Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall Street: Το "ασανσέρ" σταμάτησε στο ρετιρέ

Με ράλι άνω του 6% έκλεισε η Wall, σε μια συνεδρίαση με έντονη μεταβλητότητα, με τη διακύμανση του Dow Jones να ξεπερνά τις 900 μονάδες. Επιστροφή των "ταύρων" και στους τρεις δείκτες. Πάνω από τις 900 μ. ο S&P. 

Επανέκαμψε η Wall Street ύστερα από μία συνεδρίαση με έντονη μεταβλητότητα και συχνές εναλλαγές προσήμων.

Ειδικότερα, έπειτα από θετικό άνοιγμα, ο Dow Jones βρέθηκε κάτω από τις 8.000 μονάδες για να καταλήξει, ύστερα από έντονες διακυμάνσεις, σε σαφώς θετικό έδαφος. Χαρακτηριστικά, το περιθώριο της διακύμανσης του δείκτη ξεπέρασε τις 800 μονάδες.

Έτσι ο Dow Jones κατέγραψε εντυπωσιακά κέρδη 6,67% κλεινοντας στις 8.835,25 μονάδες. Ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 6,50% στις 1.596,70 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 6,92% στις 911,29 μονάδες.

Η νευρικότητα στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά προκλήθηκε από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για βαθιά ύφεση, όπως αποδεικνύεται από τους αριθμούς των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας, που άγγιξαν τα επίπεδα της 11ης Σεπτεμβρίου και συνολικά το υψηλό 25 ετών και στην εκτίμησή τους ότι η επιβράδυνση των μακροοικονομικών μεγεθών υπερκερά τη βραχυχρόνια κάμψη των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Στα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα ύφεσης ήρθαν να προστεθούν η πτώση των εξαγωγών και η δραματική αύξηση των κατασχέσεων κατοικιών.

Αλλά και από το επιχειρηματικό μέτωπο τα νέα ήταν δυσμενή, με τη Wal-Mart να δηλώνει ότι οι προοπτικές για το τέταρτο τρίμηνο είναι δυσοίωνες, παρά τα υψηλότερα των προβλέψεων κέρδη εννεαμήνου, αλλά και την Intel να προβλέπει μειωμένες πωλήσεις στο τέλος του έτους.

Παρ' όλα αυτά, η αγορά αντέδρασε θεωρώντας τις διαμορφωθείσες τιμές των μετοχών επενδυτική ευκαιρία, με αποτέλεσμα να αναζωπυρωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον. Διάφοροι αναλυτές σημείωναν χαρακτηριστικά ότι η υποχώρηση του Dow Jones κάτω από τις 8.000 μονάδες θεωρήθηκε από τους επενδυτές "πάτος" της αγοράς.   
 
Έτσι, η Intel είδε τη μετοχή της να καταγράφει σημαντικά κέρδη της τάξης του 6%, τη στιγμή που έχανε περίπου 3% ενδοσυνεδριακά, ενώ η Microsoft κατέγραψε τελικά κέρδη 3,35%, σβήνοντας τις ενδοσυνεδριακές απώλειες της τάξης του 5%.

Το ράλι ακολούθησε και η Wal-Mart σημειώνοντας άνοδο 3,78%.

Οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου, οι οποίες πιέζονταν ενδοσυνεδριακά, ανέκαμψαν προς το τέλος της συνεδρίασης. Έτσι, με κέρδη έκλεισε ο τίτλος της Bank of America, ενώ αυτός της Citi έκλεισε με οριακές απώλειες.

Ο όγκος των συναλλαγών στο NYSE ήταν υψηλός και κυμάνθηκε στο 1,4 δισ. τεμάχια. Η αναλογία ανοδικών - πτωτικών τίτλων ήταν 7 προς 3. Στον Nasdaq 2,51 δισ. τεμάχια ήταν διαπραγματεύσιμα με τις ανοδικές μετοχές να υπερτερούν των πτωτικών σε αναλογία 9 προς 5.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη κίνηση στο NYSE ήταν αυτές των General Electric, Citigroup και Bank of America. Στο Nasdaq οι μετοχές που προσέλκυσαν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν αυτές των Microsoft, Intel, και Cisco.

Λίγο πριν από το κλείσιμο το δικαίωμα της 3E κατέγραφε κέρδη 2,58% στα 13,93 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής έκλεισε στα 4,05 δολάρια, με άνοδο 3,85%. Tο δικαίωμα του ΟΤΕ σημείωσε άνοδο 13,57%, στα 8,12 δολάρια.

Μικτές τάσεις επικράτησαν στις ευρωαγορές, κατόπιν μίας συνεδρίασης διαρκούς εναλλαγής προσήμων, αλλά πάντως με συγκριτικά ήπιες διακυμάνσεις.

Έτσι, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,31% στις 4.169 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 0,62% στις 4.649 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC ενισχύθηκε κατά 1,1% στις 3.269 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v