Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

J.C.Trichet: Δεν αποκλείεται νέα μείωση επιτοκίων

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης της πιστωτικής πολιτικής της ευρωζώνης ο διοικητής της ΕΚΤ, Jean Claude Trichet, δηλώνοντας εξάλλου ότι συζητήθηκε και μεγαλύτερη μείωση στην σημερινή συνεδρίαση.

J.C.Trichet: Δεν αποκλείεται νέα μείωση επιτοκίων
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης της πιστωτικής πολιτικής της ευρωζώνης ο διοικητής της ΕΚΤ, Jean Claude Trichet, δηλώνοντας ότι "δεν αποκλείεται" μια τέτοια προοπτική.

Ο κεντρικός τραπεζίτης παρέθεσε συνέντευξη Τύπου, κατόπιν της ολοκλήρωσης της τακτικής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά την οποία αποφασίστηκε μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στο 3,25%.

Ο διοικητής της ΕΚΤ, δήλωσε ότι ορισμένοι πτωτικοί κίνδυνοι για την οικονομία της ευρωζώνης έχουν υλοποιηθεί, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν «ακραίες προκλήσεις για το μέλλον». Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε πάντως ότι δεν διαβλέπει πιστωτική κατάρρευση στην Ευρώπη.

Ο κ. Trichet δήλωσε εξάλλου ότι στην ΕΚΤ συζητήθηκε στην σημερινή συνεδρίαση το ενδεχόμενο μεγαλύτερης μείωσης των επιτοκίων. Η απόφαση πάντως της μείωσης κατά 0,50 μονάδες, ήταν ομόφωνη. 

Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα, η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε απροσδόκητα το επιτόκιο της στερλίνας κατά 1,5 μονάδα στο 3%.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, ο κ. Trichet τόνισε ότι οι τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις οφείλονται στην προηγούμενη εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων και ότι εμφανίζεται αποκλιμάκωση των πληθωριστικών κινδύνων. Δήλωσε ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε τροχιά να ανταποκριθεί στον στόχο του 2% το 2009.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, κατά πόσον εκτιμά ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα διολισθήσει σε ύφεση, ο κεντρικός τραπεζίτης απάντησε "αυτό θα περιμένουμε να δούμε."

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v