Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

B.Obama: Αναγγέλλει άμεσα τον υπουργό Οικονομικών

Ο Timothy Geithner της Fed Νέας Υόρκης, ο πρώην υπ.Οικ. Lawrence Summers και ο πρώην διοικητής της Fed, Paul Volcker, είναι τα κύρια πρόσωπα που διεκδικούν το «καυτό» υπουργείο Οικονομικών του B.Obama.

B.Obama: Αναγγέλλει άμεσα τον υπουργό Οικονομικών
Ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, που κληρονομεί την χειρότερη οικονομική κρίση δεκαετιών αναλαμβάνοντας την ηγεσία, αναμένεται να ανακοινώσει πολύ σύντομα τα ονόματα ορισμένων «πρωτοκλασάτων» στελεχών που θα αναλάβουν το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης των Δημοκρατικών, και ίσως αποκαλύψει τον υπουργό Οικονομικών του σήμερα, Πέμπτη.

Μεταξύ των προσώπων που συζητούνται για το «καυτό» υπουργείο, είναι ο Timothy Geithner, διοικητή της Federal Reserve Bank Νέας Υόρκης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Lawrence Summers και ο πρώην διοικητής της Federal Reserve Paul Volcker.

Ο κ. Obama έχει ήδη συγκροτήσει ένα team μετάβασης, που δουλεύει γρήγορα για να πληρώσει τα κρίσιμα πόστα της οικονομίας και της εθνικής ασφάλειας. Επικεφαλής αυτής της ομάδας είναι η Valerie Jarrett, στενή φίλη του Obama, ο Pete Rouse, ο προσωπάρχης του στην Γερουσία, και ο (ελληνικής καταγωγής κατά το ήμισυ) John Podesta, πρώην προσωπάρχης του Bill Clinton.

Για το υπουργείο Οικονομίας, εκτός των Geithner, Summers και Volcker, συζητείται και το όνομα της Laura Tyson, συμβούλου επί κυβέρνησης Clinton.

Ο νέος Πρόεδρος, αναμένεται πολύ σύντομα να ανκοινώσει και τα υπόλοιπα στελέχη που θα πλαισιώσουν το οικονομικό επιτελείο του. Αναμένεται να αναλάβουν κορυφαίες συμβουλευτικές έδρες οι οικονομολόγοι Austan Goolsbee του Πανεπιστημίου του Σικάγο και Jason Furman, πρώην οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Clinton.

Σημειώνεται ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Robert Rubin, δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση του νέο-εκλεγμένου Προέδρου. Ο κ. Rubin που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών στην περίοδο 1995-99 στην κυβέρνηση Clinton, αναφερόταν ως πιθανός υποψήφιος σε διάφορες θέσεις της νέας κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και επικεφαλής του οικονομικού υπουργείου.

«Ο Obama είναι καταπληκτικός,» δήλωσε ο κ. Rubin σε συνέντευξή του. «Αλλά έχουμε συζητήσει και του είπα ότι δεν με ενδιαφέρει να επιστρέψω στην κυβέρνηση.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v