Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλό 5,5 ετών για ευρωαγορές-Πτώση futures Wall

Σε χαμηλό 5,5 ετών διαμορφώνονται οι ευρωπαϊκές αγορές, με την πτώση να διαχέεται σε όλους τους κλάδους και το sell-off να μοιάζει ασταμάτητο. Ισχυρές πιέσεις στα futures της Wall Street.

Κοντά σε χαμηλό 5,5 ετών διαμορφώνονται οι ευρωπαϊκές αγορές, συνεχίζοντας το sell-off που καταγράφεται σε διεθνές επίπεδο και με τις πιέσεις να ασκούνται σε όλο το εύρος των επιχειρηματικών κλάδων.

Σαφώς στην «κορυφή» των ρευστοποιήσεων παραμένουν, για μία ακόμη συνεδρίαση, οι μετοχές χρηματοοικονομικών ομίλων, με αυτήν της UBS να δέχεται εξαιρετικά ισχυρές πιέσεις καθώς υποχωρεί 8,29%, ενώ στον «αρνητικό ανταγωνισμό» έχει εισέλθει και η μετοχή της ING με πτώση πλησίον του 9%.

Οι πιέσεις για τους χρηματοοικονομικούς ομίλους καταφθάνουν μετά την ανακοίνωση της Citigroup για «ανάληψη» περιουσιακών στοιχείων αξίας 17 δισ. δολαρίων, κίνηση που οδηγεί την αγορά στο συμπέρασμα ότι θα υπάρξουν περαιτέρω απομειώσεις ενεργητικού. Η μετοχή του ομίλου υποχώρησε 23% στη χθεσινή συνεδρίαση της Ν. Υόρκης, ενώ αποδυναμώνεται υψηλότερα του 16% στην αγορά της Φρανκφούρτης.

Ισχυρές απώλειες για τις μετοχές μεταλλευτικών ομίλων με αυτές των Anlgo American, Rio Tinto και ArcelorMittal να αποδυναμώνονται 3,69%, 2,15% και 9% αντίστοιχα.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2003 διαμορφώνεται ο παγκόσμιος δείκτης MSCI World, ο οποίος υποχωρεί σε ποσοστό της τάξης του 2,2%, με τον δείκτη αναδυόμενων αγορών MSCI Emerging Markets να αποδυναμώνεται 4,7%. Κλειστή παραμένει η αγορά της Ρωσίας, καθώς ο Micex «άνοιξε» με πτώση υψηλότερη του 7%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρωσική αγορά έχει υποχωρήσει 73% από τις αρχές του έτους. Αποδυνάμωση της τάξης του 3,5% καταγράφει ο ISE National 100 στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωπη με την απόλυτη κατάρρευση της εμπιστοσύνης σε κάθε μορφή επένδυσης», σημειώνει στο Bloomberg, ο κ. Espen Furnes, αναλυτής της Storeban Asset Management, με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 48 δισ. δολαρίων. Προσθέτει, δε, χαρακτηριστικά «δεν υπάρχει κανένας αγοραστής στον ορίζοντα. Το 2008 θα καταγραφεί στην ιστορία ως μία ένα από τα πλέον δραματικά έτη».

Περισσότερα από 32 δισ. δολάρια έχουν «χαθεί» από την κεφαλαιοποίηση των αγορών από τις αρχές του έτους, καθώς η μία μετά την άλλη οι κορυφαίες οικονομίες της υφηλίου διολισθαίνουν σε ύφεση.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι τα κέρδη για τους χρηματοοικονομικούς ομίλους που είναι εισηγμένοι στον πανευρωπαϊκό δείκτη DJ Stoxx 600 θα υποχωρήσουν 48% φέτος, ενώ συνολικά η κερδοφορία των εισηγμένων θα αποδυναμωθεί κατά 10%.

Απώλειες 2,59% για τον DAX 30 στις 4.240 μονάδες, με τον FTSE 100 να υποχωρεί 2,11% στις 3.921 μονάδες και τον CAC 40 να αποδυναμώνεται πλησίον του 3,05% στις 2.993 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται, αυτήν την ώρα, στα futures της Wall Street με τον Dow Jones να υποχωρεί 1,38%, τον S&P 500 να κινείται 1,90% χαμηλότερα και τον Nasdaq να αποδυναμώνεται πλησίον του 1,69%.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των ανακοινώσεων για την πορεία των αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, τον δείκτη Philadelphia Fed για τον Οκτώβριο, καθώς και τον σύνθετο δείκτη οικονομικής δραστηριότητας (Leading indicators) για τον Οκτώβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v