, που σημειώθηκε περίπου πέντε μήνες πριν.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v