Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χάνει τη δύναμή του το δολάριο

Οι παράγοντες που στήριζαν μέχρι σήμερα την ανάκαμψη του δολαρίου υποχωρούν. Σύμφωνα με τον D.Powell της Bank of America, το ευρώ έχει τη "δυνατότητα" να φθάσει έως τα 1,44 δολ. στο α' τρίμηνο του 2009.

  • David Powell, Bank of America
Χάνει τη δύναμή του  το δολάριο
Το πρόσφατο ράλι του δολαρίου φθάνει στο τέλος του;

Σύμφωνα με τον κ. David Powell, στρατηγικό αναλυτή των αγορών συναλλάγματος της Bank of America, το «πράσινο νόμισμα» δεν διαθέτει, πλέον, αρκετούς παράγοντες στήριξης.

Η έλλειψη ρευστότητας σε δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο – ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησε σε ανοδική πορεία το αμερικανικό νόμισμα τον Σεπτέμβριο – έχει μειωθεί σημαντικά, χάρη στις συνεχιζόμενες «ενέσεις» ρευστότητας ανά την υφήλιο, όπως υποστηρίζει ο αναλυτής.

Επιπρόσθετα, ο επαναπατρισμός δολαρίων, δεν φαίνεται να αποτελεί σημείο στο οποίο το νόμισμα μπορεί να στηριχθεί σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς έχει καταγράψει κάθετη υποχώρηση το τελευταίο διάστημα, όπως τονίζει ο κ. Powell.

«Ένας τρίτος παράγοντας στήριξης του δολαρίου ήταν η σταθερά ισχυρή απόδοση των αμερικανικών ομολόγων μακροπρόθεσμης ωρίμανσης, ιδιαίτερα εάν συγκριθεί με την αντίστοιχη των γερμανικών Bunds. Όμως η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου είναι υπερβολική, ακόμη και εάν εξετασθεί υπό το παραπάνω πρίσμα.

Ακόμη, η υποχώρηση του δολαρίου αποτελεί μία «παραδοσιακή» πορεία, κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου. Ως εκ τούτου επιβεβαιώνουμε την πρόβλεψή μας ότι η ισοτιμία του ευρώ θα «κλείσει» το 2008 στα 1,38 δολάρια, ενώ στο α’ τρίμηνο του 2009 το ευρωπαϊκό νόμισμα θα ανακάμψει ισχυρά έως τα 1,44 δολάρια», καταλήγει ο αναλυτής.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v