Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δώσε και μένα… θείε Σαμ

Εάν είστε κάτοικος Ηνωμένων Πολιτειών, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε προς όφελός σας το "πακέτο σωτηρίας" των 700 δισ. δολ., εξασφαλίζοντας εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους για την αποπληρωμή του στεγαστικού σας δανείου.

Δώσε και μένα… θείε Σαμ
Οι επιχειρήσεις διάσωσης γίνονται ένα ζήτημα όλο και πιο… προσωπικό για τους φορολογουμένους. Εάν όμως είστε κάτοικος Ηνωμένων Πολιτειών, μπορείτε να τις εκμεταλλευτείτε προς όφελός σας, εξασφαλίζοντας εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους για την αποπληρωμή του στεγαστικού σας δανείου.

Όπως διαβάζουμε στο blog των "F.T." "Alphaville", το πρόγραμμα Streamlined Modification Program, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ταμείου Εγγυοδοσίας FDIC, ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα και δίνει τη δυνατότητα σε δανειολήπτες, οι οποίοι βρίσκονται στα πρόθυρα της καταστροφής, να "ξαναρυθμίσουν" το δάνειό τους.

Η Kathleen Pender από το San Francisco Chronicle δείχνει τον τρόπο:

"Για να ενταχθείτε στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχετε καθυστερημένη δόση 90 ημερών σε στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας. Πρέπει να έχετε στην κατοχή σας το 90% τουλάχιστον του αντίστοιχου της αξίας του σπιτιού.

Το δάνειό σας πρέπει να προέρχεται ή να είναι εγγυημένο στη Fannie Mae ή στη Freddie Mac ή να ανήκει σε έναν από τους πιστωτικούς οίκους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα".

Αν ανταποκρίνεστε σε αυτές τις απαιτήσεις και έχετε δεδομένο εισόδημα, ο πιστωτής θα μειώσει το ποσό της μηνιαίας δόσης στεγαστικού δανείου -περιλαμβανομένων των φόρων ακίνητης περιουσίας, ασφάλισης κ.ά.- στο 38% του μικτού εισοδήματός σας.

Στη διαδικασία της επαναδιαπραγμάτευσης συζητείται μόνο το εισόδημα και όχι όλα τα περιουσιακά. Εάν είχατε βάλει νέα υποθήκη για να αγοράσετε μια Mercedes ή ένα καινούργιο σπίτι, κανένας δεν σας ζητάει να τα πουλήσετε για να πληρώσετε το δάνειο.

Bέβαια, εάν αφήσετε απλήρωτο το δάνειο για 90 ημέρες, θα υποστεί πλήγμα η αξιολόγηση της πιστοληπτικής σας ικανότητας - και πάλι όμως το πλήγμα θα είναι μικρότερο σε σχέση με την υποβάθμιση από χρεοκοπία ή κατάσχεση.

Κοντολογίς, όπως αναφέρει και η αρθρογράφος κ. Pender, όποιος δεν ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση, θα είναι ηλίθιος.

Ο κ. Peter Schiff, πρόεδρος της Euro Pacific Capital, προβλέπει ότι πάρα πολλοί ιδιοκτήτες θα σταματήσουν να πληρώνουν το δάνειό τους και στη συνέχεια θα μειώσουν το εισόδημά τους, ώστε να εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση της μηνιαίας δόσης. Θα σταματήσουν να δουλεύουν για ένα διάστημα ή, αν σε ένα ζευγάρι δουλεύουν και οι δύο, θα σταματήσει ο ένας. Μετά τη ρύθμιση, θα κοιτάξουν να αυξήσουν ξανά το εισόδημά τους.

"Είναι μια ευκαιρία που παρουσιάζεται μία φορά στη ζωή του ανθρώπου. Θα είναι ηλίθιος όποιος δεν συμμετάσχει. Ουσιαστικά, το πρόγραμμα τιμωρεί τους καλοπληρωτές που δεν πήραν την ανεύθυνη απόφαση να αγοράσουν ένα σπίτι το οποίο δεν μπορούσαν να πληρώσουν".

Εάν έχετε ηθικούς ενδοιασμούς, ιδού η άποψη του κ. Felix Salmon:

'Να θυμάστε ότι δεν είναι έγκλημα να δηλώσετε αδυναμία αποπληρωμής δανείου. Οι τράπεζες είναι τρισευτυχισμένες όταν χρησιμοποιούν τα ψιλά γράμματα των πιστωτικών καρτών για να 'πνίξουν' τους πελάτες τους. Και οι πελάτες τους θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι όταν έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν την κατάσταση των τραπεζών".
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v