Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δραματική μεταβλητότητα στη Wall Street

Άλλη μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας στην Wall, με τους δείκτες να αντιδρούν παροδικά στα χαμηλά 6ετίας αλλά να επιστρέφουν εύκολα στα «κόκκινα.» Δραματική εικόνα Citi (-15%), ελπίδες για τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Μέσα σε κλίμα δραματικής μεταβλητότητας, η Wall γυρνάει στα «πράσινα» μετά τις αρχικές έντονες απώλειες, που ώθησαν τους βασικούς δείκτες σε χαμηλά 6ετίας.

Αντιδρά το αμερικανικό χρηματιστήριο μετά την κατρακύλα στα χαμηλότερα επίπεδα 6 ετών και οι βασικοί δείκτες «γυρίζουν» στα πράσινα, έχοντας ανοίξει την συνεδρίαση σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,45% στις 8.032 μονάδες, ο S&P 0,04% στις 806 μονάδες και ο Nasdaq 0,95% στις 1.399 μονάδες.

Η συνεδρίαση ήταν έντονα πτωτική στις δύο πρώτες ώρες περίπου, στο πλαίσιο της καθολικής χρηματιστηριακής διολίσθησης που επικρατεί στον πλανήτη και ώθησε τον παγκόσμιο δείκτη MSCI στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003.

Οι ανησυχίες για περαιτέρω ζημίες στον τραπεζικό κλάδο και διολίσθησης των εταιρικών κερδών, καθώς η χρηματοοικονομική κρίση περνάει πια στην πραγματική οικονομία, κυριαρχούν στις ανησυχίες.

Στις ΗΠΑ, ανακοινώθηκε λίγο πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης, αύξησης των αιτήσεων επιδόματος ανεργίας στα υψηλότερα επίπεδα 16 ετών.

Ο δείκτης S&P της ευρύτερης αμερικανικής αγοράς βυθίστηκε έως τις 776,76 μονάδες, που ήταν το χαμηλότερο σημείο που είχε αγγίξει κατά την bear market 2002. Ο δείκτης, με πτώση 47% από τις αρχές του έτους, σημείωνε την μεγαλύτερη ετήσια πτώση στην ιστορία του.

Η μετοχή της Goldman Sachs διολίσθησε κάτω από τα 53 δολάρια για πρώτη φορά από τότε που εισήχθη στο χρηματιστήριο, περίπου δέκα χρόνια πριν.  Ο τίτλος διολίσθησε έως το χαμηλό των 52,35 δολαρίων, δίνοντας στον χρηματοοικονομικό όμιλοι κεφαλαιοποίηση 25 δισ. δολ. Στο υψηλότερο επίπεδό της, πέρσι τέτοια εποχή, η κεφαλαιοποίηση της Goldman ήταν 105 δισ. δολ.

Η μετοχή της Citigroup υποχωρεί 15% ενώ νωρίτερα εμφάνιζε πτώση έως 25% στα 4,78 δολάρια, υποχωρώντας κάτω από τα 5 δολάρια για πρώτη φορά από το 1994. Στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, η μετοχή της Citi σημείωσε τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες (23%) στην ιστορία της.

Ο τίτλος της καταπονημένης αυτοκινητοβιομηχανίας GM διολισθαίνει 12%.

Εντονες είναι οι πιέσεις στις διεθνείς αγορές, όπου ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες άνω του 6%.

Ο δείκτης MSCI αναδυόμενων αγορών βυθίζεται 5% με τον ρωσικό Micex να διολισθαίνει έως 9% μέχρι να διακοπεί η συνεδρίαση στη Μόσχα.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί αυτή την ώρα 2,25%, ο DAX 2,35% και ο CAC 3,27%.

Νωρίτερα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δέχτηκαν κάποια στήριξη αφενός από την αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων στην Ελβετία και την απόφαση του σαουδάραβα πρίγκηπα Alwaleed να αυξήσει το μερίδιό του στην Citigroup.

Σύμφωνα με τις μετρήσει του Bloomberg, 32 τρισ. δολάρια έχουν εξανεμιστεί από τα διεθνή χρηματιστήρια φέτος, καθώς οι οικονομίες της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας διολισθαίνουν σε ύφεση.

Χθες, ο Dow υποχώρησε χαμηλότερα των 8.000 μονάδων, ενώ ο Nasdaq βρέθηκε κάτω από τις 1.400 σε μια συνεδρίαση ισχυρών απωλειών που χρωματίστηκε από τις έντονες ανησυχίες για το βάθος της ύφεσης.

Το χαμηλό 52 εβδομάδων του δείκτη Dow Jones ήταν οι 7.773 μονάδες που σημειώθηκε την «μαύρη Παρασκευή» 10 Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v