Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεύρυνση απωλειών ευρωαγορών-Πτώση futures Wall

Διευρύνουν τις απώλειές τους οι ευρωπαϊκές αγορές, υπό το πρίσμα ότι η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία θα είναι "μακρά και επώδυνη", ενώ πτωτική κίνηση ακολουθούν και τα futures της Wall Street.

Σταθερά σε τροχιά πτώσης κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι ειδήσεις επιβεβαιώνουν όλο και συχνότερα τόσο την διολίσθηση σε ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, όσο και την δυσκολία «εξόδου» από αυτήν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η ύφεση στην ιαπωνική οικονομία είναι, πλέον, και «επίσημη», μετά τη νέα συρρίκνωσή της, ενώ προβλέψεις κορυφαίων συνδέσμων σε Βρετανία και ΗΠΑ καθιστούν σαφές ότι τα προβλήματα θα διατηρηθούν και κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Οι πρώτοι που δέχονται το πλήγμα στο ενδεχόμενο παρατεταμένης ύφεσης δεν είναι άλλοι από τους τραπεζικούς τίτλους, με τις Santander και BNP Paribas να υποχωρούν υψηλότερα του 5% και την UBS να αγγίζει ιστορικό χαμηλό, με πτώση της τάξης του 4%. Η μετοχή της Tesco να υποχωρεί 4%, μετά την σύσταση της JPMorgan Chase για πώληση της μετοχής.

«Ελεύθερη» πτώση για τη μετοχή της γερμανικής τσιμεντοβιομηχανίας HeidelbergCement κατά 16%, υπό το πρίσμα ότι η ζήτηση θα υποχωρήσει σημαντικά.

Παράλληλα η συνεχιζόμενη αποδυνάμωση του «μαύρου χρυσού» σε Λονδίνο και Ν. Υόρκη αρκεί ισχυρές πιέσεις στους δεικτοβαρείς ενεργειακούς τίτλους, αν και στον αντίποδα στηρίζει τις μετοχές κλάδων «ευαίσθητων» στο υψηλό ενεργειακό κόστος, όπως αυτός αυτοκινητοβιομηχανίας.

Απώλειες 0,4% για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI World, ο οποίος «ανεβάζει» τις απώλειές του από την αρχή του έτους στο 45%, ενώ πλησίον του 1,1% αποδυναμώνεται ο πανευρωπαϊκός DJ Stoxx 600.

Πτωτική κίνηση για τις 17 από τις 18 αγορές της Δ. Ευρώπης που λειτουργούν σήμερα, με τον DAX 30 να αποδυναμώνεται κατά 2,06% στις 4603 μονάδες, τον FTSE 100 να υποχωρεί πλησίον του 1,69% στις 4161 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται 1,96% χαμηλότερα στο επίπεδο των 3277 μονάδων.

Πτωτική πορεία καταγράφεται, αυτήν την ώρα, στα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,51%, τον Nasdaq κατά 0,78% και τον S&P 500 να αποδυναμώνεται πλησίον του 0,49%.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των στοιχείων για την πορεία του δείκτη μεταποίησης Empire τον Νοέμβριο, καθώς και της βιομηχανικής παραγωγής Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v