Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο κόκκινος Οκτώβρης των χρηματιστηρίων

Ο φετινός Οκτώβρης ήταν από τους πιο τρομαχτικούς και ανατρεπτικούς μήνες στην Ιστορία, με τον S&P να σημειώνει "ιστορική" βουτιά 205 μον. και 9,5 τρισ. δολ. να "κάνουν φτερά" από τις διεθνείς αγορές.

Ο κόκκινος Οκτώβρης των χρηματιστηρίων
Έναν από τους πιο τρομαχτικούς και ανατρεπτικούς μήνες έζησαν τον Οκτώβριο οι επενδυτές σε μετοχές. Μέχρι το κλείσιμο της Πέμτπης, ο δείκτης S&P 500 είχε διολισθήσει 18,2% ή 204,8 μονάδες στον μήνα. Πρόκειται για τη χειρότερη μηνιαία πτώση σε μονάδες του δείκτη και για την όγδοη χειρότερη σε ποσοστό.

"Ο Οκτώβριος ήταν ανέκαθεν ο πιο τρομερός μήνας του έτους για τις αγορές", δηλώνει ο κ. David Wyss, διευθύνων οικονομολόγος της Standard & Poor's σε έρευνα του CNN. "Είναι ο μήνας κατά τον οποίο συμβαίνουν τα περισσότερα χρηματιστηριακά κραχ και παρουσιάζονται τα χαμηλότερα επίπεδα (bottoms). Ο φετινός Οκτώβριος επιβεβαιώνει τη φήμη - ήταν πράγματι ένας απαίσιος μήνας".

Στο κλείσιμο της Πέμπτης 30/10 ο δείκτης Dow Jones σημείωνε πτώση 1.670 μονάδων, που είναι η μεγαλύτερη σε μονάδες στην ιστορία του, σύμφωνα με το Stock Trader's Almanac που διαθέτει στοιχεία από το 1901. Ο Nasdaq διολίσθησε 384 μονάδες ή 18,4% τον Οκτώβριο, σημειώνοντας την έβδομη μεγαλύτερη πτώση βάσει μονάδων και την έκτη μεγαλύτερη βάσει ποσοστού, από το 1971 που συστάθηκε αυτός ο τεχνολογικός δείκτης.

Παγκοσμίως, το χρηματιστηριακό ξεπούλημα που εκδηλώνεται καθώς επίσης η χρηματοπιστωτική κρίση έχει εξανεμίσει πάνω από 9,5 τρισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των διεθνών χρηματιστηρίων, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο δείκτης Stoxx 600 που καλύπτει τα ευρωπαϊκά blue chips διολίσθησε τον Οκτώβριο 15%. Ο δείκτης MSCI αναδυόμενων αγορών έχει διολισθήσει 28%, αν και κατέγραψε ράλι 20% την τελευταία εβδομάδα του μήνα. Τη χειρότερη εμφάνιση μεταξύ των 89 διεθνών χρηματιστηρίων που "παρακολουθεί" το Bloomberg είχε η αγορά της Ισλανδίας, όπου ο δείκτης OMX Island καταβυθίστηκε 81%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v