Οικονομικές συμβουλές στον Barack Obama

Ο κ. Obama θα πρέπει να να στηρίξει την οικονομία των ΗΠΑ, με πρώτη ενέργεια την τοποθέτηση του κ. Paul Volker ως υπουργού Οικονομικών. Αυτό που χρειάζονται οι ΗΠΑ είναι ηγέτες που γνωρίζουν πώς λειτουργεί η αγορά.

  • Glenn Hubbard*
Οικονομικές συμβουλές στον Barack Obama
Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Barack Obama βρίσκεται αντιμέτωπος με εκκλήσεις για τη δημιουργία ενός νέου "πακέτου" στήριξης για την αναβίωση της αμερικανικής οικονομίας. Η πρόσφατη πτώση στις τιμές κάθε είδους παγίου και οι απώλειες θέσεων εργασίας καθιστούν περισσότερο ισχυρές αυτές τις εκκλήσεις. Ως εκ τούτου, ο κ. Obama καλείται να "πάρει μία βαθιά ανάσα" και να δράσει βάσει τεσσάρων κατευθυντήριων γραμμών.

Πρώτον, η υποχώρηση της οικονομίας οφείλεται στην πτώση τιμών κάθε είδους ενεργητικού, που οδηγεί με τη σειρά της στη συρρίκνωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών αλλά και των ισολογισμών των τραπεζών, οι οποίες προχωρούν σε μείωση δανεισμού και δαπανών. Ως εκ τούτου, η ασκούμενη πολιτική θα πρέπει να στηρίξει την ανάκαμψη των τιμών.

Δεύτερον, οι όποιες κινήσεις θα πρέπει να αποτελούν μέρος ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού. Πρόσκαιρες μειώσεις φόρων έχουν πολύ μικρή ευεργετική επίδραση. Η προσπάθεια στήριξης της αγοράς κατοικιών θα πρέπει να είναι προσεκτική ώστε να μη δημιουργήσει νέα φούσκα.

Τρίτον, ο κ. Obama θα πρέπει να επικεντρωθεί σε πολιτική που μπορεί να εφαρμοστεί γρήγορα. Για παράδειγμα, μία άμεση "ένεση" ρευστότητας στα χρηματοοικονομικά ιδρύματα θα είναι καλύτερη λύση από την αγορά "τοξικών" παγίων. Η αλλαγή στους όρους λήψης στεγαστικών δανείων, προκειμένου οι κάτοχοί τους να επαναδιαπραγματευτούν τις δόσεις που καταβάλλουν, χρειάζεται πολύ χρόνο.

Με δεδομένες τις παραπάνω κατευθυντήριες γραμμές, ο κ. Obama θα πρέπει να καταθέσει προτάσεις με στόχο την ανάκαμψη εμπιστοσύνης, πιστώσεων, κεφαλαίων και εγγυήσεων.

Αποκατάσταση εμπιστοσύνης: Θα πρέπει να επιλέξει τον κ. Paul Volker, πρώην πρόεδρο της Fed, ως υπουργό Οικονομικών. Προκειμένου η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής να είναι επιτυχημένη, στις μέρες μας, χρειάζεται ένας ηγέτης που να κατανοεί τη λειτουργία των αγορών και των χρηματοοικονομικών ομίλων. Επίσης, χρειάζεται κάποιος που να έχει τον σεβασμό όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Κανείς δεν έχει περισσότερα προσόντα από τον κ. Volker.

Αποκατάσταση πιστώσεων: Το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να μείνει προσηλωμένο στη βελτίωση της κατάστασης του χρηματοοικονομικού συστήματος. Ο κ. Obama θα πρέπει να εξηγήσει σε όλους -κάτι που απέτυχε να πράξει η κυβέρνηση του κ. Bush- ότι Wall Street και Main Street δεν είναι δύο αποκομμένοι κόσμοι, αλλά οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Ενώ η Fed θα πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια να "ξεπαγώσει" τον διατραπεζικό δανεισμό, το υπουργείο Οικονομικών θα χρειαστεί να συνεχίσει την προσπάθεια στήριξης της κεφαλαιουχικής επάρκειας των τραπεζών, στοιχείο ιδιαίτερα κρίσιμο για τη διατήρηση του δανεισμού σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Στήριξη κεφαλαίων: Διατήρηση των φόρων για αποταμιεύσεις σε χαμηλό επίπεδο. Η διατήρηση των χαμηλών φόρων σε μερίσματα και κεφαλαιουχικά κέρδη είναι το πρώτο σημαντικό βήμα. Μείωση των φόρων που αφορούν στις επιχειρήσεις θα μπορούσε να στηρίξει μετοχές και επενδύσεις. Ο κ. Charles Rangel, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, έχει υποστηρίξει την ανάγκη μείωσης του φορολογικού συντελεστή για επιχειρήσεις στο 28%.

Ενίσχυση εγγυήσεων: "Σπάσιμο" του φαύλου κύκλου συνεχούς πτώσης στις τιμές κατοικιών και "άνοιγμα" των πιστωτικών αγορών. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι εντός του επόμενου 18μηνου οι τιμές ακινήτων θα υποχωρήσουν 15%. Σταθεροποίηση των τιμών σημαίνει σταθεροποίηση των ισολογισμών των νοικοκυριών αλλά και διακοπή στη συνεχιζόμενη πτώση στις τιμές τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων.

Γενναίες αποφάσεις στήριξης των τιμών θα βοηθήσουν τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά και φυσικά θα ενθαρρύνουν την ενίσχυση δαπανών και επενδύσεων. Ορισμένα από αυτά τα βήματα είναι ακριβά, αλλά ακόμη πιο ακριβή είναι η αδράνεια. Ίσως, λοιπόν, ο κ. Obama θα πρέπει να αλλάξει τις προτεραιότητές του, τουλάχιστον σε σύγκριση με αυτές που διατύπωνε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Η αλλαγή έχει ανάγκη ισχυρής εξουσίας, όμως πρώτα απ’ όλα πρέπει να ενισχύσει την οικονομία.

* Ο κ. Glenn Hubbard είναι πρύτανης στο Columbia Business School. Υπήρξε πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων στην κυβέρνηση του κ. George W. Bush.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v