Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρές πιέσεις σε ευρωαγορές-Futures Wall

Σταθερά σε «διαδικασία» πτώσης παραμένουν οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ πιέσεις ασκούνται στα futures της Wall, εν αναμονή των στοιχείων για πληθωρισμό και ενάρξεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ.

Εν αναμονή μακροοικονομικών ανακοινώσεων στις ΗΠΑ βρίσκονται οι επενδυτές, προεξοφλώντας υποχώρηση του πληθωρισμού αλλά και νέα βύθιση στις ενάρξεις κατασκευής νέων κατοικιών.

Οι μετοχές χρηματοοικονομικών ομίλων και μεταλλευτικών εταιρειών – μετά και την υποχώρησε σε χαμηλό 3 ετών της τιμής αλουμινίου λόγω ισχυρής ανόδου των αποθεμάτων – βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.

Το βασικό, προς το παρόν, συμπέρασμα των συμμετεχόντων στις αγορές είναι ότι τα μέχρι στιγμής μέτρα που έχουν λάβει οι ανά τον κόσμο κυβερνήσεις αλλά και οι μειώσεις επιτοκίων δεν πρόκειται να αποτρέψουν την ύφεση και κατά συνέπεια και την πτώση στην εταιρική κερδοφορία.

Παράλληλα η κρίση διαχέεται σε όλο και περισσότερους επιχειρηματικούς κλάδους, με την αμερικανική – και όχι μόνο – αυτοκινητοβιομηχανία να βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών, μετά και το SOS που εξέπεμψαν οι επικεφαλείς Ford, General Motors και Chrysler εκλιπαρώντας το κογκρέσο να «περάσει» πακέτο βοήθειας ύψους 25 δισ. δολαρίων.

Η δυσχερής θέση των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών επηρεάζει και τις «συναδέλφους» της στην Ευρώπη, με την BMW να αποδυναμώνεται 6,1% και την PSA Peugeot να υποχωρεί κατά 4,8%.

Πτώση 4,1% για τη μετοχή της UBS, μετά την υποβάθμιση της πρόβλεψης για τα κέρδη της από την Morgan Stanley, η οποία αναμένει ότι η ελβετική τράπεζα θα ανακοινώσει επιπλέον απομειώσεις ενεργητικού. Απώλειες 3,4% για την HSBC Holdings, μετά και την υποβάθμισή της σε «sell» από την WestLB.

Το αρνητικό κλίμα στις αγορές επέτεινε και η δήλωση του επικεφαλής της ΕΚΤ, κ. Jean-Claude Trichet, σε συνέντευξή του στο Sky News ότι η υφήλιος βρίσκεται αντιμέτωπη με την χειρότερη κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε διαδικασία ισχυρών πιέσεων οι τίτλοι μεταλλευτικών ομίλων με την Rio Tinto να υποχωρεί 3,1% και την BHP Billiton να αποδυναμώνεται πλησίον του 2,6%.

Απώλειες 0,5% για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI World, ο οποίος «ανεβάζει» την πτώση του από τις αρχές του έτους στο 46%, ενώ κατά 1% χαμηλότερα κινείται το πανευρωπαϊκός DJ Stoxx 600.

Πλησίον του 1,27% αποδυναμώνεται ο DAX 30 στο επίπεδο των 4.519 μονάδων, με τον FTSE 100 να κινείται 1,83% χαμηλότερα στις 4.131 μονάδες και τον CAC 40 να υποχωρεί σε ποσοστό της τάξης του 1,52% στις 3.168 μονάδες.

Ανάλογη η εικόνα, αυτήν την ώρα, στα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 1,4%, τον S&P 500 πλησίον του 1,5% και τον Nasdaq να αποδυναμώνεται 2,2%.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στην ανακοίνωση για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, με πρόβλεψη ότι έχει υποχωρήσει με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1949. Ανάλογη η πρόβλεψη και για τις ενάρξεις κατοικιών, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v